Το Επιχειρησιακό πέρασε, μένει η υλοποίησή του
Ποιότητα Ζωής

Το Επιχειρησιακό πέρασε, μένει η υλοποίησή του

Με ένα «παρών», αυτό του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέα Γκιζιώτη, πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής η έγκριση της Α’ Φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου για την περίοδο 2015-2019.

Ελισάβετ Πετσατώδη
Ελισάβετ Πετσατώδη

Την εισήγηση επί του θέματος έκανε η αρμόδια αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, η οποία περιορίστηκε να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις, καθώς -όπως είπε- η αναλυτική ενημέρωση επί του Επιχειρησιακού έχει προηγηθεί τόσο μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Δήμου, όσο και της παρουσίασης που έγινε στον «Δημόκριτο».

Ωστόσο, η κα Ελισάβετ Πετσατώδη πρόσθεσε ότι η παρουσίαση του Επιχειρησιακού γίνεται την «κατάλληλη στιγμή», αφού πλέον μπορεί να βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα του «βασικού χρηματοδοτικού εργαλείου», που είναι το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, όμως, με αυτό θα αναζητηθούν κι άλλες χρηματοδοτικές πηγές, μία από τις οποίες θα είναι και οι εξοικονομήσεις πόρων που θα προκύψουν από την εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων.

Κι αν δεν έρθουν οι χρηματοδοτήσεις;
Γιάννης Μυλωνάκης
Γιάννης Μυλωνάκης

Εκ μέρους της παράταξης Συμμαχία Ευθύνης, ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Μυλωνάκης, διευκρινίζοντας ότι θεωρεί πως «έγινε δουλειά από πλευράς διοίκησης», δήλωσε ότι εντοπίζει κάποια «λάθη διαχείρισης» στο όλο θέμα, καθώς η δημοτική Αρχή περιορίστηκε στα όσα η νομοθεσία επέβαλε (π.χ. δημόσια διαβούλευση) και δεν προχώρησε σε ουσιαστικότερες πρωτοβουλίες ανάδειξης του θέματος, όπως η σύσταση ομάδων εργασίας, από εξειδικευμένα στελέχη, που θα συνέβαλαν με προτάσεις σε ένα πιο ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο.

Επίσης, εξέφρασε την αμφιβολία του για την πιστότητα ορισμένων στοιχείων, στη βάση των οποίων «οικοδομήθηκε» το Επιχειρησιακό Σχέδιο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις αναφορές που περιέχει σε αθλητικές δραστηριότητες που «εδώ και χρόνια έχουν πάψει να υλοποιούνται από τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου».

Τέλος, σημείωσε ότι το όλο Σχέδιο στηρίζεται στις χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια Αττικής και το ΕΣΠΑ, που εάν δεν «προχωρήσουν», κάτι που δεν θεωρείται απίθανο, όπως τόνισε, ο όλος σχεδιασμός θα «τιναχθεί στον αέρα». Μοιάζει περισσότερο σαν «ευχολόγιο» κατέληξε ο δημοτικός σύμβουλος.

«Πώς θα τα εφαρμόσετε όλα αυτά;»
Ανδρέας Γκιζιώτης
Ανδρέας Γκιζιώτης

Πιο «καυστικός» εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος έκανε λόγο για «Στρατηγικό Σχεδιασμό που τα χωρά όλα», χωρίς ωστόσο να εξηγεί με σαφήνεια «πώς και κυρίως με ποια χρήματα θα γίνουν όλα αυτά».

Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης αμφισβήτησε την ικανότητα της διοίκησης να βρει τα «τεράστια ποσά» που απαιτούν οι σχεδιασμοί της, ενώ ήταν αρκετά επικριτικός ως προς τις μέχρι σήμερα δράσεις της δημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά τον Υμηττό, κατηγορώντας την πως ούτε απλές αποφάσεις που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο (σ.σ.: η μπάρα εισόδου στο πάρκο Γραβιάς) δεν μπορεί να εφαρμόσει. Αναφορά έκανε, επίσης, και στο θέμα της μετατροπής τμήματος του πρώην λατομείου, στον Λόφο Τσακού, σε χωματερή από τον γειτονικό Δήμο Χολαργού-Παπάγου, θέμα που πολλές φορές έχει θίξει στο Σώμα, κατηγορώντας τη διοίκηση για κωλυσιεργία.

Ο κ. Α. Γκιζιώτης χαρακτήρισε το Επιχειρησιακό ως σχέδιο με στοιχεία «χωρίς ουσία», που στόχο έχει μόνο τη «διαφημιστική προβολή» της δημοτικής Αρχής.

«Δεν προσφέρατε ούτε μία αράδα προτάσεων»
Γιάννης Σταθόπουλος
Γιάννης Σταθόπουλος

Στις επισημάνσεις της μειοψηφίας απάντησε πρώτος ο δήμαρχος, απευθυνόμενος κυρίως στον κ. Α. Γκιζιώτη και λέγοντας ότι ήταν «ατυχής» η αναφορά του στον Υμηττό γιατί το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί κομβικό σημείο στον σχεδιασμό της διοίκησης. Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος επεσήμανε ότι ο Υμηττός «διαπερνά» όλο το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου, στον κεντρικό πυρήνα του οποίου είναι η σύνδεση της πόλης με το βουνό.

Από την πλευρά της, η κα Ελ. Πετσατώδη επέκρινε τις παρατάξεις της μειοψηφίας για το γεγονός ότι δεν προσέφεραν στον διάλογο-διαβούλευση για το Επιχειρησιακό «ούτε μία αράδα προτάσεων», ενώ άφησε αιχμές και για το κατά πόσο έχουν «διαβάσει προσεκτικά» τις προτάσεις της διοίκησης.

Για τις επισημάνσεις του κ. Γ. Μυλωνάκη, ανέφερε ότι από ένα πολυσέλιδο σχέδιο γίνονται επιμέρους παρατηρήσεις για δραστηριότητες που, ακόμη και αν σε κάποια φάση, δεν υλοποιούνται από τον Δήμο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στο μέλλον, προσθέτοντας ότι ένας στρατηγικός σχεδιασμός θα πρέπει να αντιμετωπίζει την πόλη σε βάθος δεκαετίας και όχι σε κοντινό ορίζοντα.

Οι τοποθετήσεις έκλεισαν με τις δευτερολογίες του κ. Γ. Μυλωνάκη (επέμεινε ότι μερικές από τις αναφερόμενες στο Επιχειρησιακό αθλητικές δραστηριότητες δεν υφίστανται πλέον, προσθέτοντας ότι οι επισημάνσεις του έχουν στόχο, όχι να ακυρώσουν το έργο της διοίκησης, αλλά «να προσθέσουν το κάτι παραπάνω σε αυτό») και του κ. Α. Γκιζιώτη (αντιγύρισε στην αντιδήμαρχο ότι η μειοψηφία κάνει προτάσεις, αλλά αυτές ουδέποτε αξιοποιούνται από τη διοίκηση –«ούτε τις ακούτε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του- προσθέτοντας ότι «αφού δεν με πείθετε, ψηφίζω παρών με τη σημασία του όρου, αναμένοντας τον αναλυτικό σχεδιασμό σας και το διεκδικητικό πλαίσιο που θα θέσετε»).

Η απόφαση πρόκειται να αναρτηθεί επίσημα στη «Διαύγεια» και θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη από τον νόμο Διαβούλευση διάρκειας δύο εβδομάδων. Ωστόσο η  διαβούλευση για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό έχει ξεκινήσει από τις 15 Νοεμβρίου 2015 με την ανάρτηση του Σχεδίου στην ιστοσελίδα του Δήμου και τη δυνατότητα αποστολής από τους πολίτες σχολίων και προτάσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της Διαβούλευσης θα ακολουθήσει η Β΄ φάση κατάρτισης όπως και η συνολική έγκριση του πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet