Κομματικές πειθαρχίες, προσωπικές πικρίες και παζάρια ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών
Φωτογραφία: freepik.com
Ενυπόγραφα

Κομματικές πειθαρχίες, προσωπικές πικρίες και παζάρια ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις, οι συζητήσεις και ενίοτε τα παζάρια μεταξύ των δημοτικών συνδυασμών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη νίκη το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου.

Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα, πολύ περισσότερο που τα 8 ζευγάρια των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τη δημαρχία στους αντίστοιχους Δήμους υπόσχονται αρκετά… ντέρμπι.

***

Στην Αγία Παρασκευή η νίκη του Γιάννη Μυλωνάκη (Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή) στον πρώτο γύρο έχει φέρει τα πάνω-κάτω. Τις τελευταίες ώρες στις δημόσιες ομάδες υπάρχει «βομβαρδισμός» κατευθυνόμενων σχολίων κατά του συγκεκριμένου υποψηφίου, που θα αναμετρηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου με τον τέως δήμαρχο, προερχόμενο από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Σταθόπουλο (Νίκη των Πολιτών Αγίας Παρασκευής). Τον τελευταίο σπεύδουν να στηρίξουν τόσο ο χαμένος της πρώτης Κυριακής, νυν δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, όσο και ο Αλέξανδρος Μουστόγιαννης, αμφότεροι προερχόμενοι από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι φέρονται πικραμένοι από τη μη «γαλάζια» στήριξη στον πρώτο γύρο.

Θα τους ακολουθήσουν οι πολίτες ή θα επιλέξουν τον Γ. Μυλωνάκη, ο οποίος, αν και προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, έχει σαφώς μεγαλύτερη… πέραση στον κεντροδεξιό χώρο;

***

Αντίστοιχα πικραμένοι από τον χώρο της Ν.Δ. είναι η Μαρίνα Σταυράκη – Πατούλη και ο Παναγιώτης Ιωάννου στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, οι υποψηφιότητες των οποίων δεν… περπάτησαν την πρώτη Κυριακή. Εκεί νικητής αναδείχθηκε ο επίσης «γαλάζιος» Γρηγόρης Λέων (Λυκόβρυση – Πεύκη Μαζί), ο οποίος θα αναμετρηθεί με τον Μάριο Ψυχάλη (Δήμος Μπροστά+).

Και εδώ οι δύο ηττημένοι βγήκαν ανοιχτά να στηρίξουν τον αντίπαλο του Γρ. Λέοντος, μην κρύβοντας τη πικρία τους για το ατυχές αποτέλεσμα της 8ης Οκτωβρίου.  

Το θέμα είναι αν θα τους εισακούσουν οι ψηφοφόροι τους…

***

Σε άλλους Δήμους, όπως το Χαλάνδρι, η μάχη παίρνει πιο κομματικά χαρακτηριστικά, αφού το «γαλάζιο» στρατόπεδο επιχειρεί να συσπειρωθεί γύρω από την Κρίστη Αγαπητού (Αγαπάμε το Χαλάνδρι), προκειμένου να «εκθρονίσει» τον επί δύο θητείες αριστερό δήμαρχο Σίμο Ρούσσο (Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου), ο οποίος για λίγο δεν κέρδισε την τρίτη θητεία την πρώτη Κυριακή. Μάλιστα, ανάμεσα στα άλλα, κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι την τραγική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με την εγκληματική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, προβάλλουν τα φιλο-παλαιστινιακά αισθήματα του δημάρχου, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα αρνητικά αντανακλαστικά μιας μερίδας πολιτών.

Θα πιάσει το «επιχείρημα» ή θα βαρύνει περισσότερο η αξιολόγηση του έργου της παρούσας δημοτικής αρχής;

***

Σε κάθε περίπτωση, ίσως κάποιοι υποψήφιοι να πρέπει να αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι ούτε οι κομματικές πειθαρχίες, ούτε τα πληγωμένα συναισθήματα, μπορούν να καθορίζουν τη στάση του εκλογικού σώματος. Πέρα από μια ομάδα στρατευμένων ψηφοφόρων, οι υπόλοιποι επιλέγουν με τα δικά τους κριτήρια. Και ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό -κι αυτό είναι το χειρότερο- δεν επιλέγει καθόλου, απέχει

Αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει όσους ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση. Αλλά μάλλον οι καλές προθέσεις κάποιων αρχίζουν και τελειώνουν στα πολυτελή προεκλογικά φυλλάδια, με τα οποία ρυπαίνουν τις γειτονιές…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet