Μετά τον λύκο στον Διόνυσο, τώρα και αγριογούρουνα μέρα μεσημέρι στην Εκάλη – Βίντεο
Φωτο: protothema.gr
Κοινωνία

Μετά τον λύκο στον Διόνυσο, τώρα και αγριογούρουνα μέρα μεσημέρι στην Εκάλη – Βίντεο

Συχνές είναι πλέον οι εμφανίσεις άγριων ζώων στα Βόρεια Προάστια της Αττικής, αφού εκτός των λύκων, την επανεμφάνισή τους έκαναν και τα αγριογούρουνα, τα οποία είχαν απασχολήσει τους οικείους Δήμους τους προηγούμενους μήνες.

Μετά τον λύκο, ο οποίος έχει επιτεθεί σε σκύλους πολιτών, η κάμερα του protothema.gr, κατέγραψε στον αστικό ιστό, στην περιοχή της Εκάλης, εκ νέου μία αγέλη από αγριογούρουνα.

Τα ζώα εμφανίστηκαν, όπως μπορείτε να δείτε στα βίντεο που ακολουθούν, στην οδό Ρόδων, ενώ άξιο αναφοράς είναι αυτό που ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής ότι για πρώτη φορά εμφανίζονται μέρα μεσημέρι. 

Από τη Φθιώτιδα και τη Θεσσαλονίκη τώρα και στα Βόρεια Προάστια της Αττικής. Αγριογούρουνα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον αστικό ιστό, προβληματίζοντας κατοίκους αλλά και ειδικούς. Καθαρόαιμα ή υβρίδια παρεπιδημούν σε περιοχές της χώρας όπου ποτέ πριν δεν είχαν κάνει την εμφάνισή τους. 

Δείτε βίντεο:

https://youtu.be/ph4wQrEQW08
https://youtu.be/xqjRRMsbYA8

Υπενθυμίζεται ότι αγριογούρουνα είχαν εμφανιστεί ξανά στην Εκάλη τον Αύγουστο, με τους κατοίκους να επισημαίνουν πως όταν προ πενταετίας εμφανίστηκαν κάποια λίγα -υβρίδια, κατά κύριο λόγο- το Δασαρχείο Πεντέλης αρνήθηκε να προχωρήσει στην παγίδευση και μεταφορά των ζώων σε ασφαλέστερο περιβάλλον, μακριά από τον αστικό ιστό.

Το αποτέλεσμα είναι τα ζώα να πολλαπλασιάζονται και να φτάνουν να αναζητούν την τροφή τους στα σκουπίδια των σπιτιών, ενώ ουδέποτε έχουν εκδηλώσει επιθετικότητα ή έχουν προκαλέσει σοβαρά τροχαία. Σημειώνουν, μάλιστα, οι κάτοικοι ότι τα αγριογούρουνα είναι σχεδόν εξημερωμένα, περπατούν στα πεζοδρόμια, αδιαφορώντας για τα αυτοκίνητα, τους πεζούς ή και τους σκύλους που κινούνται κοντά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, ο πληθυσμός των καθαρόαιμων αγριόχοιρων υπολογίζεται ως 400.000. Οι ημίαιμοι, κατά την εκτίμηση των ειδικών, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 15% των άγριων συγγενών τους, ήτοι 60.000. Η Ρυθμιστική Απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την κυνηγετική περίοδο 2020-2021 έδωσε παράταση στη χρονική περίοδο του κυνηγιού αγριόχοιρου μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021, ενώ έληγε κανονικά στις 20 Ιανουαρίου 2021, «με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης», όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται. Και αυτό όχι γιατί οι αγριόχοιροι κάνουν την εμφάνισή τους σε δρόμους και πλατείες, αλλά γιατί το αρμόδιο υπουργείο φοβάται ότι με την κάθοδο των χοίρων ελλοχεύει ο κίνδυνος εισόδου και στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, η οποία πλήττει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για τη χώρα μας. Πρόκειται για μια ασθένεια που δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, είναι όμως καταστροφική για την κτηνοτροφία. Και ο κύριος φορέας της είναι οι αγριόχοιροι.

Ξεκινάει «σαφάρι» για τον εντοπισμό του λύκου που κυκλοφορεί στον Διόνυσο

Την ίδια ώρα, φουντώνουν τα σενάρια για την κάθοδο και λύκων της άγριας φύσης προς κατοικημένες περιοχές της Αττικής. Δύο διαδοχικά περιστατικά έδωσαν μια νέα κατεύθυνση στη συζήτηση που έχει ανοίξει για αναζήτηση νέων οδών τροφής από τους λύκους.

Το γεγονός ότι δυο σκύλοι βρέθηκαν σκοτωμένοι με ισχυρό δάγκωμα στην περιοχή της κοιλιάς οδηγεί τους αρμόδιους να εξετάσουν το ενδεχόμενο επίθεσης από λύκο που δεν έβρισκε τροφή στην Πάρνηθα και κατέβηκε στην περιοχή του Διονύσου για να αναζητήσει το θήραμά του, τις ημέρες των πολικών θερμοκρασιών.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί αρχές περιφρούρησης από φιλοζωική οργάνωση που προσέφερε «καταφύγιο» στα δυο αδέσποτα σκυλιά, τα οποία πιθανόν να κατακρεουργήθηκαν από λύκο, ενώ επιτόπια αυτοψία πραγματοποίησε -την Κυριακή- υπάλληλος του δασαρχείου Διονύσου στο σημείο όπου βρέθηκαν νεκρά τα σκυλιά. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και τρεις αξιόπιστες μαρτυρίες κατοίκων που αναφέρουν ότι είδαν τον λύκο να τριγυρνά στην περιοχή.

«Από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους τα αγριογούρουνα στον Διόνυσο ήταν θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και οι θηρευτές τους, οι λύκοι» λένε κάτοικοι στο protothema.gr.

Μάλιστα, τα μέλη της φιλοζωικής οργάνωσης, που είχαν βάλει τα δύο αδέσποτα σκυλιά σε περιφραγμένο χώρο, αποκλείουν το ενδεχόμενο να δέχτηκαν επίθεση από άλλα σκυλιά. Τονίζουν ότι όλα τα ζώα που φιλοξενούνται στα ειδικά «καταφύγια» δεν έχουν πρόβλημα με την τροφή, καθώς αυτή εξασφαλίζεται σε καθημερινή βάση. «Ούτε αγριογούρουνο θα μπορούσε να εισχωρήσει στον χώρο, καθώς η περίφραξη έχει ύψος σχεδόν τρία μέτρα», εξηγούν τα μέλη της φιλοζωικής.

Τη Δευτέρα 31/1 στο Δασαρχείο Διονύσου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη και να οργανωθεί σχέδιο για τον εντοπισμό του λύκου και τη φυγάδευσή του.

«Βρήκαμε δύο σκύλους κατακρεουργημένους. Δεν πρόκειται για δάγκωμα από άλλους σκύλους. Αυτή η τόσο βίαιη επίθεση με στόχο την περιοχή της κοιλιάς μάς δείχνει ότι μπορεί να πρόκειται και για εμφάνιση λύκων», δηλώνει, από την πλευρά του, στο protothema.gr ο Δημήτρης Πιτιανούδης, πρόεδρος εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου. 

«Αρχικώς νομίζαμε ότι επρόκειτο για αγριογούρουνα. Οι πατημασιές δεν είναι όμως αγριογούρουνου. Έχουμε να δούμε 50 χρόνια λύκο» επισημαίνει ο κ. Πιτιανούδης. «Λύκοι θα μπορούσαν να φάνε την κοιλιά σκυλιών, ούτε τσακάλι θα έτρωγε ένα μεγάλοσωμο σκυλί» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Διονύσου.

«Από τη στιγμή που κατέβηκαν αγριογούρουνα, εμφανίστηκαν και λύκοι. Στην Πάρνηθα υπάρχουν λύκοι» συμπληρώνει ο κ. Πιτιανούδης, ενώ σημειώνει ότι ενδεχομένως οι λύκοι να ευθύνονται για την εξαφάνιση των αγριογούρουνων από τον Διόνυσο. Συνομιλώντας με μέλη του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Anima, επισημαίνει ότι και εκείνοι δεν αποκλείουν την ύπαρξη λύκων στον Διόνυσο λόγω της επίθεσης που υπέστησαν οι σκύλοι στην κοιλιά.

Σύμφωνα με αναφορές από τοπικές ιστοσελίδες και ομάδες κατοίκων στο Facebook, είναι πιθανό να εμφανίστηκαν λύκοι τις τελευταίες ημέρες και στη Νέα Ερυθραια, ενώ ορισμένοι μιλούν για κοπάδι. Το πιθανότερο είναι να πέρασαν κάτω από τις υπόγειες διαβάσεις της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, λόγω χιονιού, σχολιάζουν κάτοικοι της περιοχής.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet