“Μάχη γειτονιά με γειτονιά” για τις κεραίες στην Κηφισιά
Κοινωνία

“Μάχη γειτονιά με γειτονιά” για τις κεραίες στην Κηφισιά

Ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου 2016. Αφορμή η συζήτηση επί αποφάσεως του Τοπικού Συμβουλίου Ν. Ερυθραίας για την κατάθεση πρότασης στην αρμόδια υπηρεσία έκδοσης αδειών για 4μηνη αναστολή χορήγησης έκδοσης αδειών εγκατάστασης σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας και συναφών εγκαταστάσεων έως να εκδοθεί το πόρισμα της υπό σύσταση διεπιστημονικής επιτροπής.

Δήμαρχος: Μην επαναπαυόμαστε, χρειάζεται μάχη γειτονιά με γειτονιά»
Γιώργος Θωμάκος
Γιώργος Θωμάκος

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, που έκανε την αρχική εισήγηση, αναφέρθηκε στο παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο που, έστω και με δυσκολίες, επέτρεπε στους Δήμους να δικαιώνονται όταν προσέφευγαν στις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να απομακρύνουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας που παρανόμως εγκαθίσταντο στα όριά τους. Νομοθετικό πλαίσιο που αντικαταστάθηκε το 2012 από «διαδικασίες εξπρές» σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις σταθμών βάσης, «βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη βαρύτητα των σχετικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», όπως είπε.

Ο κ. Γιώργος Θωμάκος ανέφερε το παράδειγμα με την κεραία στην οδό Περγάμου, στη Ν. Ερυθραία, απέναντι από τα 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία και σε μικρή απόσταση από Νηπιαγωγείο. Κεραία που, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και Δήμου, η εταιρεία επαναφέρει σε λειτουργία και μάλιστα στην ίδια οικία που είχε τοποθετηθεί και την πρώτη φορά. Επίσης, ο δήμαρχος έκανε λόγο για «ανασφάλεια» των εταιρειών σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η τοποθέτηση κεραιών στη δημόσια υγεία, γεγονός που -όπως τόνισε- «δεικνύεται από το γεγονός ότι κρύβουν τις εγκαταστάσεις αυτές σε καμινάδες, ηλιακούς θερμοσίφωνες και όπου αλλού».

Αναφερόμενος στην υπό σύσταση επιτροπή, ο κ. Γ. Θωμάκος ενημέρωσε το Σώμα ότι αυτή θα αναλάβει να χωροθετήσει χώρους όπου μπορούν να φιλοξενηθούν κεραίες κινητής, έστω και με τις σημερινές «αβάντες» του νόμου, και να καθοριστεί ο αριθμός των σχετικών βάσεων που αντέχει κάθε περιοχή. Ανέφερε δε, ότι στο εξωτερικό λειτουργούν περισσότερες κεραίες, χαμηλότερης ισχύος, ώστε και οι ανάγκες των εταιρειών για ύπαρξη καλύτερου σήματος να ικανοποιούνται και η υγεία των πολιτών να διασφαλίζεται.

Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, οι εταιρείες δείχνουν, τουλάχιστον θεωρητικά, ότι συμφωνούν με τη χωροθέτηση και την ύπαρξη κανόνων στην εγκατάσταση κεραιών κινητής και χρεώνουν στην Πολιτεία τη μη ύπαρξη μέχρι σήμερα ανάλογης πολιτικής.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Γ. Θωμάκος, αφού επαίνεσε την πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου Ν. Ερυθραίας κι ευχήθηκε η πρωτοβουλία του να αποτελέσει κίνητρο για τη γενικότερη εγρήγορση της τοπικής κοινωνίας, πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε και να αεροβατούμε, καθώς δεν φθάνει η παραπάνω ενέργεια για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα». «Είναι ανάγκη να είμαστε όλοι σε επιφυλακή και να δίνουμε μάχη γειτονιά με γειτονιά για κάθε περίπτωση ξεχωριστά» κατέληξε ο δήμαρχος.

Το έργο της διεπιστημονικής επιτροπής
Μιχάλης Καυγαλάκης
Μιχάλης Καυγαλάκης

Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ν. Ερυθραίας, από την πλευρά του, συνεχάρη κι αυτός το Τοπικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία του, για την οποία αφορμή στάθηκε η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την επανατοποθέτηση της κεραίας στην οδό Περγάμου.

Ο κ. Μιχάλης Καυγαλάκης αναφέρθηκε επίσης και στο αντικείμενο εργασίας της υπό σύστασης διεπιστημονικής επιτροπής, στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετέχει και ο γνωστός ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκάς Μαργαρίτης. Έργο της επιτροπής, όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος, είναι η καταγραφή – αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και η σύνταξη πρότασης για τον αριθμό και τη χωροταξία των σταθμών βάσης που μπορεί να δεχθεί η περιοχή. Όπως είπε, το 4μηνο χρονικό διάστημα αναστολής που ζητείται είναι ακριβώς για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο της εν λόγω επιτροπής.

Στάθης Κύρλος: Να ζητήσουμε αναστολή έκδοσης για έναν χρόνο
Στάθης Κύρλος
Στάθης Κύρλος

Σύμφωνος με την εισήγηση του δημάρχου δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας (Σίγουρα Βήματα) Στάθης Κύρλος, προβάλλοντας το θέμα της προάσπισης της δημόσιας υγείας, συγχαίροντας κι αυτός από την πλευρά του την πρωτοβουλία της τοπικής κοινωνίας. Ωστόσο, έθεσε την παράμετρο ότι το χρονικό διάστημα αναστολής που προτείνεται είναι μικρό, καθώς, όπως είπε, από τη στιγμή που μία εταιρεία κινητής υποβάλει αίτηση για εγκατάσταση κεραίας μέχρι να λάβει τη σχετική απάντηση μεσολαβεί διάστημα μεταξύ 10 και 14 μηνών. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε η χρονική διάρκεια της αναστολής που θα ζητηθεί να είναι τουλάχιστον ετήσια.

Ο κ. Στ. Κύρλος καυτηρίασε τη λογική της εταιρείας που προχωρεί στην επανεγκατάσταση της κεραίας στην Περγάμου, δίπλα σε σχολεία και νηπιαγωγείο, καλώντας τη διοίκηση να δώσει «ηχηρό μήνυμα» προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν είναι ανεκτό να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών». Ο ίδιος προέτρεψε τη διοίκηση να ρίξει βάρος στις πολεοδομικές αυθαιρεσίες των κτηρίων που φιλοξενούν κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Τέλος, δήλωσε στο πλευρό της διοίκησης στο συγκεκριμένο θέμα.

Χρήστος Καλός: Να θέτουν οι Δήμοι τα όρια ακτινοβολίας των κεραιών κινητής
Χρήστος Καλός
Χρήστος Καλός

Μια άλλη διάσταση στη συζήτηση έβαλε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού & Προγραμματισμού, επικαλούμενος την εμπειρία του από επαφές που είχε η διοίκηση στη Βουλή με βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως ενημέρωσε το Σώμα ο κ. Χρήστος Καλός, τέθηκε στους βουλευτές το θέμα της άμεσης επαναφοράς της επιτρεπόμενης απόστασης από σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλες «ευαίσθητες» δομές για την εγκατάσταση σταθμών βάσης κινητής, η οποία καταργήθηκε με τον «νόμο Βορίδη» και επίσης ζητήθηκε να μπορούν οι Δήμοι να καθορίζουν τα όρια ακτινοβολίας των κεραιών κινητής στα όριά τους. Όπως είπε ο κ. Χρ. Καλός οι βουλευτές δεσμεύτηκαν να εξετάσουν τα θέματα αυτά και στο πλαίσιο αυτό, η 4μηνη αναστολή εξυπηρετεί τον στόχο να ολοκληρωθούν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι πρέπει πρώτα να «κυνηγήσουμε» αυτές τις δύο επιδιώξεις, χωρίς βέβαια να απεμπολούμε και τις επιδιώξεις που έθεσε ο δήμαρχος στην εισήγησή του.

Χριστίνα Κοντάκου: Δεν μπορούμε να θέσουμε εμείς τα όρια ακτινοβολίας
Χριστίνα Κοντάκου
Χριστίνα Κοντάκου

Στο θέμα παρενέβη και η γενική γραμματέας του Δήμου, η οποία, επικαλούμενη κυρίως την επιστημονική της ιδιότητα, πρότεινε η αντίδραση του Δήμου να εστιασθεί στις πολεοδομικές παραβάσεις στις οικίες που φιλοξενούν κεραίες και όχι στο θέμα της ακτινοβολίας, που είναι αρκετά σύνθετο. Όπως εξήγησε η κα Χριστίνα Κοντάκου, «δεν στέκει επιστημονικά να καθορίζουν οι Δήμοι τα όρια ακτινοβολίας», καθώς αυτό δεν καθορίζεται «ούτε σε επίπεδο χώρας», αλλά καθορίζεται σε «παγκόσμιο επίπεδο».

Επίσης, τόνισε ότι δεν είναι γνωστές οι επιπτώσεις των ακτινοβολιών στην υγεία των πολιτών, αφού για να υπάρξουν σχετικές μελέτες που να οδηγούν σε ασφαλή αποτελέσματα θα πρέπει να μεσολαβήσει διάστημα άνω των 20 ετών, κάτι που δεν συμβαίνει με την περίπτωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Η γενική γραμματέας σημείωσε ότι τα σημερινά όρια ακτινοβολίας είναι «αυθαίρετα», ενώ αναφέρθηκε και στα «ισχυρά συμφέροντα» που υπάρχουν στο συγκεκριμένο ζήτημα, με τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν ισχυρότερο σήμα, κάτι που ωστόσο επιθυμούν και οι ίδιοι οι πολίτες.

Επί της παρεμβάσεως της κας Χρ. Κοντάκου τοποθετήθηκε εκ νέου ο κ. Χρ. Καλός διευκρινίζοντας ότι, όντως δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες, αλλά “οι χώρες που σέβονται τους πολίτες τους” έχουν δώσει τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να επιλέγει τα όρια ακτινοβολίας κατά περίπτωση. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η επιλογή των Ορίων αυτών όντως γίνεται εντός συγκεκριμένου ορίου που καθορίζεται κεντρικά.

Απόστολος Κασιούρας: Ας μη λαϊκίζουμε στο θέμα των κεραιών κινητής
Απόστολος Κασιούρας
Απόστολος Κασιούρας

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου της Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου, δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, Απόστολου Κασιούρα, ο οποίος, αφού συμφώνησε με την τοποθέτηση της κας Χρ. Κοντάκου, τόνισε ότι όσο λιγότερες κεραίες υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η ακτινοβολία που δέχεται ο χρήστης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχουν ευθύνες και στον καθένα μας, που δεν φροντίζουμε να διαφυλάξουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας από την ακτινοβολία, φροντίζοντας τουλάχιστον να μη μιλάμε απευθείας με το κινητό στο αυτί μας.

Εκείνο που, ωστόσο, προκάλεσε πραγματική αίσθηση ήταν η αναφορά του στις πολλαπλές πηγές επικίνδυνης ακτινοβολίας που δεχόμαστε καθημερινά, αναφέροντας τα παραδείγματα των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, των ασύρματων τηλεφώνων, αλλά ακόμη και των υπέργειων στύλων της ΔΕΗ, όπως επίσης και τους τεράστιους κινδύνους για την υγεία που εγκυμονεί η κατανάλωση αρκετών τροφίμων.

«Έχει κινηθεί κάποιος κατά της ΔΕΗ;» ρώτησε ο σύμβουλος, προσθέτοντας ότι «καλό είναι να μη λαϊκίζουμε», εστιάζοντας το πρόβλημα μόνο στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Πρόσθεσε δε ότι για να μειωθεί η εκπεμπόμενη ακτινοβολία από τις κεραίες κινητής θα πρέπει αυτές να είναι περισσότερες, λέγοντας ότι δεν είναι εφικτό «να δημιουργήσουμε ομπρέλα προστασίας σε έναν ή δύο δρόμους».

Κλεοπάτρα Χατζοπούλου: Ανεξέλεγκτες συναλλαγές ιδιωτών και εταιρειών κινητής
Κλεοπάτρα Χατζοπούλου
Κλεοπάτρα Χατζοπούλου

Να εστιάσει στις «ανεξέλεγκτες συναλλαγές» των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με ιδιώτες που, και λόγω της κρίσης, επιλέγουν να φιλοξενούν παρανόμως στα σπίτια τους τις σχετικές εγκαταστάσεις προέτρεψε τη διοίκηση η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Κλεοπάτρα Χατζοπούλου.

Η ίδια τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΤ έχουν καταχωρηθεί 222 κεραίες κινητής στον Δήμο, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν κριθεί ότι τηρούν τα επιτρεπόμενα όρια ακτινοβολίας, αλλά και υπάρχουν και άλλες η νομιμότητα των οποίων βασίζεται στις δηλώσεις των αντίστοιχων εταιρειών και οι οποίες θα πρέπει, όπως είπε, να ελεγχθούν.

Παναγιώτης Κανακάκης: Μόνο κεντρικά μπορεί να λυθεί το ζήτημα
Παναγιώτης Κανακάκης
Παναγιώτης Κανακάκης

Για τρεις προκλήσεις που σχετίζονται με το καθεστώς της κινητής τηλεφωνίας έκανε λόγο ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Συνεργασία, Παναγιώτης Κανακάκης. Η πρώτη αφορά στον ανταγωνισμό των εταιρειών για την απόκτηση όσο το δυνατόν καλύτερου σήματος, η δεύτερη αφορά στο γεγονός ότι «δίνουν πολλά λεφτά για την εγκατάσταση κεραιών, δελεάζοντας τους ιδιοκτήτες” και η τρίτη έχει να κάνει με την υγεία των πολιτών.

Ο κ. Π. Κανακάκης τόνισε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο στον Δήμο Κηφισιάς και άρα, θα πρέπει να λυθεί σε κεντρικό επίπεδο, ενώ έκρινε και ο ίδιος ως αναγκαίο το «σπάσιμο των δεσμών συναλλαγής» μεταξύ ιδιωτών και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης, αφού είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα «σοβαρή μελέτη» για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στην ανθρώπινη υγεία, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι πολλές σχετικές μελέτες πανεπιστημίων χρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Τέλος, αφού είπε ότι «οι εταιρείες μάς δημιούργησαν μία τεχνητή ανάγκη για να βγάλουν κέρδη», επεσήμανε ότι υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι -πλην του καρκίνου- από τη χρήση των κινητών, αφού η τελευταία θεωρείται υπεύθυνη για δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, ελλείψεις συγκέντρωσης, πονοκεφάλους κ.λπ.

«Μένει το 4μηνο και το επανεξετάζουμε»
Βασίλης Βάρσος
Βασίλης Βάρσος

Με τις παρεμβάσεις του δημοτικού συμβούλου της μείζονος Βασίλη Βάρσου και του επικεφαλής της παράταξης, Νίκου Χιωτάκη, ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις επί του θέματος από πλευράς μειοψηφίας.

Ο κ. Β. Βάρσος ζήτησε το καθεστώς της 4μηνης αναστολής έκδοσης αδειών να ισχύσει και για τις Δημοτικές Ενότητας Κηφισιάς και Εκάλης, ενώ δήλωσε σύμφωνος με τις απόψεις της γ.γ. του Δήμου, προτείνοντας μάλιστα να συμμετάσχει και η ίδια στη σχετική διεπιστημονική επιτροπή.

Νίκος Χιωτάκης
Νίκος Χιωτάκης

Από την πλευρά του, ο κ. Ν. Χιωτάκης συντάχθηκε με την άποψη που θέλει το 4μηνο να μην αρκεί μέχρι η Βουλή να αποφασίσει σχετικά με το θέμα, προτείνοντας να υπάρξει μέριμνα για αναστολή μέχρι τουλάχιστον να ληφθεί η προαναφερόμενη απόφαση.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι ουδείς περιμένει να αποτελέσει η Κηφισιά «νησίδα» στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε σχέση με τους άλλους Δήμους. Πρόσθεσε δε ότι το 4μηνο είναι ένας «ρεαλιστικός στόχος», σε αντίθεση με την πρόταση για αναστολή αδειών για έναν χρόνο, την οποία η ΕΕΤΤ «ούτε πρόκειται να ακούσει».

Ο κ. Γ. Θωμάκος ζήτησε την απόφαση για τη σύγκληση της διεπιστημονικής επιτροπής να την έχει μέλος του Δήμου, προκειμένου να μην σημειώνονται καθυστερήσεις και δεσμεύτηκε ότι, εάν η 4μηνη αναστολή δεν επαρκέσει, το θέμα θα έρθει εκ νέου στο Σώμα για συζήτηση.

Ωστόσο, ο δήμαρχος προειδοποίησε ότι ακόμη κι αυτή η αναστολή θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕΤΤ, τονίζοντας ότι στο θέμα δεν πρέπει να είναι μόνος ο Δήμος, αλλά να επιδιωχθούν ευρύτερες συνεργασίες με την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), την ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής), την κυβέρνηση και πρωτίστως, τους πολίτες. Στους τελευταίους επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι δεν πρέπει να χάσουν την εγρήγορσή τους, τους κάλεσε δε να συστήσουν ολιγομελής επιτροπές ανά γειτονιά και να έρθουν στον Δήμο να συζητήσουν τα επιμέρους προβλήματα, ώστε να υπάρξει άμεση αντίδραση κατά περίπτωση.

Τελικώς, η εισήγηση για το αίτημα 4μηνης αναστολής έκδοσης αδειών εγκατάστασης βάσεων κινητής τηλεφωνίας, αλλά και για τη σύσταση της διεπιστημονικής επιτροπής ψηφίστηκαν ομοφώνως από το Σώμα.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet