Ένωση Γονέων: Σε θετική κατεύθυνση το Τ.Π., αλλά δεν εφησυχάζουμε
Κοινωνία

Ένωση Γονέων: Σε θετική κατεύθυνση το Τ.Π., αλλά δεν εφησυχάζουμε

Σε «θετική κατεύθυνση» κινείται το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2016 του Δήμου Αγίας Παρασκευής, αναφορικά με την Παιδεία, σύμφωνα με την Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής.

Την ανωτέρω διαπίστωση έκανε σε τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, Αντώνης Παπάζογλου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (ΔΕΔ), όπου συζητήθηκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το έτος 2016.

Παρά τα θετικά σχόλια του αντιπροσώπου της Ένωσης και μέλους της ΔΕΔ, για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τις έως τώρα κινήσεις της δημοτικής Αρχής αναφορικά με τα σχολεία του Δήμου, ο ίδιος σημείωσε ότι η Ένωση «δεν εφησυχάζει», ενώ αναφορικά με τον Προϋπολογισμό, η Ένωση επιφυλάσσεται για την τοποθέτησή της, καθώς για τη συνεδρίαση της ΔΕΔ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, δεν είχε λάβει προσχέδιο αυτού.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης:

Καταρχάς, μία πρώτη εκτίμηση που θα πρέπει να καταθέσουμε είναι, ότι έχουμε μπροστά μας ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2016. Και βέβαια, αυτό που μας ενδιαφέρει ως Ένωση Συλλόγων Γονέων της πόλης μας, είναι τι περιλαμβάνει αυτό για τα Δημόσια Σχολεία, αλλά και να δούμε αυτά που περιγράφει πόσο σύντομα μπορούν να υλοποιηθούν, έτσι ώστε, από τα χαρτιά να γίνουν πραγματικότητα στα σχολεία, προς όφελος της Δημόσιας Παιδείας και των παιδιών μας.

Είναι γνωστό ότι την τελευταία 5ετία, η υλοποίηση των μνημονίων με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και επιλογές που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις, στοχοποίησαν τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά αλλά και συνολικά το κράτος πρόνοιας. Παρουσιάζοντας μάλιστα σαν μονόδρομο την επιλογή της λιτότητας, μια επιλογή που ουσιαστικά κατέστρεψε κάθε έννοια παραγωγικού ιστού της χώρας, φτωχοποίησε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και οδήγησε στον μαρασμό δημόσια αγαθά που αυτονόητα πρέπει να είναι σε προτεραιότητα όπως η Παιδεία, παρέχοντάς τα ισότιμα, δωρεάν και με ελεύθερη πρόσβαση  για όλους, χωρίς τις  ταξικές ανισότητες που εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Το τρίτο μνημόνιο που επιβλήθηκε με τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα και τη συνεχιζόμενη επιτροπεία της χώρας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντιστροφής, τουλάχιστον άμεσα, αυτής της πορείας, με αποτέλεσμα τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα της Παιδείας να παραμένουν άλυτα και σε συνδυασμό με την ανθρωπιστική καταστροφή των τελευταίων χρόνων, αναδεικνύουν την ανάγκη σχεδιασμένων μέτρων επείγοντος χαρακτήρα.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη διαρκή υποχρηματοδότηση που συνεχίζεται, την υποστελέχωση με τα μεγάλα κενά και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, την αντιμετώπιση της αδυναμίας μαθητών να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες (π.χ. σίτιση, προληπτική ιατρική), την ανάγκη για νέα σχολικά κτήρια και αναβάθμιση των υπαρχόντων, αλλά και μια σειρά θεσμικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ουσιαστικής αναβάθμισης της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης, έτσι ώστε να έχουμε δημόσια σχολεία που θα μορφώνουν πραγματικά, θα  καλλιεργούν την κριτική σκέψη αλλά και την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα.

Σε αυτό το δύσκολο λοιπόν περιβάλλον η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος μπορεί και πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο (με δεδομένο και τη δημοσιονομική στενότητα που αντιμετωπίζει) στην κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων κενών της κεντρικής πολιτικής. Αρκεί να υπάρχει βούληση και η Παιδεία να αποτελεί προτεραιότητα.

Εδώ θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι τα πρώτα δείγματα γραφής σε αυτήν την κατεύθυνση είναι θετικά. Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν τους 14 μήνες διοίκησης της ΝΙΚΗΣ, με επισκευές, συντηρήσεις, βαψίματα, ανακαινίσεις, αγορά εξοπλισμού σε όλα σχεδόν τα σχολεία της πόλης, βελτίωσαν σημαντικά την εικόνα τους και σε αρκετές περιπτώσεις έλυσαν και προβλήματα χρόνων.

Επίσης θετικά εκτιμάται και το γεγονός ότι ξεκίνησε η σχολική χρονιά με τις Σχολικές Επιτροπές να έχουν χρήματα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων (σημαντικό ρόλο εδώ έπαιξε η απόδοση του ΦΗΧ, αίτημα και κατάκτηση της Ένωσης). Γενικά, το δημιουργικό καλοκαίρι, παρά την εφαρμογή των capital controls, από την άποψη των επισκευών, είτε μέσω Σχολικών Επιτροπών, είτε μέσω της ανοιχτής εργολαβίας, μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστικό δείγμα προτεραιότητας για τα δημόσια σχολεία από τον Δήμο, όμως ανεβάζει τον πήχη γι΄ αυτά που πρέπει να γίνουν από δω και πέρα. Τα σχολεία είναι ένας ζωντανός οργανισμός με πολλαπλές ανάγκες, άμεσες και μακροπρόθεσμες που ανατροφοδοτούνται συνεχώς.

Ενδεικτικό της πρόθεσης είναι η σύγκριση των Τεχνικών Προγραμμάτων σε τελικά ποσά των 4 τελευταίων χρόνων. Αναλυτικά:

  • 2013: 320.385,52 ευρώ.
  • 2014: 370.637,81 ευρώ.
  • 2015: 297.652,30 ευρώ.
  • 2016: 780.000 ευρώ.

Θα πρέπει όμως να πούμε ότι οι προθέσεις και η βούληση δεν αποτελούν πάντα τις μόνες προϋποθέσεις για αποτελεσματικότητα και ταύτιση διακηρύξεων και έργων. Αναγνωρίζουμε την αύξηση των προβλεπομένων κονδυλίων για τα έργα αλλά θα περιμένουμε αυτά να υλοποιηθούν μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Και το λέμε αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές οι ρυθμοί κινητοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου είναι αργοί, έτσι αυτά που βλέπουμε στους σχεδιασμούς να αργούμε να τα δούμε να υλοποιούνται. Δεν αρκεί για παράδειγμα να αποτυπωθεί μια εργολαβία στο Τεχνικό Πρόγραμμα, πρέπει γρήγορα να δημοπρατηθεί και άμεσα με αποτελεσματικότητα να προχωρήσει και να υλοποιηθεί. Θεωρούμε ότι παθογένειες στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου όπως ολιγωρία, γραφειοκρατία ή/και ανικανότητα πολλές φορές πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να έχουμε και πιο αντικειμενικά κριτήρια της ύπαρξης βούλησης ή όχι.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων της πόλης μας εκφράζει την ικανοποίησή της ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα κινείται σε θετική κατεύθυνση όμως δεν εφησυχάζουμε. Θα ασκούμε δημιουργική κριτική και θα περιμένουμε κάνοντας όπου χρειαστεί τις παρεμβάσεις μας για τη γρήγορη υλοποίηση του, θεωρώντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση της αποτελεσματικότητας είναι να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων, έτσι ώστε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές, καθαρό και αξιοπρεπές.

Αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του Δήμου: 

Θεωρούμε ως μειονέκτημα ότι για τη σημερινή μας συζήτηση δεν λάβαμε το προσχέδιο Προϋπολογισμού ώστε να εκτιμήσουμε και να κρίνουμε τις προθέσεις της δημοτικής Αρχής αναφορικά με τους υπόλοιπους τομείς πλην του Τεχνικού Προγράμματος.

Με βάση την εμπειρία μας, θεωρούμε αυτονόητο ότι στον Προϋπολογισμό θα υπάρχει πρόβλεψη για:

  • Την πλήρη απόδοση των ΚΑΠ-ΣΑΤΑ και ΦΗΧ στις αντίστοιχες εργολαβίες ή/και Σχολικές Επιτροπές.
  • Το Μαθητικό Φεστιβάλ και για το πρόγραμμα δωρεάν θεατρικής ενασχόλησης των παιδιών μας καλύπτοντας τα αυξημένα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων
  • Τη θερινή δημιουργική απασχόληση με αίτημά μας την περαιτέρω διεύρυνση των δωρεάν συμμετοχών. Εκτιμούμε ως εξαιρετικά θετικό το αποτέλεσμα της περυσινής θερινής δημιουργικής απασχόλησης με διπλασιασμό των συμμετεχόντων παιδιών, εκ των οποίων το 50% περίπου ήταν δωρεάν.

Όμως δεν γνωρίζουμε εάν στον Προϋπολογισμό θα φαίνεται μια διάθεση αύξησης των επιχορηγήσεων των Σχολικών Επιτροπών από ιδίους πόρους, μιας και ο νόμος το επιτρέπει πλέον, ώστε να καλυφθούν περαιτέρω ανάγκες εξοπλισμού, επισκευών και συντήρησης.

Εν αναμονή λοιπόν του προτεινόμενου Προϋπολογισμού, επιφυλασσόμαστε για την τοποθέτησή μας.

Αντώνης Παπάζογλου

Αντιπρόεδρος Δ.Σ., εκπρόσωπος στη ΔΕΔ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet