Ιδανικό εφαλτήριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι διαδημοτικές συνεργασίες
Ενυπόγραφα

Ιδανικό εφαλτήριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι διαδημοτικές συνεργασίες

Το αρχαίο ρητό «Εν τη ενώσει η ισχύς» είναι, μάλλον, γνωστό στους περισσότερους. Ωστόσο, η εφαρμογή του στην πράξη, σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, «σκοντάφτει» αρκετές φορές στην τοπικιστική αντίληψη ορισμένων αιρετών, στις πολιτικές φιλοδοξίες ορισμένων δημάρχων, αλλά και στην ελλιπή και αποσπασματική ενημέρωση (και κάποιες φορές στη σκόπιμη παραπληροφόρηση) της κοινής γνώμης για τα οφέλη που μπορούν να επιφέρουν οι συνεργασίες μεταξύ των Δήμων.

Κι όμως, υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που αποδεικνύουν στην πράξη ότι όπου επιδιώχθηκαν και εφαρμόστηκαν διαδημοτικές συνεργασίες, το αποτέλεσμα μόνο θετικό ήταν. Στην ευρύτερη περιοχή μας ενδεικτικά θα μπορούσαν να αναφερθούν οι περιπτώσεις του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Πόλεων (ΣΒΑΠ – 21 Local Agenda), που προσφέρει ευκαιρίες αξιοποίησης πλήθους προγραμμάτων που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας, του Συνδέσμου για την Ανάπλαση και Προστασία του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), που προσφέρει τα μέγιστα τόσο σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, όσο και διαφύλαξης-ενίσχυσης του φυσικού περιβάλλοντος, του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) σε θέματα πρόληψης της Υγείας, αλλά και σε θέματα Πολιτισμού.

Η συνεργασία μεταξύ των Δήμων αποτελεί ιδανικό εφαλτήριο 
για την απαλλαγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον "στενό κορσέ" 
που έχουν επιβάλλει στη λειτουργία της οι επιλογές των εκάστοτε κεντρικών διοικήσεων.

Όμως, δεν είναι μόνο οι προαναφερόμενοι οργανωμένοι σύνδεσμοι, που δείχνουν ότι η σύμπραξη μεταξύ Δήμων πολλαπλασιάζει την αποτελεσματικότητά τους και προάγει το κοινό συμφέρον. Ακόμη και άτυπες μορφές διαδημοτικής συνεργασίας, στον πολιτιστικό, αθλητικό και ευρύτερα κοινωνικό τομέα, φέρνουν αποτελέσματα που από μόνος του ένας Δήμος δεν θα μπορούσε να επιτύχει.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η πολύχρονη κρίση η οποία πλήττει τη χώρα έχει σωρεύσει πλήθος προβλημάτων σχεδόν σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας, η επιλογή των διαδημοτικών συνεργασιών καθίσταται αναγκαία, τόσο σε επίπεδο αντιμετώπισης των προκλήσεων, όσο και από πλευράς οικοδόμησης σύγχρονων και βιώσιμων πόλεων. Για παράδειγμα, τα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδίως τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν μπορούν να επιλύονται με μεμονωμένες μελέτες και εφαρμογές, που ουσιαστικά «ρίχνουν» το πρόβλημα στον διπλανό Δήμο. Αλλά και τα πολυσυζητημένα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων σαφώς θα υλοποιηθούν αποτελεσματικότερα και θα αποφέρουν μεγαλύτερα οφέλη στο πλαίσιο ευρύτερων διαδημοτικών συνεργασιών. Με άλλα λόγια, η συνεργασία μεταξύ των Δήμων αποτελεί ιδανικό εφαλτήριο για την απαλλαγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον “στενό κορσέ” που έχουν επιβάλλει στη λειτουργία της οι επιλογές των εκάστοτε κεντρικών διοικήσεων.

Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση καταφέρει να ξεφύγει από την παγίδα των όποιων προβολών μεμονωμένων στελεχών της, επενδύσει σοβαρά στην ενημέρωση των πολιτών-δημοτών και προτρέψει θαρραλέα τους Δήμους στη σύναψη στενών συνεργασιών μεταξύ τους, είναι βέβαιο ότι και μεγαλύτερη δύναμη θα αποκτήσει και περισσότερες λύσεις θα «ανακαλύψει» για τα προβλήματά της.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet