«Άστοχοι χειρισμοί» κι «επικίνδυνος λαϊκισμός» για το Ο.Τ.9 στη Λυκόβρυση
Ποιότητα Ζωής

«Άστοχοι χειρισμοί» κι «επικίνδυνος λαϊκισμός» για το Ο.Τ.9 στη Λυκόβρυση

Για το θέμα του ειδικού τέλους για την ανάπλαση στο Ο.Τ.9 στη Λυκόβρυση παρεμβαίνουν οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Λυκόβρυσης-Πεύκης Βασιλική ΝικολαροπούλουΠροκόπης Μπελεχρής και Γεώργιος Κωνσταντόπουλος.

Στη σχετική ανακοίνωσή τους, οι τρεις σύμβουλοι κάνουν λόγο για «άστοχους χειρισμούς» της διοίκησης σε ό,τι αφορά τη απόφασή της να προχωρήσει σε κατά 50% μείωση του ειδικού τέλους που έχει επιβληθεί στους κατοίκους της Λυκόβρυσης για το έργο, η οποία, μεταξύ άλλων, όπως υποστηρίζουν, «θέτει οριστικό τέλος στην αποπεράτωση του ημιτελούς Κλειστού της Λυκόβρυσης».

Στην ίδια ανακοίνωση, οι τρεις σύμβουλοι επιτίθενται κατά των δημοτικών συμβούλων Μαρία Γώγου, Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, Μανόλη Πάγκαλου και Δημήτρη Κωνστάντου, τους οποίους και κατηγορεί για «άκρως επικίνδυνο λαϊκισμό» πάνω στο θέμα.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση των τριών συμβούλων:

Η ανάπλαση στο Ο.Τ. 9 στη Λυκόβρυση αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση αξιοποίησης υπέρ των πολιτών στους Δήμους της ΒΑ Αττικής και συντελείται στον Δήμο μας. Στον προϋπολογισμό του έργου, ύψους 14.236.000 ευρώ, συμμετέχει κατά 70% η Περιφέρεια Αττικής και κατά 30% η Δημοτική Ενότητα Λυκόβρυσης (με τα υπόλοιπα του ειδικού τέλους).

Πάγιο αίτημα προς την Περιφέρεια Αττικής, τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής δημοτικής Αρχής, ήταν η εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση του έργου (100%) από την ίδια την Περιφέρεια. Αίτημα δίκαιο, που υλοποιείται καθυστερημένα για διάφορους λόγους, στους οποίους δεν θα αναφερθούμε εδώ. Η καθυστέρηση ανάληψης του 30% από την Περιφέρεια (θα φθάσει περίπου στον ένα χρόνο), έχει την ακόλουθη συνέπεια: Ο Δήμος εξακολουθεί να καταβάλει στον ανάδοχο το ποσοστό που του αναλογεί, μειώνοντας τα αποθεματικά του ειδικού τέλους, ενώ η Περιφέρεια θα συμμετάσχει με μικρότερο ποσοστό από αυτό με το οποίο είχε τη βούληση να συμμετάσχει. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει την ανάληψη της δαπάνης από την Περιφέρεια.

Χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, ο δήμαρχος εισάγει αρχικά στην Οικονομική Επιτροπή ανυπόγραφη εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας για πλήρη κατάργηση του ειδικού τέλους στη Δημοτική Ενότητα Λυκόβρυσης (0,8€/τ.μ.). Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας μαζί του, του υπογραμμίσαμε τον κίνδυνο μιας τέτοιας πρόωρης απόφασης όταν ακόμα δεν έχει ληφθεί τελεσίδικη απόφαση για τη συμμετοχή της Περιφέρειας.

Τελικά, η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει την κατά 50% μείωση του ειδικού τέλους, που πλέον διαμορφώνεται στα 0,4€/τ.μ. και η απόφαση αυτή εισάγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπογραμμίζουμε εδώ τις εξής σημαντικές παραμέτρους:

  • Δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική ανάλυση για τις υποχρεώσεις του Δήμου μέχρι την αποπεράτωση του έργου, στην περίπτωση που η ανυπόγραφη εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
  • Μια αδρή προσέγγιση αποκαλύπτει ότι τα υπόλοιπα του ειδικού τέλους (800.000 ευρώ αυτή τη στιγμή) δεν καλύπτουν το υπόλοιπο του δανείου στην Τράπεζα Πειραιώς (820.000 ευρώ), την πρόσθετη απαίτηση του αναδόχου (285.000 ευρώ) πέραν του προϋπολογισμού του έργου, τις οικονομικές εκκρεμότητες που μπορεί να προκύψουν γιατί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια θα υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2016. Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν χρήματα για το έργο και μετά την παράδοσή του.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βούληση εκλεγμένων εκπροσώπων της Λυκόβρυσης και των φορέων της είναι ότι με τα υπόλοιπα του ειδικού τέλους πρέπει να αποπερατωθεί το ημιτελές Κλειστό της Λυκόβρυσης.

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, απέναντι στον άκρως επικίνδυνο λαϊκισμό της κας Γώγου και των κ.κ. Θεοδωρακόπουλου, Πάγκαλου, Κωνστάντου, (εξαιρούμε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» γιατί προβάλλει με διαφορετικό τρόπο την ίδια άποψη) για πλήρη κατάργηση του ειδικού τέλους, που ισοδυναμεί με τορπιλισμό του έργου, ζητήσαμε την αναβολή της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να υπάρξει πληρέστερη ανάλυση του θέματος. Κι ενώ ο δήμαρχος φάνηκε να το αποδέχεται, κάποιοι τον έπεισαν στο μεταξύ να μην το αποδεχθεί. Έτσι αποφασίστηκε η μείωση κατά 50% του ειδικού τέλους (0,4€/τ.μ.).

Η απόφαση αυτή, εφόσον ισχύσει:

  • Θέτει οριστικό τέλος στην αποπεράτωση του ημιτελούς Κλειστού της Λυκόβρυσης (γιατί άραγε σιωπούν ένοχα όσοι ξεσήκωσαν θύελλα το προηγούμενο διάστημα για την αποπεράτωση;  Η κα Γώγου και οι κ.κ. Θεοδωρακόπουλος, Πάγκαλος, Κωνστάντος, δακρύζουν ακόμα;).
  • Καθιστά πιθανή τη μείωση της ευχέρειας των επιλογών του Δήμου σε σχέση με την ανάδοχο εταιρεία, ακόμη και με τη μικρή πλέον ανάληψη του υπολοίπου της δαπάνης του 30%.

Είναι όμως αδύνατο να μην καταγγείλουμε εδώ την αδιανόητη ενέργεια της μετάβασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο των κ.κ. Θεοδωρακόπουλου, Πάγκαλου, Κωνστάντου με σκοπό τη μη λήψη απόφασης για την ανάληψη από την Περιφέρεια Αττικής του υπολοίπου του 30%, ύψους 1.300.000 ευρώ. Ευτυχώς δεν τους πίστεψαν.

Η πολιτική τους παρουσία και οι ενέργειές τους, μνημείο λαϊκισμού και αδίστακτου τυχοδιωκτισμού, είναι επικίνδυνες για ολόκληρο τον Δήμο και τους πολίτες του.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet