Στα γαλανόλευκα ο Βόρειος Τομέας Αθηνών για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
Κοινωνία

Στα γαλανόλευκα ο Βόρειος Τομέας Αθηνών για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Με την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, οι Δήμοι του Βόρειου Τομέα Αθηνών ντύθηκαν στα γαλανόλευκα και γιόρτασαν με λαμπρότητα την ιστορική αυτή ημέρα για τη χώρα μας.

Κυρίαρχο στοιχείο οι μαθητικές παρελάσεις, με τα παιδιά να κερδίζουν το θερμό χειροκρότημα των πολιτών.

Η ενότητα, αλλά και η ελπίδα για το αύριο κυριάρχησαν στα μηνύματα των δημάρχων της περιοχής.

Δήμος Αγίας Παρασκευής

Με τα χρώματα της γαλανόλευκης πλημμύρισε το πρωί η κεντρική πλατεία της πόλης, αλλά και η «καρδιά» της Αγίας Παρασκευής. Η εθνική επέτειος της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 τιμήθηκε με λαμπρότητα παρουσία πλήθους κόσμου.

Η Αγία Παρασκευή στα γαλανόλευκα

Παρόντες ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Έφη Καψοκεφάλου, αντιδήμαρχοι, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι των συλλόγων και φορέων της πόλης, αλλά και του κοινωνικού και πνευματικού κόσμου.

parelasi800

Μεγάλοι πρωταγωνιστές της παρέλασης οι μαθητές των σχολείων  της πόλης, που «έκλεψαν» την παράσταση και κέρδισαν δικαιότατα το θερμό χειροκρότημα των κατοίκων της πόλης.   

parelasi801

Το πρόγραμμα των εορτασμών ξεκίνησε με την επίσημη δοξολογία, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και ακολούθως στο άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Β. Ζορμπάς: Η δύναμη της Ελλάδας κρύβεται στα λόγια του Κολοκοτρώνη

Ξημέρωσε η σπουδαιότερη ημέρα στην ιστορία της πατρίδας μας. Η ημέρα εκείνη που όλος ο κόσμος κατάλαβε για το τι είναι ικανός να πετύχει ο Ελληνικός λαός κάθε φορά που είναι ενωμένος και μάχεται για τον κοινό σκοπό. Για το κοινό καλό. Η σημασία της 25ης Μαρτίου του 1821 αποτυπώνεται με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο στα λόγια του μεγάλου οπλαρχηγού, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

«Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την Επανάσταση, δεν συλλογιστήκαμε, ούτε πόσοι είμαστε, ούτε πως δεν έχουμε άρματα» είπε ο Γέρος του Μοριά και έστειλε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Ακόμα και στους ίδιους τους Έλληνες, οι οποίοι δεν είχαν αντιληφθεί τη δύναμη που έκρυβαν μέσα τους. 

Σήμερα, 202 χρόνια μετά είναι καθήκον όλων μας να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη.

Η Πατρίδα μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι, τα τελευταία χρόνια περάσαμε πολλά. Οικονομική κρίση, υγειονομική κρίση, γειτονικές… απειλές. Όμως σταθήκαμε όρθιοι κόντρα σε όλους και σε όλα.

Και τώρα πιο ενωμένοι από ποτέ, κουβαλώντας πάντα στην καρδιά μας και στο μυαλό μας το παράδειγμα των προγόνων μας θα πρέπει να κάνουμε τη δική μας Επανάσταση για να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας την ελεύθερη Ελλάδα που ονειρευόμαστε.

Την Ελλάδα μας.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε όλο τον κόσμο!

Δήμος Βριλησσίων

Ξένος Μανιατογιάννης: Να παραμείνουμε προσηλωμένοι πιστά στα ιδανικά των προγόνων μας και να μαχόμαστε για μια Πατρίδα Δικαιοσύνης και Αξιοπρέπειας

Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και στους Έλληνες όπου γης!

Τα διαχρονικά μηνύματα του Αγώνα και της Θυσίας των προγόνων μας για δημοκρατία, ανεξαρτησία και εθνική ενότητα, αλλά και το μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, θα πρέπει να μας εμπνέουν και να μας συνοδεύουν ως λαό, ώστε να κερδίζουμε τις μάχες μας, σε κάθε επίπεδο, με αποφασιστικότητα.

202 χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι πιστά στα ιδανικά των προγόνων μας και να μαχόμαστε, με καθημερινούς αγώνες, για μια Πατρίδα Δικαιοσύνης και Αξιοπρέπειας, έχοντας ως παράδειγμα τη γενναιότητα και την ομοψυχία που επέδειξαν οι Αγωνιστές του 1821 απέναντι στον τουρκικό ζυγό.

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες του 1821!

Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!

Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!

Υγεία και Πρόοδο!

Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Με την καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών και των μαθητριών των σχολείων, καθώς και των συλλόγων – φορέων της πόλης ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Παιδιά από την ηλικία του παιδικού σταθμού μέχρι και το λύκειο παρέλασαν το Σάββατο, ανήμερα της γιορτής, επί της Λεωφόρου Ηρακλείου μπροστά από χιλιάδες Ηρακλειωτών που συγκεντρώθηκαν για να τα καμαρώσουν και να τα χειροκροτήσουν. Μια ημέρα πριν, είχε προηγηθεί η κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πλατείας του Αγίου Λουκά.

Φέτος, οι εκδηλώσεις του Δήμου περιορίστηκαν αυστηρά και μόνο σε όσα προστάζει το πρωτόκολλο, χωρίς συνοδευτικές, πολιτιστικές δράσεις, λόγω του πένθους για την τραγωδία των Τεμπών.

Νίκος Μπάμπαλος: Τιμάμε την ένδοξη Ιστορία με την ελπίδα ότι θα μας οδηγεί να γράφουμε ένα καλύτερο μέλλον

Πάντα θα τιμάμε την ένδοξη Ιστορία με την ελπίδα ότι θα μας οδηγεί να γράφουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Ειδικά για τα παιδιά, χαιρόμαστε να βλέπουμε την υπερηφάνεια στα πρόσωπα των γονιών τους.

Συγχαρητήρια στους μαθητές, της μαθήτριες και τους συλλόγους της πόλης μας, που παρέλασαν σήμερα.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, σε όλο το Ηράκλειο.

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Δήμος Κηφισιάς

Με λαμπρότητα, σύμμαχο τον καλό καιρό και πλήθος κόσμου ο εορτασμός για την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας στη Νέα Ερυθραία.

Την παρέλαση παρακολούθησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, μαζί με τον δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο και εκπροσώπους της Βουλής, των κομμάτων, της Εκκλησίας και του Δήμου.

«Εμπνευόμαστε από τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη και προσπαθούμε ενεργά για να είμαστε εις το εμείς κι όχι εις το εγώ» τόνισε η μαθήτρια της 3ης Λυκείου Βίκυ Ζωντανού, από το Αναξαγόρειο Λύκειο Νέας Ερυθραίας, η οποία εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Αναξαγόρειου Λυκείου παρέλασαν με το κορδελάκι του πένθους για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών.

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή γιορτάστηκε η εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από την Πέμπτη 23/3 και την Παρασκευή 24/3 με τον σημαιοστολισμό της πόλης και εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία.

Σε εφαρμογή απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, που προέβλεπε τη διεξαγωγή των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου στην Πεύκη και 25ης Μαρτίου στη Λυκόβρυση, οι εορταστικές εκδηλώσεις την ημέρα της εθνικής επετείου πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Ενότητα Λυκόβρυσης. Αρχικά έλαβε χώρα η δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας και στη συνέχεια η επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου της Λυκόβρυσης. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την εκπαιδευτικό του 1ου Γυμνασίου Λυκόβρυσης Χριστίνα Ανδρικοπούλου, ενώ έγινε κατάθεση στεφάνων από σχολεία και φορείς της Δημοτικής Κοινότητας Λυκόβρυσης και της Δημοτικής Κοινότητας Πεύκης.

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές ήταν η κατάθεση στεφάνου από τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Πρόσβαση Λυκόβρυσης – Πεύκης, καθώς και η συμμετοχή τους στην παρέλαση, όπως και του Ειδικού Σχολείο Κωφών Βαρήκοων Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης δήλωσε σχετικά:

«Χρόνια Πολλά σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα! Γιορτάσαμε και φέτος με την πρέπουσα λαμπρότητα την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Με αίσθημα ευθύνης τιμούμε το ένδοξο παρελθόν της Πατρίδας μας και των Ηρώων μας και τα ιδανικά της μακραίωνης και ένδοξης Ελληνικής Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους. Δεν ξεχνούμε τις ρίζες μας, βασιζόμενοι σε αυτές ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα!»

Είχε προηγηθεί σχετική ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου ευχόταν «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!», συνοδεύοντας τις ευχές του με μία σύνθεση φωτογραφιών.

Δήμος Αμαρουσίου

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα το Μαρούσι τίμησε τη διπλή γιορτή, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την έναρξη του νικηφόρου  απελευθερωτικού αγώνα  του 1821.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις απόδοσης τιμών στους ήρωες του ’21, με τη συμμετοχή σύσσωμης της δημοτικής αρχής, εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου, της Περιφέρειας Αττικής, του Ιερού Κλήρου και των Τοπικών Αρχών, καθώς και πλήθους πολιτών, κορυφώθηκαν ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Μετά την καθιερωμένη δοξολογία στη Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο πεσόντων στην πλατεία Ηρώων από τον δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου και τους φορείς της πόλης και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η παρέλαση των μαθητών, των προσκόπων και οδηγών και των πολιτιστικών συλλόγων, υπό τους ήχους της δημοτικής μπάντας να παιανίζει πατριωτικά εμβατήρια, απέσπασε το ζωηρό χειροκρότημα του πλήθους των πολιτών, που με σύμμαχο των καλό καιρό πλαισίωσαν τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμαρουσίου.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας, υπογραμμίζοντας το νόημα του 1821, ανέφερε:
«Η 25η Μαρτίου είναι μέρα φωτός, δόξας και εθνικής αθανασίας. Είναι και η ημέρα της πανανθρώπινης σωτηρίας με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι η ημέρα Εθνεγερσίας της Πατρίδας μας, που διδάσκει το καθήκον προς αυτήν και την αγάπη για την ελευθερία.

Η σημερινή επέτειος 202 χρόνια μετά, θα είναι εσαεί ένα καθοριστικό ιστορικό γεγονός, γιατί παράλληλα με την αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών του λαού μας δημιουργεί προοπτική αναστοχασμού για το παρόν και κυρίως το μέλλον της Πατρίδας μας.

Το νόημα του 1821 συνοψίζεται στις λέξεις ελευθερία , μέσω του αγώνα για να κρατάμε τη Δημοκρατία μας σταθερή και να την ενισχύουμε και ενότητα, μέσω της αλληλεγγύης, της ομόνοιας και της ομοψυχίας απέναντι στις ποικίλες απειλές.

Αυτή είναι η ιστορική παρακαταθήκη, την οποία οφείλουμε να έχουμε ως πολύτιμό οδηγό πλεύσης σε ήδη δύσκολους καιρούς, αλλά και για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μας».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την επετειακή εκδήλωση στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, στην οποία ο δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό και αντάλλαξε ευχές με τους πολίτες για την Εθνική Επέτειο. Την εκδήλωση διάνθισαν με επετειακές ερμηνείες η Μικτή Χορωδία Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αιμίλιου Γιαννακόπουλου.

Εν τω μεταξύ, «Χρόνια πολλά Ελλάδα» ευχήθηκε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου για την εθνική επέτειο, στο δικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Δήμος Μεταμόρφωσης

Με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση κορυφώθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στον Δήμο Μεταμόρφωσης.

Με υπερηφάνεια οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, καθώς και οι τοπικοί πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι παρέλασαν υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Μεταμόρφωσης, τιμώντας τους ήρωες της Επανάστασης του 1821, αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των τοπικών φορέων, της Αστυνομίας και εκατοντάδων κόσμου που πλημύρισαν το χώρο της παρέλασης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, ανήμερα της εθνικής επετείου, με τη δοξολογία στο Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων (Σκεπαστό Αττικής οδού) και κατάθεση στεφάνων, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη τόσο των ηρώων του 1821, όσο και των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Δήμος Νέας Ιωνίας

Σε κλίμα συγκίνησης, αισθήματος εθνικής υπερηφάνειας και με υψηλούς συμβολισμούς, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής της Νέας Ιωνίας και την παρουσία των αδελφών Κυπρίων από τον Δήμο Λευκονοίκου, κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στη πόλη.

«Η μεγαλειώδης παρέλαση, με το εντυπωσιακό εναρκτήριο πανό για τα 100 χρόνια Νέας Ιωνίας, η εκκίνηση με τους τρεις μαθητές από τον Δήμο Λευκονοίκου, οι παραδοσιακές φορεσιές των πολιτιστικών σωματείων, τα λαμπερά πρόσωπα των μαθητών θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη όλων μας από αυτή τη μεγάλη εθνική επέτειο που κατακλύστηκε από χιλιάδες κόσμου», όπως αναφέρει η δήμαρχος.

Το πρωί τελέσθηκε με τη δέουσα λαμπρότητα η επιμνημόσυνη δέηση από τον πανοσολογιώτατο αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Αρβανίτη και ακολούθησε η καθιερωμένη τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Άγαλμα της Μάνας, που κοσμούνταν από εκθεσιακές αφίσες για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας. Έπειτα οι εκδηλώσεις στην κατάμεστη λεωφόρο Ηρακλείου για τη μεγαλειώδη παρέλαση συλλόγων και μαθητών, η οποία ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου και με τη συμμετοχή της παραδοσιακής Χορωδίας του ΟΠΑΝ, υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Σαραντίδη.

Η μεγάλη φετινή τιμή της επετείου ήταν η παρουσία της Δημάρχου Λευκονοίκου Ζήνας Λυσάνδρου, δημοτικών συμβούλων και μαθητών από τον «αδελφικό» Λευκόνοικο.

Δ. Θωμαΐδου: Τιμή και δόξα στους αθάνατους προγόνους μας, που μας οδήγησαν στη φωτεινή ημέρα της λευτεριάς

«Τιμούμε σήμερα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που φώτισε τις καρδιές των Ελλήνων και οδήγησε στην απελευθέρωση της πατρίδας μας και στην αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού.

Η φετινή Εθνική επέτειος αποτελεί σπουδαίο ορόσημο καθώς συμπίπτει με τα 100 χρόνια από ίδρυση της Νέας Ιωνίας μας, από το 1923, όταν οι πρόγονοί μας Μικρασιάτες, ξεριζωμένοι, πρωτοπάτησαν μια άγνωστη γη θεμελιώνοντας σε αυτή το βιό τους, τα σπιτικά τους, τα όνειρά τους.

Τιμή και δόξα στους αθάνατους προγόνους μας, που μας οδήγησαν στη φωτεινή ημέρα της λευτεριάς. Υποκλινόμαστε ταπεινά στο μεγαλείο της ψυχής τους. Η εθελοθυσία τους μας εμπνέει, μας διδάσκει και αποτελεί αιώνια πυξίδα για τη στάση ζωή όλων μας, απέναντι στις αναμφισβήτητες αξίες της ζωής.

Η 25η Μαρτίου, ημέρα διπλού εορτασμού, του Ευαγγελισμού της Παναγίας μας και της Ελληνικής Επανάστασης, ας είναι αφορμή για να υψώσουμε με ευγνωμοσύνη το νου και την καρδιά μας στους ήρωες και μάρτυρες του 1821. Για να υψώσουμε τις γαλανόλευκες σημαίες ψηλά!

Η Νέα Ιωνία μας μπορεί, ελπίζει και αγωνίζεται για το αύριο! Για ένα αύριο που ανήκει σε όλες και όλους μας!

Χρόνια πολλά Ελλάδα μας!

Χρόνια πολλά Νέα Ιωνία μας!».

Δήμος Παπάγου – Χολαργού

Ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Παπάγου – Χολαργού με τις παρελάσεις μαθητών, προσκόπων, ναυτοπροσκόπων, οδηγών, τοπικών συλλόγων και των εθελοντών της Δασοπροστασίας.

Προηγήθηκαν οι δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς Αγίας Σκέπης Παπάγου και Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα Πεσόντων.

Ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις της Κοινότητας Χολαργού, ενώ στην Κοινότητα Παπάγου εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή δημάρχου, αντιδήμαρχο Νικόλαο Κουκή.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησαν η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου Δήμητρα Κλάδη, στην Αγία Σκέπη Παπάγου και ο διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού Ιωάννης Κουκούτσης, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.

«Με τη σημαία μας ψηλά γιορτάζουμε σήμερα την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ημέρα Εθνικής Υπερηφάνειας σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Χρόνια πολλά Ελλάδα», ήταν το μήνυμα του δημάρχου Παπάγου – Χολαργού Ηλία Αποστολόπουλου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Δήμος Πεντέλης

Ας φωτίσουμε με την Ελευθερία, τον δικό μας δρόμο, για εμάς, αλλά και για τις επόμενες γενιές

Ας φωτίσουμε με την Ελευθερία, τον δικό μας δρόμο, για εμάς, αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Ας κρατήσουμε ως Έθνος εκείνα τα στοιχεία που μας έκαναν να πορευθούμε τη λαμπρή μας πορεία προς τα εμπρός…

Και ενωμένοι να προχωρήσουμε, στηριζόμενοι σε αυτή την παρακαταθήκη της Ελευθερίας, για την οποία πανηγυρίζει στο τέλος του έργου του «Ελληνική Νομαρχία», ο Ανώνυμος ως Έλλην συγγραφεύς της:«Ζήτω η Ελευθερία των Ελλήνων εις αιώνας αιώνων.

Γένοιτο, γένοιτο!». Χρόνια Πολλά!».

Δείτε το σχετικό βίντεο

Δήμος Χαλανδρίου

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου γιορτάστηκε στο Χαλάνδρι η εθνική μας επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Μαθητές, δάσκαλοι, γονείς, αιρετοί, εκπρόσωποι της Πολιτείας, οι σύλλογοι και οι φορείς της πόλης απότισαν φόρο τιμής στους αγώνες του λαού μας για ανεξαρτησία.

Μετά τη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννη Λαδόπουλο, τον βουλευτή Β. Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Γιώργο Κατρούγκαλο -ο οποίος εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων- τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού Χάρη Ρώμα, την κ. Fadwa Abushanab, που εκπροσώπησε την πρεσβεία της Παλαιστίνης, την επικεφαλής της δημοτικής παράταξη Αγαπάμε το Χαλάνδρι Κρίστη Αγαπητού, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023 Μάνο Κρανίδη, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Μένω στο Χαλάνδρι Νίκο Πράσσο, τον διοικητή του Α.Τ. Χαλανδρίου Ιωάννη Κραβαρίτη, τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους εκπροσώπους των κομμάτων, των συλλόγων και των φορέων της πόλης.

Σίμος Ρούσσος: Το πιο ταπεινό λιθάρι αυτής της γης είναι ποτισμένο με το αίμα των ανθρώπων που τη λευτέρωσαν

Στον συμβολισμό της ημέρας αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, φέρνοντας στο προσκήνιο τους αφανείς ήρωες αλλά και τις λιγότερο φωτισμένες πλευρές «της πιο κρίσιμης για το έθνος μας στιγμής».

Αφού σκιαγράφησε το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο που γέννησε την ελληνική Επανάσταση στον απόηχο της Αμερικάνικης και της Γαλλικής Επανάστασης, ο δήμαρχος Χαλανδρίου σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Το ελληνικό κράτος που οραματίζεται η Επανάσταση είναι προϊόν αυτής της ρήξης με το τυραννικό παρελθόν  και αυτό αποτυπώνεται με ενάργεια και στα τρία δημοκρατικά συντάγματα που ψηφίστηκαν στη διάρκειά της. Όμως εκτός από τη μεγάλη εικόνα της ιστορίας, υπάρχουν και οι μικρές ιστορίες των ανθρώπων που χωρίς τη σκέψη και το αίμα τους, καμία μεγάλη ιστορία δεν κινεί τον τροχό της.

»Είναι η ιστορία του Γιάννη Γούναρη που αποκάλυψε στους πολιορκημένους  Μεσολογγίτες το σχέδιο του Κιουταχή και του Ομέρ Βρυώνη, να επιτεθούν τα Χριστούγεννα του 1822, αν και γνώριζε καλά ότι αυτό θα στοίχιζε τη ζωή στη γυναίκα και τα παιδιά του, που τους κρατούσε ομήρους στην Άρτα ο Ομέρ Βρυώνης.

»Είναι η ιστορία του Αντώνη Οικονόμου που ξεσήκωσε τα πληρώματα των καραβοκυραίων της Ύδρας, παρά την αντίθεσή τους, και δολοφονήθηκε από όσους δεν του συγχώρησαν ποτέ αυτή του την πράξη…

 »Είναι η ιστορία του Δημητρίου Μπαλή και του αδερφού του Λεονάρντο που αφού έδιωξαν τους Τούρκους από την Άνδρο και την Κάρυστο κατάφεραν να αφήσουν ένα εκπληκτικό για την εποχή κείμενο, αυτό της “Ναυτοσυντροφίας της Άνδρου”, υποδειγματικό για τους ανολοκλήρωτους κοινωνικούς σκοπούς του αγώνα, πριν διωχθούν και εκτελεσθούν και αυτοί από τους προύχοντες της εποχής…

»Είναι η ιστορία του τσαγκάρη της Πάτρας του Παναγιώτη Καρατζά που τουφεκίστηκε πισώπλατα αφού έκανε την αποκοτιά να ελευθερώσει την Πάτρα κόντρα στα “τζάκια” του Αχαϊκού Διευθυντηρίου.

»Χιλιάδες μικρές ιστορίες σπουδαίων ανώνυμων ανθρώπων που δημιούργησαν το Χάνι τη Γραβιάς, το Σούλι και το Κούγκι, τα Δερβενάκια, την Αλαμάνα, τα Ψαρρά και τη Χίο, σε έναν ξεσηκωμό που ήταν πέρα από τα όρια της λογικής. Ένας ολόκληρος κόσμος που είχε την αρβανίτικη ηθική του Μάρκου Μπότσαρη, ο οποίος προτίμησε να σκίσει το διορισμό του ως στρατιωτικού αρχηγού, όταν είδε τη ζήλια και τη φυλαρχία στα πρόσωπα των συντρόφων του λέγοντας: “Τα διπλώματα τούτα δεν έχουν καμιά αξία. Τα πραγματικά τα παίρνει κανείς στη μάχη” και ύστερα συνάντησε μοίρα του με ένα βόλι στο κούτελο, αιώνιο τρόπαιο τιμής για τους ξεχωριστούς ανθρώπους.

»Οι ιστορίες αυτών και χιλιάδων άλλων, μάς προστάζουν να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι, όταν οι άκαπνοι πήγαιναν να γιορτάσουν την επέτειο της Επανάστασης, περνούσαν μπροστά από  ένα τυφλό ζητιάνο που λεγόταν Νικηταράς, ότι τον άνθρωπο που είπε το συγκλονιστικό “την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες”, το Γέρο του Μοριά, οι Έλληνες, κατ΄ εντολή των Βαυαρών, του σκότωσαν το παιδί, τον διαπόμπευσαν, τον φυλάκισαν και θα τον σκότωναν, αν δεν υπήρχαν οι δύο έντιμοι δικαστές Πολυζωίδης και Τερτσέτης, οι οποίοι έσωσαν την τιμή της Δικαιοσύνης και του Έθνους.

»Στο κατ΄ όνομα ανεξάρτητο κράτος, που φτιάχτηκε όπως φτιάχτηκε, πρόκοψαν, μεγαλούργησαν και μεγαλουργούν μέχρι σήμερα διάφοροι ασήμαντοι, τυχάρπαστοι και απόντες. Δοξολογήθηκαν “κοράκια”, ενώ μέχρι και ο προμηθευτής του Ιμπραήμ ανακηρύχθηκε ευεργέτης. Ο απλός λαός κυνηγήθηκε ως ληστής, αφού η πατρίδα φέρθηκε σαν μητριά στα λαμπρότερα παιδιά της. Και όμως, παρά τις αδικίες και τις προγραφές, τις συνωμοσίες και τις προδοσίες δεν είναι άλλη γη ενδοξότερη και ωραιότερη από αυτή εδώ, γιατί το πιο ταπεινό λιθάρι της είναι ποτισμένο από το αίμα των ανθρώπων που την κατοίκησαν και τη λευτέρωσαν.

«Γιατί η δική μας πατρίδα δεν είναι αυτή που εξυμνεί το ήθος του ραγιά και την υποταγή, αυτή που ξεπουλά τον πλούτο, τη γη και τα μνημεία της στην αιώνια Βαυαροκρατία. Δεν είναι αυτή που διώχνει από τη χώρα, που δολοφονεί και βασανίζει τα παιδιά της… είναι η πατρίδα, που, όπως γράφει κάπου ο Μακρυγιάννης, “την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι· όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσωμεν εδώ [..] Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλωμεν να φκειάσωμεν χωριόν, να ζήσωμεν όλοι μαζί”», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Παρέλαση και κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου άνοιξε και έκλεισε την παρέλαση, που μετά από τρία χρόνια πανδημίας πραγματοποιήθηκε χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των συμμετεχόντων. Εκτός από τους μαθητές/τριες των σχολείων της πόλης, παρέλασαν επίσης αντιπροσωπείες των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της πόλης, όπως και αντιπροσωπείες του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του 2ου και του 3ου Συστήματος Προσκόπων Χαλανδρίου.

Κατάθεση στεφάνου έγινε και στο Ηρώο Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, την Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου και την Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου.

Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα έγιναν οι εορτασμοί της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και κορυφώθηκαν με τη γεμάτη ζωντάνια μαθητική παρέλαση, η οποία φέτος έλαβε χώρα στη Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου Φιλοθέης, όπου και παρευρέθηκαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και η εκπρόσωπος του περιφεριάρχη Αττικης Πολυτίμη Λεονάρδου.

Το εορταστικό πρόγραμμα ξεκίνησε με την επίσημη δοξολογία και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας στους τρεις Ιερούς Ναούς Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, Αγίας Φιλοθέης, Αγίου Δημητρίου Ψυχικού και ολοκληρώθηκε με το τρισάγιο, καθώς και την κατάθεση στεφάνων στα Ηρώα Νέου Ψυχικού, Φιλοθέης και Ψυχικού αντίστοιχα.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους κατοίκους του προαστίου, τονίζοντας τα εξής:

«Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Αυτή την ημέρα οι Έλληνες στέλνουν μήνυμα πατριωτισμού, φιλοπατρίας και εθνικής ομοψυχίας σε όλη την Οικουμένη. Και φυσικά, τιμάμε τους προγόνους μας, αυτούς που με σθένος πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Ψηλά οι σημαίες! Ζήτω η Ελλάδα».

Τα 25 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και τους μαθητές να παρελαύνουν παρακολούθησε πλήθος κόσμου, καθώς και εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι και τα μέλη από τα Τοπικά Συμβούλια των τριών Κοινοτήτων, οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των ΟΚΑΠΑ και της ΔΗΚΕΦΙΨ, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπων, εκπρόσωποι της αστυνομίας, καθηγητές, δάσκαλοι, και νηπιαγωγοί των σχολείων αλλά και των Δημοτικών Παιδικών σταθμών, καθώς και οι πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων, σωματείων, ομίλων και ενώσεων του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

Η φιλαρμονική του Δήμου συνόδευσε με εμβατήρια όλη την παρέλαση.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet