Λιγοστεύουμε, γερνάμε, αλλά μυαλό δεν βάζουμε…
Φωτογραφία: Craig Dennis/pexels.com
Ενυπόγραφα

Λιγοστεύουμε, γερνάμε, αλλά μυαλό δεν βάζουμε…

Μπορεί οι ειδήσεις που θα διαβάσετε παρακάτω να μην είναι αμιγώς αυτοδιοικητικές, αλλά σίγουρα… ακουμπούν και την Αυτοδιοίκηση.

***

Δημοσιεύθηκαν τα πρώτα στοιχεία από την πρόσφατη απογραφή πληθυσμού στη χώρα μας. Ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδος ανέρχεται πλέον σε 10.432.481 άτομα. Σε σχέση με την απογραφή του 2011 είναι μειωμένος κατά 3,5% ή, με άλλα λόγια, είμαστε κατά 383.805 άτομα λιγότεροι.

Δεν έχουμε ακόμη τα αναλυτικά στοιχεία για την αναλογία νέων προς ηλικιωμένους. Γιατί μας ενδιαφέρει; Γιατί θα μας δείξει πού βαδίζουμε ως χώρα στους τομείς της υπογεννητικότητας, της επιβίωσης του ασφαλιστικού μας συστήματος, αλλά και της ίδιας της εθνικής επιβίωσής μας (η πληθυσμιακή σύγκριση με την Τουρκία μόνο ίλιγγο μπορεί να προκαλέσει).

***

Και μιας και μιλήσαμε για νέους. Μόνο τον τελευταίο μήνα ο αριθμός των νέων ανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή του στην άσφαλτο ή τραυματίστηκαν σοβαρότατα… τρέχει με υπερβολική ταχύτητα. Είναι τα παιδιά μας, από τα οποία περιμέναμε να εργαστούν, για να καταβάλλουν τα ασφάλιστρα που θα πληρώσουν τις επόμενες συντάξεις, αλλά και να γεννήσουν άλλα παιδιά, που θα μας συντηρήσουν πληθυσμιακά τις επόμενες δεκαετίες.

***

Ο Μίχαελ Μάρτενς, αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, με αρκετή γνώση των ελληνικών πραγμάτων, σημειώνει ότι «ένα από τα διδάγματα από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ότι, όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να παίρνει κανείς στα σοβαρά αυτά που λένε οι αυταρχικοί – ιδιαίτερα μάλιστα όταν ακούγονται περιπετειώδη και παράλογα». Κάτι που δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Προσθέτει δε ότι «δεν είναι όμως πολύ αργά για να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές (σ.σ. κατά της Ελλάδος) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των κολλητών του».

Εμείς να συμπληρώσουμε απλώς ότι παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα κράτη που καθόριζαν τις τύχες της Ευρώπης αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι ο Χίτλερ θα πραγματοποιούσε τις απειλές του και θα αιματοκυλούσε τη Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο…

***

Γιατί σας χαλάμε, εν μέσω διακοπών, τη διάθεση με όλα τα παραπάνω; Μα γιατί δεν βλέπουμε να απασχολούν και πολύ κόσμο και κυρίως τους πολιτικούς μας. Προσωπικώς, η κατάσταση μου θυμίζει τη «χρυσή» εποχή του χρηματιστηρίου, στην Ελλάδα και παγκοσμίως, στην όχι και πολύ μακρινή δεκαετία του ΄90, όπου όταν στα γραφεία των οικονομικών εφημερίδων «έσκαγε» καμιά είδηση για τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την άλογη ανάπτυξή μας και την κλιματική αλλαγή, οι περισσότεροι γελάγαμε και χαρακτηρίζαμε τους συντάκτες της ως «γραφικούς» και «καταστροφολόγους».

Σήμερα, πόσοι άραγε γελάμε με τον ιστορικό καύσωνα στη Βρετανία, τις υψηλότατες θερμοκρασίες και τις καταστροφικές πυρκαγιές σε μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης, αυτό που ζούμε τις τελευταίες ώρες στο Πεντελικό; Με πόσες ρευστοποιήσεις μετοχών θα μπορέσει να αναστραφεί η συγκεκριμένη κατάσταση;

***

Αλλά ας μην ανησυχούμε. Μπορούμε να σπρώξουμε τις οφειλές μας προς τις επόμενες γενιές για αργότερα και τώρα να πάμε διακοπές. Όπως μας συμβουλεύει να κάνουμε με τις οικονομικές οφειλές μας μεγάλη ελληνική τράπεζα (φανταζόμαστε κάτι ανάλογο θα κάνουν και οι ανταγωνιστές της), μέσα από μπαράζ διαφημιστικών μηνυμάτων, καλώντας μας να χρησιμοποιήσουμε την πιστωτική κάρτα μας, ώστε να αφήσουμε τις πληρωμές για… αύριο και να μην χάσουμε τις βουτιές μας σήμερα.

Ας την ακούσουμε. Εξάλλου, αν υπερ-χρεωθούμε και δεν καταφέρουμε να πληρώσουμε τα δάνειά μας, οι τράπεζες θα «κοκκινίσουν» και πάλι και τότε, κάποιες άλλες «σοφές» κυβερνήσεις θα φροντίσουν να τις διασώσουν, «εξαφανίζοντας» εισοδήματα και περιουσίες πολιτών. Τόσο απλά…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet