Ενυπόγραφα

Πρώτος χρόνος δημοτικής θητείας με… μάσκες

Οι δημοτικές αρχές που προέκυψαν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 διένυσαν ήδη τον πρώτο χρόνο της θητείας τους. Ένας χρόνος το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου κάλυψε η βαριά… σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού. Και το χειρότερο είναι ότι κάτι ανάλογο -όπως όλα δείχνουν- θα συμβεί και κατά το δημοτικό έτος που ξεκινά από σήμερα.

Οι διοικήσεις των Δήμων έχουν μπροστά τους ακόμη έναν δύσκολο χρόνο για να αναμετρηθούν με καθημερινές προκλήσεις, πολλές εκ των οποίων είναι «αχαρτογράφητες», λόγω της ιδιαιτερότητας του φονικού ιού. Την ίδια στιγμή, δεν θα πρέπει η πανδημία να λειτουργήσει ως άλλοθι προκειμένου να πάνε πίσω σειρά κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες-δημότες σε τοπικό επίπεδο. Και είναι αλήθεια ότι διαπιστώσαμε κάποιες τέτοιες προσπάθειες σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός το οποίο κινητοποίησε δημοτικές παρατάξεις, συλλόγους και φορείς.

Αν θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την κατάσταση που ζούμε ως φουρτούνα, καιρός να δούμε ποιοι από τους δημάρχους που ψηφίσαμε είναι και καλοί καπεταναίοι…

Ουδείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο δημοτικός μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα εν μέσω των συνθηκών που έχει διαμορφώσει η Covid-19. Από την άλλη, όμως, υπάρχει ζωή και κατά τη διάρκεια και μετά τον κορωνοϊό και οι δημοτικές αρχές οφείλουν να φροντίζουν και γι’ αυτή.

Ίσως, μάλιστα, να έχουν κι ένα λόγο παραπάνω, αφού τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχουν αναστείλει μεγάλο τμήμα δραστηριοτήτων των Δήμων (κυρίως αθλητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα), οπότε έχουν απελευθερώσει κάποιους σημαντικούς πόρους, ανθρώπινους και υλικούς. Ας ανακατανείμουν αυτές τις δυνάμεις, λοιπόν, προκειμένου να ρίξουν βάρος σε άλλους κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών.

Σε τελική ανάλυση, αν θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την κατάσταση που ζούμε ως φουρτούνα, καιρός να δούμε ποιοι από τους δημάρχους που ψηφίσαμε είναι και καλοί καπεταναίοι…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet