Γ. Μπαλάφας: Εξαντλήσαμε τα περιθώρια διαβούλευσης στο πολυνομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση
Αυτοδιοίκηση

Γ. Μπαλάφας: Εξαντλήσαμε τα περιθώρια διαβούλευσης στο πολυνομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση

Στην έναρξη του ειδικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ με θέμα «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, 17 και 18 Οκτωβρίου 2016, στον Βόλο, παρέστη ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας.

Ο υφυπουργός, εκπροσωπώντας μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΣΔΑ Κώστα Πουλάκη το υπουργείο Εσωτερικών, τοποθετήθηκε αρχικά στο πολύ σημαντικό ζήτημα των βελτιώσεων και των αλλαγών στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Μπαλάφας αναφέρθηκε πολύ σύντομα, σε κάποιες πλευρές της Εθνικής Μεταρρυθμιστικής Στρατηγικής στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλευρές που σε έναν βαθμό έχουν να κάνουν και με διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στον τομέα αυτόν, όπως ανέφερε.

Όσον αφορά στο αντικείμενο του Συνεδρίου τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης της παρούσας κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του συνολικού θεσμικού πλαισίου που διέπει την οργάνωση και λειτουργία των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη σχέση τους με την κεντρική και την αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση. Ο στρατηγικός στόχος της μεταρρύθμισης αυτής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είναι η δημιουργία ενός δημοκρατικά διαμορφωμένου πολιτικού και διοικητικού συστήματος σε τρία επίπεδα, Δήμοι-Περιφέρειες-Κεντρικό Κράτος, με κατεύθυνση την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο κατώτατο επίπεδο και όσο πιο κοντά στους πολίτες γίνεται».

Όπως επεσήμανε: «Η εθνική μεταρρυθμιστική στρατηγική σχετίζεται άμεσα και με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης. Ειδικότερα σύμφωνα με τον νόμο 4336/15, ένα από τα βασικά ζητήματα που αφορούν τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, είναι αυτά που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας οι ελληνικές Aρχές, τη σημαντική αναβάθμιση δηλαδή του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας για τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών των τοπικών Aρχών».

Οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής αυτής είναι:

  1. Η δημιουργία ενός επιτελικού κράτους που θα στηρίζεται στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και την διαβαθμιδική συνεργασία, όλων των επίπεδων της διοικήσεως,
  2. Η διοικητική και επιχειρησιακή αναβάθμιση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  3. Η ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας.
  4. Η αποτελεσματική και διαφανής οικονομική διοίκηση των ΟΤΑ.

Στην υλοποίηση των πυλώνων αυτών, πέραν των θεσμικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών και αποτυπώσεων, στόχος του υπουργείου είναι, όπως σημείωσε ο κ. Γ. Μπαλάφας, να αξιοποιηθούν από τους ΟΤΑ οι νέες τεχνολογίες, διαλειτουργικότητα βάσεων δεδομένων, του κεντρικού κράτους και των ΟΤΑ, όσο και στο πλαίσιο της άμεσης επικοινωνίας των τελευταίων με τους πολίτες. Για δε το σκέλος που αφορά τις θεσμικές αλλαγές στον τομέα της Τ.Α., έχει συγκροτηθεί στο ΥΠΕΣΔΑ με τον νόμο 4368/16, Ειδική Επιτροπή, οι εργασίες της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τόσο στη συγκρότηση, όσο και στις εργασίες της Επιτροπής Επαναθεσμοποίησης κινείται σε πλήρη και ουσιαστική συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τους φορείς των εργαζόμενων, όλων των επίπεδων, ιδιαίτερα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, πράγμα το οποίο δεν αποτελεί παραχώρηση, αλλά είναι αυτονόητο. Η πλήρης συνεργασία, η διαφάνεια και η διάθεση να γίνει συζήτηση είναι δεδομένες. Στην ίδια λογική κινείται και η Επιτροπή στην οποία κατατίθενται και πρέπει να κατατεθούν και να ακουστούν όλες οι απόψεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένονται και οι προτάσεις, οι οποίες θα προκύψουν από το θεματικό αυτό Συνέδριο. Έτσι, η Επιτροπή θα γίνει πιο σοφή, η συζήτηση πιο πλούσια και η ανίχνευση της σύνθεσης πιο εύκολη. Ακόμα και οι διαφορές όταν τίθενται με καθαρό και ειλικρινή τρόπο και κατά το δυνατόν τεκμηριωμένο, μπορούν και αυτές να εκλογικεύονται. Ισότιμη συμμετοχή, ολοκληρωμένη κατάθεση προτάσεων και αντιπροτάσεων, επιδίωξη συνθέσεων, αντικειμενική καταγραφή των διιστάμενων απόψεων».

«Ταυτόχρονα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να καλυφθούν ανάγκες και αιτήματα, να εξαντληθούν τα περιθώρια που υπάρχουν σε μια περίοδο δημοσιονομικής στενότητας και ασφυξίας», ανέφερε ο υφυπουργός, προσθέτοντας πόσο πολύ έχει εκτιμηθεί από τον υπουργό, όσο και από τον ίδιο και τον γενικό γραμματέα, «η σύνεση και η λογική που διέπει τις προτάσεις, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των δημάρχων και των φορέων, που διαμορφώνονται προς το υπουργείο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο». Όσον αφορά κάποια ζητήματα που υλοποιούνται από το υπουργείο Εσωτερικών, σε σχέση με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ο κ. Μπαλάφας ανέφερε ότι επί των ημερών της παρούσας πολιτικής ηγεσίας, σταμάτησε η «κατρακύλα» των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της προηγούμενης πενταετίας. «Μπορεί να μην επετεύχθη ανάπτυξη των ΚΑΠ, αλλά σταμάτησε η πτώση και υπάρχει μια συμβολική άνοδος. Επίσης, υλοποιείται η υπόθεση των ληξιπρόθεσμων χρεών, όπως και η υπόθεση των παρακρατηθέντων φόρων, αλλά και η κάλυψη των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές. Τέλος, τα ζητήματα των παρατάσεων των συμβάσεων και με τη συμμετοχή των δημάρχων», τόνισε.

Όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣΔΑ, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο, ήδη πέρασε από την Κεντρική Νομοπαρασκευστική Επιτροπή έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της σύνθεσης και της διαβούλευσης, για να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις. «Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε πολύ θετικά δείγματα επ΄ αγαθώ της Αυτοδιοίκησης και της πατρίδας μας συνολικά», ανέφερε ο υφυπουργός.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet