Τάσος Μπομπόνης: Γνωρίζουμε… ψηφίζουμε
Γνώμες

Τάσος Μπομπόνης: Γνωρίζουμε… ψηφίζουμε

Με αφορμή την πληθώρα ανακοινώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κοπές πιτών συλλόγων και τις εκεί παρουσίες υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, διαπίστωσα ότι εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών κάποιοι υποψήφιοι καταφεύγουν σε μια σειρά από παρωχημένα κλισέ για αύξηση της εκλογικής πελατείας τους.

Γράφει ο Τάσος Μπομπόνης*

Ποιο το κακό θα πείτε;

Μα φυσικά στο γεγονός ότι αυτά τα κλισέ και η προεκλογική παροχολογία που χρησιμοποιείται έχουν, δυστυχώς, συχνά αποτέλεσμα. Και έχουν αποτέλεσμα γιατί οι δημοτικές εκλογές, που προσωπικά θεωρώ ότι έχουν άμεση και ισχυρή επίδραση στην καθημερινότητά μας, δεν τυγχάνουν της ανάλογης σοβαρής αντιμετώπισης από τους πολίτες.

Οι αιτίες πολλές:

1. Ψήφος με κομματικά κριτήρια. Η επιλογή και στήριξη του υποψηφίου δεν γίνεται με βάση την προσωπικότητα, την ηθική, τις ιδέες, την ικανότητα και την έως σήμερα διαδρομή του, αλλά με βάση την κομματική του τοποθέτηση. Αυτό εξηγεί και γιατί πολλές παρατάξεις, ειδικά σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, διαγκωνίζονταν για το ποιος θα πάρει το χρίσμα. Αποτέλεσμα να έχουμε κατακλυστεί από πληθώρα φωτογραφιών υποψηφίων δίπλα σε βουλευτές του κόμματος που πρόσκεινται, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να καταξιωθούν στην συνείδηση του ψηφοφόρου.

2. Ψήφος όχι στον τόπο κατοικίας μας, αλλά στο χωριό μας ή και καθόλου ψήφος. Η Αγία Παρασκευή, με περίπου 100.000 κατοίκους, είχε στην απογραφή του 2011 δηλωμένους 59.704 κατοίκους και από αυτούς ενώ το 80%, που είναι οι ηλικίες από 19-90, θα ήταν 48.000 οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, το 2014 ήταν 37.627 (δηλαδή 10.000 ετεροδημότες) και με αποχή 35% ψήφισαν 24.351, δηλαδή το 25% των κατοίκων ή το 40% των δημοτών. Αφήνεται, δηλαδή, η τύχη της περιοχής μας και της διαχείρισης των τελών που πληρώνουμε στους άλλους.

3. Ψήφος βάσει σύστασης του προεδρείου του συλλόγου της περιοχής μας ή του γνωστού του γνωστού μας. Υπάρχει αυτό το κακό κατάλοιπο, να θεωρείται  ότι κάποιος που «έχει πρόσβαση» στη διοίκηση, θα κάνει το ρουσφέτι (rüşvet = δωροδοκία, στα Τουρκικά), πρακτική η οποία παραβιάζει κανόνες ισότητας, ισονομίας, αξιοκρατίας και αμεροληψίας (εκφρασμένοι και από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), θεωρείται καθαρά αντιδεοντολογική πράξη διαφθοράς, και συνήθως είναι παράνομη.

4. Ελλιπής έως ανύπαρκτη παρακολούθηση και ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στον Δήμο. Καμία ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιλογή της παράταξης και του υποψηφίου να γίνεται  με έναν από τους παραπάνω τρόπους. Απόδειξη τα πολλά ασταύρωτα ψηφοδέλτια, εξαιτίας της άγνοιας  για τη δράση και τις θέσεις των υποψηφίων.

Οι τακτικές αυτές έχουν οδηγήσει σε πολλές στρεβλώσεις, τις οποίες υφιστάμεθα όλοι μας. Υπάρχουν εκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι, και μάλιστα στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων, οι οποίοι είχαν ελάχιστες παρουσίες στα Δημοτικά Συμβούλια, και ακόμα λιγότερες, έως καθόλου, συμμετοχές στις αποφάσεις και τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας. Αυτοί, μετά από ενέργειες του προέδρου του Δ.Σ. (που ποτέ δεν έγιναν και συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση του αρ.68, παρ. 5 του 3852/2010) θα έπρεπε να έχουν εκπέσει. Το γνωρίζετε;

Πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή συζητήσεις υποψηφίων με παρατάξεις, οι οποίοι παζαρεύουν τη συμμετοχή τους, με αντάλλαγμα μελλοντική τοποθέτηση σε έμμισθη θέση. Το γνωρίζετε;

Είστε σίγουροι ότι αυτοί που θα ψηφίσετε δεν θα μεταπηδήσουν σε άλλη παράταξη και θα τιμήσουν την εμπιστοσύνη σας; Ή με την πρώτη πρόταση για θέση θα τα ξεχάσουν όλα;

Θέλετε δημοτικούς συμβούλους δέσμιους της κομματικής εξουσίας, που ψηφίζουν κατά παραγγελία; Ή θέλετε να τιμούν τον νόμο 3852/2010  που λέει:

Άρθρο 68

Υποχρεώσεις των δημοτικών συμβούλων

1. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτροπών του, στις οποίες έχουν εκλεγεί, καθώς και να εκτελούν με επιμέλεια τα καθήκοντα τους και κάθε εργασία που τους αναθέτει νόμιμα το Συμβούλιο.

2. Ο δημοτικός σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών.

Ο υπεύθυνος δημότης, έχει χρέος να ενημερώνεται ο ίδιος, παρακολουθώντας την τοπική ειδησεογραφία, και συμμετέχοντας στα κοινά ενεργά. Η ψήφος είναι σοβαρή υπόθεση και οφείλει να την δώσει με ευθύνη και επιλογή που θα προκύψει από εντελεχή σκέψη. Η απλή αναλογική θα δώσει μεγαλύτερη εξουσία στους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι θα πρέπει να ανταποκριθούν επαρκώς σε αυτήν.

Κλείνοντας να δηλώσω ότι χαίρομαι που ως μέλος των «Αλλάζουμε» απέχουμε από αυτές τις παρωχημένες τακτικές, είμαστε μια παρέα με αρχές, αποφασιστικότητα, κέφι, όρεξη για δουλειά και παραγωγή καινοτομίας.

* Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, μέλος της δημοτικής παράταξης Αλλάζουμε

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet