Συνάντηση Εργασίας ιδρυτικών μελών και γενική συνέλευση Δικτύου SDG 17 Greece
Σύνδεσμοι-Φορείς

Συνάντηση Εργασίας ιδρυτικών μελών και γενική συνέλευση Δικτύου SDG 17 Greece

Το ξεκίνημα της κοινής προσπάθειας των Δήμων της χώρας που απαρτίζουν το Πανελλήνιο Δίκτυο SDG 17 Greece για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με προτεραιότητα στους άξονες Πολιτισμός – Παιδεία – Περιβάλλον – Ανάπτυξη ΟΤΑ, σηματοδότησε η πρώτη συνάντηση εργασίας των ιδρυτικών μελών του Δικτύου, οι οποίοι και κατέθεσαν τη δέσμευσή τους να συμβάλλουν στη συνδιαμόρφωση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού πλαισίου για τις τοπικές κοινωνίες όπως, επίσης, στην ανάδειξη και διείσδυση αρχών και πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών και των Δήμων της Ελλάδας.

Με την ευκαιρία της συνάντησης εργασίας, τα ιδρυτικά μέλη πραγματοποίησαν την πρώτη γενική συνέλευση του Δικτύου.

Μετά το πέρας της συνέλευσης συγκροτήθηκε σε Σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τη Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη.

Στην έναρξη της συνάντησης, η κ. Πατούλη, ως πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, καλωσόρισε τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες, στην τοποθέτησή της παρουσίασε τις σκοπεύσεις, τις συμμαχίες και τα επόμενα βήματα του Δικτύου SDG 17 Greece.

Ειδικότερα, η κ. Πατούλη σημείωσε ότι «ως Δίκτυο φιλοδοξούμε να ενώσουμε τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και κοινωνίες και να αποτελέσουμε το όχημα για την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα» για να προσθέσει ότι «χάρη στη στήριξη όλων σας, το νεοσύστατο Δίκτυο SDG 17 Greece, έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να έχει περισσότερα από 100 μέλη, κυρίως από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη».

Εν συνεχεία, η πρόεδρος του Σώματος ανέφερε ότι «η δική σας συμμετοχή και στήριξη σε μια προσπάθεια που μας ενώνει όλους, γιατί μας αφορά όλους κι αφορά πρώτα και πάνω από όλα, τις τοπικές μας κοινωνίες. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη, γιατί την προσπάθειά μας την στηρίζει πρώτη από όλους η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και προσωπικά ο πρόεδρος της και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η δραστηριοποίηση του Δικτύου λειτουργεί υποστηρικτικά και συμπληρωματικά στις δράσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η ΚΕΔΕ τα τελευταία χρόνια, που στόχο έχουν να αναδείξουν τον κομβικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση στη διάχυση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Σκόπευση που ετέθη ως προτεραιότητα και από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση κατά την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” για την Αυτοδιοίκηση».

Επιπροσθέτως, η κ. Πατούλη επεσήμανε:

«Οι σκοποί αυτοί αναδείχθηκαν και ως εθνική προτεραιότητα, που θα κληθούν να υπηρετήσουν η κυβέρνηση και η ελληνική Αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, μέσα από την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

»Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το νεοσύστατο Δίκτυο SDG 17 Greece, ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα για τη διάχυση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο. Το ίδιο το κεντρικό κράτος. Γεγονός που μας διευκολύνει αφενός στην προσπάθειά μας για περαιτέρω ενίσχυση του Δικτύου μας με νέα μέλη, αφετέρου στην επίτευξη των καταστατικών μας στόχων, με κεντρικό σκοπό να αναδείξουμε και να διεισδύσουμε στην πράξη τις κατευθυντήριες γραμμές, αρχές και πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης βάσει αυτών των 17 Στόχων, για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων της Ελλάδος».

Αναφερόμενη στις στρατηγικές συμμαχίες του Δικτύου SDG 17 Greece, η κ. Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, σημείωσε:

«Στο νέο μας ξεκίνημα, προχωράμε με σιγουριά και αυτοπεποίθηση έχοντας εξασφαλίσει τη στρατηγική συμμαχία με το γραφείο επικοινωνίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ελλάδα και την Κύπρο.

»Στρατηγικής σημασίας είναι η συνεργασία μας με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και την Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης, που αποτελεί έμπρακτη στήριξη των στόχων του Δικτύου τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

»Εξίσου σημαντική είναι η εμπιστοσύνη επίσημων κρατικών φορέων, καθώς ήδη έχουμε εξασφαλίσει την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού, Παιδείας, Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μετανάστευσης και Ασύλου, και από μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την επίσημη εναρκτήρια εκδήλωσή μας τον προσεχή Σεπτέμβριο.

»Όλες αυτές οι συμμαχίες και συνεργασίες αποδεικνύουν ότι το εγχείρημά μας στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια και μας ενισχύουν σημαντικά στο έργο που έχουμε να επιτελέσουμε.

»Το SDG 17 Greece έρχεται να εισάγει μία νέα φιλοσοφία στην αναπτυξιακή πραγματικότητα της χώρας. Ως Δίκτυο θέλουμε να δημιουργήσουμε την επόμενη ημέρα των πόλεων, σύγχρονων, δικτυωμένων και να προσφέρουμε το μέγιστο όφελος στους πολίτες. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ένα Δίκτυο ισχυρό, παρεμβατικό, με ουσιαστικά αποτελέσματα και δράσεις για τις πόλεις και τους πολίτες.

Να δημιουργήσουμε τους διαύλους σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να εξασφαλίσουμε στα μέλη μας πρόσβαση σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία με επίκεντρο τον Πολιτισμό, την Παιδεία, το Περιβάλλον, την Ανάπτυξη».

Τις εργασίες της Συνάντησης χαιρέτισαν τα μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Δικτύου, αλλά και οι υποψήφιοι για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, καταθέτοντας συνολικά τη στήριξή τους στο Δίκτυο μαζί και τη βεβαιότητα για την επιτυχία του εγχειρήματος για την ευόδωση των στόχων του.

Παράλληλα, κατέθεσαν προτάσεις για συνέργειες και κοινές δράσεις, αλλά και έθεσαν στη διάθεση του Δικτύου εργαλεία για την προώθηση των σκοπών του.

Χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία και τη δικτύωση ως απαραίτητη συνθήκη για τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής, τοποθετήθηκαν θετικά για τις συμμαχίες του Δικτύου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ εστίασαν στη σημασία του να γίνουν οι 17 Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης κτήμα της ελληνικής τοπικής κοινωνίας, καθώς οι συγκεκριμένοι άξονες αντιπροσωπεύουν την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα κάθε πολίτη.

Σκοποί και προτεραιότητες του Δικτύου

Η δραστηριοποίηση του Δικτύου SDG 17 Greece επικεντρώνεται σε τέσσερα πεδία διείσδυσης και δραστηριοποίησης: Πολιτισμός – Παιδεία – Περιβάλλον – Ανάπτυξη.

Τον ρόλο και τους στρατηγικούς άξονες του Δικτύου, αλλά και τα εργαλεία του στην προσπάθεια αυτή, παρουσίασε ο επιστημονικός συνεργάτης του Δικτύου SDG 17 Greece Γιώργος Κορμάς.

Ανάμεσα στα εργαλεία διάχυσης και διείσδυσης του Δικτύου περιλαμβάνονται: i) Διαδραστικός ιστότοπος, για την αύξηση της εξωστρέφειας των Δήμων. ii) Ευρωπαϊκή Δικτύωση. Το SDG 17 Greece συμμετέχει στα ευρωπαϊκά δίκτυα Culture Action Europe, Europeana Pro και Europa Nostra. iii) Χρηματοδοτικά εργαλεία με επίκεντρο τους 8 άξονες – Σκοπούς όπως α) απευθείας διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων β) αξιοποίηση χρηματοδοτικών δυνατοτήτων μέσω ΕΣΠΑ γ) εθνικοί πόροι δ) χορηγίες ε) συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς.

Όσον αφορά στο επόμενο διάστημα, οι προτεραιότητες του Δικτύου για το 2020 – 2021 είναι οι εξής:

  • Η επικοινωνιακή επένδυση στην εξωστρέφεια και στη διάχυση της ταυτότητας, των στόχων και των δράσεων του Δικτύου μέσα από στοχευμένες εκδηλώσεις
  • Η διοργάνωση Ημερίδας σε συνεργασία με τους Έλληνες Πρέσβεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμμετοχή μελών του Δικτύου, αιρετών και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό την ενημέρωση για τις ευκαιρίες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών
  • Η ευαισθητοποίηση τοπικών κοινωνιών -πολιτών -επιχειρήσεων -φορέων για τη νέα βιώσιμη αναπτυξιακή κουλτούρα Δήμων και Τοπικών Κοινωνιών στη βάση μίας ενιαίας εκστρατείας ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης
  • Η ανάπτυξη προγραμμάτων σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο με σκοπό την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet