Η δήμαρχος Πεντέλης Δ. Κεχαγιά στο «Ε»: Έχω μάθει να κρατάω μόνο τα θετικά για να μπορώ να πηγαίνω μπροστά
Πολιτική

Η δήμαρχος Πεντέλης Δ. Κεχαγιά στο «Ε»: Έχω μάθει να κρατάω μόνο τα θετικά για να μπορώ να πηγαίνω μπροστά

Η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά μόνο με το… δεξί δεν μπήκε στο δημαρχείο της Πεντέλης, προκειμένου να αναλάβει τα νέα καθήκοντά της, μετά την πολύ μεγάλη νίκη της παράταξής της, Συμπολιτεία, επί του τέως δημάρχου της πόλης Δημήτρη Στεργίου.

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Με το… καλημέρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την «καυτή πατάτα» του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αφού οι κυβερνώντες επέλεξαν ο Δήμος Πεντέλης να είναι ένας από αυτούς (ο μοναδικός, πάντως, προς το παρόν) που θα δεχθούν δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Από την άλλη, τη νέα διοίκηση δεν ευνοεί ούτε η «αριθμητική» στη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, αφού η δεύτερη θέση την πρώτη εκλογική Κυριακή των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν της εξασφάλισε την πλειοψηφία στο Σώμα. Άρα, εκ των πραγμάτων, η υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων που ανέλαβε απέναντι στους κατοίκους σε Μελίσσια, Νέα Πεντέλη και Πεντέλη βρίσκονται κάθε φορά υπό την… αίρεση των «συμμαχιών» που διαμορφώνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, μια συνέντευξη μαζί της είναι άκρως ενδιαφέρουσα κι αυτό επιχείρησε το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, που επισκέφθηκε τη δήμαρχο στο γραφείο της, προσπαθώντας να καταγράψει τις εμπειρίες από τις πρώτες 150 μέρες της θητείας της, αλλά και τις προθέσεις της νέας διοίκησης στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η κ. Κεχαγιά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας, αν και προς το τέλος ένα ερώτημά μας έβγαλε στην επιφάνεια την ευαίσθητη πλευρά της μητέρας και συζύγου, δημιουργώντας της έντονη συναισθηματική φόρτιση…

«Μακριά από εμάς τα άκρα, που μόνο συγκρούσεις επιφέρουν και δεν οδηγούν προς την κατεύθυνση της ομαλής πορείας της πόλης».

Κυρία δήμαρχε, κάνατε αγιασμό με την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου; Και το ρωτώ γιατί μόνο ανέφελα δεν ξεκινήσατε τη θητεία σας στο δημαρχείο Πεντέλης…

(γέλια…) Η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκίνησε η θητεία μας ομαλά, όπως είχαμε υπολογίσει. Περάσαμε ένα πολύ κρίσιμο τρίμηνο, με μεγάλη ένταση, όμως σιγά-σιγά τα πράγματα αρχίζουν να εξομαλύνονται.

Ας τα πάρουμε, λοιπόν, αυτά τα πράγματα με τη σειρά. Προσφυγικό – μεταναστευτικό: H δομή στο κτήριο του πρώην Α.Τ. στην Πεντέλη μια χαρά λειτουργεί. Μόνο που αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει από τον Μάιο του 2019. Δεν γνωρίζατε τίποτε;

Δεν είχαμε καμία πληροφόρηση μέχρι που το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα, και έτσι μάθαμε ότι στη συγκεκριμένη δομή θα φιλοξενηθούν παιδιά. Το μόνο που γνωρίζαμε από τον κ. Ηλία Βουδούρη (σ.σ.: διαχειριστής της ΜΚΟ Κοινωνικό ΕΚΑΒ, που λειτουργεί τη δομή στην Πεντέλη) ήταν ότι ψάχνει και στην περιοχή μας κάποιους χώρους για τη φιλοξενία ορισμένων παιδιών. Τότε, του είχα ζητήσει να μας ενημερώσει για το τι πρόκειται να γίνει, από πού θα αδειοδοτηθεί η δομή και όλα τα σχετικά στοιχεία. Αυτή η ενημέρωση δεν υπήρξε, όπως δεν υπάρχει και σήμερα.

Πρόσφατα, όμως, κλιμάκιο αιρετών επισκέφθηκε τη δομή και μάλιστα μαζί ήταν και μία αντιδήμαρχός σας, η κ. Κοσμοπούλου. Τι ειπώθηκε σε αυτή τη συνάντηση;

Ήταν μια συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα, ακριβώς για να μάθουμε περί τίνος πρόκειται. Εμείς, ως Δήμος, όπως και στην κρίσιμη περίπτωση της πτέρυγας «Μπόμπολα», κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες, στέλνοντας εγγράφως ερωτήματα προς την Περιφέρεια Αττικής, το αρμόδιο υπουργείο και οποιονδήποτε άλλον φορέα χρειαζόταν, για το εάν αυτό το κτήριο πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Μου κάνει εντύπωση ότι από τον Μάιο που έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη συγκεκριμένη δομή, η δήμαρχος Πεντέλης δεν έχει ενημερωθεί…

Έχουμε ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν ενημερωθήκαμε. Αλλά, ξέρετε, αυτό που έχω αντιληφθεί είναι ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις λειτουργούν κατά κάποιον τρόπο αυτόνομα και χωρίς να υπάρχει κεντρικός έλεγχος (σ.σ.: η συνέντευξη δόθηκε πριν την ψήφιση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, που επιβάλλει πλέον συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας στις ΜΚΟ). Η μία υπηρεσία δεν γνωρίζει τι έχει κάνει η άλλη…

Όφειλαν, όμως, και η κεντρική κυβέρνηση και όσοι αρμόδιοι φορείς συμμετείχαν στην όλη διαδικασία να ενημερώσουν τη δημοτική αρχή. Κι αυτό γιατί η δημοτική αρχή είναι αυτή που δέχεται τα «πυρά», καθώς κάποιοι νομίζουν ότι γνωρίζαμε και είχαμε συμφωνήσει για τις κινήσεις που γίνονται, κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Πέρα από αυτά όμως, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να υπάρξει κεντρικός και περιφερειακός σχεδιασμός αντιμετώπισης αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος, που δεν αφορά τον Δήμο μας, αλλά ολόκληρη τη χώρα. Αλλά, βλέπετε, ούτε η Περιφέρεια Αττικής ερωτάται σχετικά. Με αυτές τις λογικές, οι Δήμοι, αντί να αποτελέσουν μέρος του προβλήματος, καθίστανται απλώς αποδέκτες του.

Ας καθίσουμε σε ένα τραπέζι και ας συζητήσουμε τι αναλογεί σε κάθε Δήμο. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, μόνο ο Δήμος Πεντέλης να επωμισθεί όλο το βάρος της φιλοξενίας σε ολόκληρο τον Βόρειο Τομέα Αθηνών…

Τους υπευθύνους της δομής τους ρωτήσατε γιατί δεν σας ενημέρωσαν;

Δεν ήταν υποχρεωμένοι, οπότε δεν το έκαναν. Από τη στιγμή που πήραν άδεια, δεν τους απασχολούσε κάτι άλλο. Βέβαια, αυτή την άδεια εγώ δεν την έχω δει, δεν ξέρω αν υφίσταται… Όπως δεν γνωρίζουμε εάν το κτήριο πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας, γιατί μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια περιοχή που γειτνιάζει με δάσος.

Εμείς, υπηρεσιακώς, έχουμε ζητήσει σχετικές πληροφορίες από την Υπηρεσία Δόμησης, το Δασαρχείο, την Περιφέρεια Αττικής, την Αστυνομία και όποιον άλλον αρμόδιο, αλλά ακόμη δεν έχουμε απαντήσεις.

«Δεν μπορεί μόνο ο Δήμος Πεντέλης να επωμισθεί όλο το βάρος της φιλοξενίας σε ολόκληρο τον Βόρειο Τομέα Αθηνών…».

Τελικώς ποιοι είναι οι «κόκκινες γραμμές» της δημάρχου Πεντέλης σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στα όρια του Δήμου;

Δεν συζητάμε για μια νέα Μόρια, όπως δεν τη συζητήσαμε στην περίπτωση της πτέρυγας «Μπόμπολα». Συζητάμε, πάντα με γνώμονα τον κεντρικό σχεδιασμό, τον περιφερειακό σχεδιασμό και στο μέτρο που ο Δήμος μπορεί να συνδράμει και να βοηθήσει, και στο μέτρο που του αναλογεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει, πότε πρόκειται να γίνει, για πόσο διάστημα πρόκειται να γίνει. Γιατί είναι κρίσιμο για έναν Δήμο να ξέρει εάν αυτούς τους ανθρώπους, που πιθανόν να έρθουν στην περιοχή του, θα πρέπει να τους ενσωματώσει στην τοπική κοινωνία, να πάνε στα σχολεία, να ενταχθούν στο εργασιακό περιβάλλον του ή όχι.

Πιστεύετε ότι η έλευση των συγκεκριμένων συνανθρώπων μας στον Δήμο θα είναι κάτι προσωρινό;

Δεν μπορώ να σας απαντήσω, θέλω να πιστεύω ότι θα είναι κάτι προσωρινό. Αλλά αυτό, δυστυχώς, δεν εξαρτάται από εμάς.

Στις πρόσφατες ενημερώσεις που έγιναν για το ζήτημα, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και σε άλλους χώρους, ακούστηκαν από μεγάλη μερίδα του συγκεντρωμένου κοινού εκφράσεις ρατσιστικές -και είναι δική μου δημοσιογραφική εκτίμηση αυτή. Σας εκφράζει μια τέτοιου είδους αντιμετώπιση του προβλήματος και πώς σκοπεύετε να τη διαχειρισθείτε στο μέλλον;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Μακριά από εμάς τα άκρα, που μόνο συγκρούσεις επιφέρουν και δεν οδηγούν προς την κατεύθυνση της ομαλής πορείας της πόλης. Και εμείς είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την ομαλή πορεία της πόλης.

Ας αλλάξουμε θέμα και ας περάσουμε στα της μέχρι σήμερα θητείας σας. Στο ξεκίνημά σας επιλέξατε να προβείτε σε μια προκλητική για πολλούς κίνηση. Αναφέρομαι στην κατάργηση των δύο Ν.Π. του Δήμου, του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης (ΟΚΠΑ) και του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΠΑΘ). Κι αν στην πρώτη περίπτωση, το αιτιολογήσατε με την εξοικονόμηση πόρων και την καλύτερη λειτουργία του φορέα, στη δεύτερη περίπτωση αφήσατε σαφώς να εννοηθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Και γενικώς αφήνετε την αίσθηση ότι υπάρχει ένα «θολό τοπίο» -για να το θέσω κομψά- στον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι σήμερα ο Δήμος στο αθλητικό κομμάτι. Είναι έτσι;

Θα είμαι «τηλεγραφική», γιατί το κομμάτι του αθλητισμού είναι τεράστιο. Θα πω μόνο το εξής: όταν ο Δήμος πρέπει να έχει έσοδα από ορισμένες δραστηριότητες και αντί τα συγκεκριμένα έσοδα να τα έχει ο Δήμος, αυτά «φεύγουν» κάπου αλλού, αυτό από μόνο του είναι ένα πρόβλημα. Για παράδειγμα, υπάρχουν γήπεδα που θεωρητικά πρέπει να μισθώνονται και τα έσοδα να έρχονται στον Δήμο, κι αυτοί οι χώροι μισθώνονταν κατά το 1/4, με αποτέλεσμα είτε να «διώχνονται» έσοδα, είτε να διοχετεύονται κάπου αλλού.

Όταν, λοιπόν, είπα ότι καταργώ τα Νομικά Πρόσωπα και κυρίως το κομμάτι του Αθλητισμού και αναλαμβάνει τις δραστηριότητές τους ο Δήμος, «άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου». Δεν τους πείραξαν τίποτε άλλο, ούτε οι παιδικοί σταθμοί, ούτε τα ΚΑΠΗ, ούτε τα πολιτιστικά…

Και να σας πω και κάτι άλλο, ο Δήμος οφείλει να παρέχει στους πολίτες πολιτισμό και αθλητισμό. Δεν μπορεί να λειτουργούν άπειροι σύλλογοι, οι οποίοι εκτελούν το έργο του Δήμου. Δεν διαφωνούμε με τη λειτουργία των συλλόγων, αλλά η παρουσία τους δεν μπορεί να υποκαθιστά τον Δήμο.

Κυρία Κεχαγιά, όταν λέτε τα χρήματα «πάνε αλλού», στο δικό μου μυαλό υπάρχουν δύο εκδοχές: είτε πάνε σε κάποιους ανθρώπους, είτε διοχετεύονται σε άλλες ανάγκες του Δήμου. Τι από τα δύο συνέβαινε;

Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι η διαδικασία δεν γινόταν σωστά και ότι τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να είναι στα ταμεία του Δήμου και δεν ήταν. Ως εκεί…

Τι όποιες αλλαγές θα επιχειρήσετε στον τομέα του αθλητισμού τις έχετε συζητήσει με τα αθλητικά σωματεία της πόλης και αν ναι, ποιες αντιδράσεις έχετε εισπράξει;

Η βασικότερη δομική αλλαγή που θα κάνουμε είναι η καταγραφή όλων των διαθέσιμων χώρων και των σωματείων και η κατάρτιση ενός ξεκάθαρου κανονισμού λειτουργίας τους, που σήμερα δεν υπάρχει. Κι αυτό δεν θα αφορά μόνο τον αθλητισμό, αλλά όλους τους τομείς και τα σωματεία.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι να διαμορφώσουμε ένα καθαρό τοπίο. Πόσους χώρους έχουμε, πόσα σωματεία είναι στην περιοχή μας και από εκεί και πέρα θα γίνει μια κατανομή με βάση τη δυναμικότητα κάθε σωματείου. Ποιος θα έχει αντίρρηση σε αυτό;

Και ξέρετε κάτι, όταν θα ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, θα είναι όλα «διάφανα» και δεν θα έχουμε να συζητάμε τίποτε για τον αθλητισμό στην πόλη.

«Ο Δήμος οφείλει να παρέχει στους πολίτες πολιτισμό και αθλητισμό. Δεν μπορεί να λειτουργούν άπειροι σύλλογοι, οι οποίοι εκτελούν το έργο του Δήμου».

Τα σωματεία πώς αντιμετωπίζουν αυτή σας την πρόθεση;

Νομίζω θετικά, γιατί μέχρι σήμερα ήταν «μπαλάκι» στα χέρια του καθενός. Αν τους συμπαθούσε ο δήμαρχος και τα πήγαιναν καλά μαζί τους, τους διέθετε και κάποιον χώρο, αν όχι, έμεναν «απέξω».

Εμείς δεν λειτουργούμε έτσι. Όποιος πληροί αυτά που θα συμφωνήσουμε, θα έχει και την ανάλογη αντιμετώπιση, χωρίς «συμπάθειες» ή «αντιπάθειες». Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους…

Δεσμευτήκατε και προσωπικώς ότι θα φέρετε άμεσα στο Δ.Σ. το θέμα του περιβόητου τέλους 0,50. Τι γίνεται τελικώς με αυτήν την ιστορία; Πόσα χρήματα έχουν συγκεντρωθεί και πώς θα τα γυρίσετε πίσω στους Μελισσιώτες που το καταβάλλουν;

Τα χρήματα αυτά ήδη δρομολογούμε διαδικασίες για να πάνε στην αγορά χώρων, όπως ήταν και ο αρχικός σκοπός που μπήκε αυτό το τέλος. Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσω ότι χάθηκε αρκετός χρόνος, που μόνο προς όφελος του Δήμου δεν ήταν, καθώς την περίοδο από το 2013 και μετά, με την ύφεση που υπήρχε στην κτηματαγορά, θα μπορούσαμε να έχουμε εξασφαλίσει χώρους σε πολύ συμφέρουσες τιμές, ενώ σήμερα τα πράγματα αρχίζουν να αντιστρέφονται.

Παρ’ όλα αυτά, ήδη στον προϋπολογισμό έχουμε προβλέψει περίπου 4 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να αποδοθούν στους Μελισσιώτες που καταβάλλουν το τέλος, με τη μορφή απόκτησης ελεύθερων χώρων.

Αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις τέτοιους χώρους που μελετάμε, ώστε να προχωρήσουμε στην αγορά τους.

Ποιοι χώροι είναι αυτοί;

Θα ήθελα αυτή τη στιγμή να μην τους αναφέρουμε. Όταν θα ωριμάσουν οι διαδικασίες, τότε θα ανακοινωθούν.

Από εκεί και πέρα, το θέμα του 0,50 και της απόκτησης οποιουδήποτε χώρου, θα έρθουν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπάρχουν χρήματα του 0,50, κ. δήμαρχε,  που έχουν δαπανηθεί για αγορά χώρων εκτός των Μελισσίων;

Δεν έχει νόημα να δούμε τι έγινε την προηγούμενη δεκαετία. Θα πρέπει κάπου να μπει μία τελική γραμμή και να προχωρήσουμε μπροστά, να αρχίσουμε να ζούμε για το αύριο, να μελετάμε για το αύριο και να προβλέπουμε για το αύριο. Εμείς, ως διοίκηση, αυτό επιλέξαμε, δηλαδή να βάλουμε το όλο θέμα σε μια ορθή διαδικασία, ώστε τα παιδιά μας σε δέκα, είκοσι χρόνια, να έχουν αυτά που πρέπει.

Θα πρέπει, οπωσδήποτε, να αποκτήσουμε τους χώρους που απωλέσαμε από μόνοι μας, όπως με το τραγικό λάθος της αναθεώρησης του Σχεδίου Μελισσίων, στο οποίο αποφασίσαμε ότι δεν θέλουμε κάποιους νέους χώρους και τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Πάμε στον προϋπολογισμό. Έστω και μετ’ εμποδίων τον περάσατε από το Δ.Σ., αλλά η αίσθηση που έμεινε είναι ότι έχετε ένα σημαντικό τμήμα των λοιπών παρατάξεων απέναντί σας. Και  θα συμφωνήσετε νομίζω ότι η «αριθμητική» δεν σας ευνοεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σας τρομάζει αυτό; Πώς θα διοικήσετε τα επόμενα 3,5 χρόνια με αυτό το κλίμα;

Είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν με τρομάζει. Ξέραμε από την αρχή ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να δαπανάς τόσο πολύτιμο χρόνο, που θα έπρεπε να αξιοποιείται στην επίλυση των προβλημάτων του Δήμου, προκειμένου να πείσεις κάποιους για τα αυτονόητα. Αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής, σε έναν κόσμο που δεν είναι ονειρικά πλασμένος…

Εδώ, στη χώρα μας, αλλά και στον Δήμο μας, βάζουμε λίγο παραπάνω το «εγώ», από το «εμείς». Όταν ξεφύγουμε από αυτό, τα πράγματα θα καλυτερέψουν.

Πιστεύω, πάντως, ότι σιγά-σιγά θα βρούμε τον βηματισμό μας, καθώς το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο είναι ώριμο, αφού οι περισσότεροι σύμβουλοι έχουν κατά καιρούς βρεθεί σε θέσεις διοίκησης, άρα θα πρέπει να λειτουργήσουν και σε κάποιο άλλο επίπεδο, πάντα προς όφελος της πόλης.

«Η εικόνα της πόλης είναι καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα».

Πόσο ώριμο είναι, όταν μόλις πρόσφατα εσείς η ίδια μιλήσατε για «μανιώδη αντιπολιτευτική διάθεση». Αλήθεια, δεν είναι κάπως βαρύ αυτό; Γιατί νομίζετε ότι έχουν μανία εναντίον της διοίκησής σας;

Υπάρχει μανιώδης αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά δεν ξέρω αν είναι εναντίον της διοίκησης ή του προσώπου μου. Το σίγουρο είναι ότι διαπιστώνω πως δεν υπάρχει διάθεση προσφοράς προς τον κόσμο. Προσωπικά θα προτιμούσα μια αντιπολίτευση ουσίας και όχι μια αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση…

Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αν θέλουμε, για παράδειγμα, μια καθαρή πόλη, θα πρέπει να βάλουμε όλοι το «λιθαράκι» μας για να την αποκτήσουμε. Το να ανταγωνιζόμαστε επικοινωνιακά, προσπαθώντας ο ένας να μιλήσει άσχημα στον άλλον, δεν έχει κανένα νόημα. Οι πολλές φωνές, που στόχο έχουν να «κολλήσουν» θέματα του Δήμου, δεν ωφελούν κανέναν.

Γιατί δεν προσπαθήσετε να ενώσετε τις «πολλές φωνές». Και το ρωτώ αυτό με αφορμή ότι πριν λίγο καιρό, η παράταξη Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή σας κατηγόρησε ευθέως για αθέτηση της συμφωνίας του καλοκαιριού. Επισήμως, δεν έχω δει κάποια απάντησή σας. Ρωτώ ευθέως, λοιπόν. Υπήρξε και ποια συμφωνία το καλοκαίρι και πού «χάλασε»;

Δεν έχει δοθεί απάντηση, γιατί δεν ξέρω αν έχει νόημα. Προφανώς για να μην υπάρχει σήμερα ομοφωνία με τη συγκεκριμένη παράταξη, κάπου «χάλασε» η συνεννόηση και η συνεργασία. Κάποιος μου είπε κάποτε ότι «για να συνεργασθούμε, πρέπει να εργασθούμε», και το βρίσκω πολύ σωστό. Άρα, πρέπει να μάθουμε να εργαζόμαστε, ώστε να φθάσουμε στο σημείο να συνεργασθούμε.

Στην περίπτωση που αναφέρεστε υπήρξαν κάποιες διαφορετικές απόψεις κι εκεί μπήκαν και κάποιες «κόκκινες γραμμές» από εμένα…

Οι πρώτες 150 μέρες της θητείας σας έφυγαν. Για τις επόμενες 150 ποιους στόχους έχετε βάλει;

Η εικόνα της πόλης είναι καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα.

Ας ξεκινήσουμε από τα σπασμένα πεζοδρόμια, για τα οποία έχουμε προβλέψει σχετική μελέτη στον προϋπολογισμό του 2020. Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να πω ότι, δυστυχώς, δεν βρήκαμε τίποτε έτοιμο από πλευράς μελετών, πλην δύο που ήδη προσπαθούμε να τις εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Γι’ αυτό και η «βιομηχανία μελετών» από μέρους της διοίκησής σας, για την οποία σας κατηγορεί η μειοψηφία;

Είναι αναγκαίο κ. Σταθόπουλε. Μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιούν τον εντυπωσιακό όρο «βιομηχανία μελετών», αλλά μήπως πρέπει να αναρωτηθούν γιατί κλείνει το ΕΣΠΑ (σ.σ.: Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης) του 2020 και ο Δήμος Πεντέλης δεν έχει λάβει τίποτα; Κι αυτό γιατί απλούστατα δεν είχαμε μελέτες ώστε να ενταχθούμε στα σχετικά προγράμματα.

Εμείς, από την πλευρά μας, απευθυνθήκαμε και στην Περιφέρεια Αττικής και μετά από συνεννόηση που κάναμε μαζί της, θα μας εντάξει σε κάποιες μελέτες στον δικό της προγραμματισμό, αλλά κι αυτό με μεγάλη δυσκολία, αφού κι εκείνη χρειάζεται ώριμες μελέτες.

Το θετικό, από την άλλη, είναι ότι μπορούμε πλέον να στήσουμε τις μελέτες εξ αρχής, αλλά αυτό θα έχει και κάποια καθυστέρηση στο τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, τα απλούστερα έργα, όπως ασφαλτοστρώσεις, μικρές αποκαστάσεις πεζοδρομίων, ήδη τα «τρέχουν» οι υπηρεσίες του Δήμου.

Στο κομμάτι της καθαριότητας τι γίνεται κ. δήμαρχε;

Αυτό είναι όντως ένα μεγάλο θέμα. Ευτυχώς, και το αρμόδιο υπουργείο και η Περιφέρεια Αττικής έχουν ξεκινήσει πολύ δραστήρια στο συγκεκριμένο ζήτημα και εμείς ήδη υποβάλαμε πρόταση στο ΥΜΕΠΕΡΑ (σ.σ.: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) για ένταξη. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα της καταγραφής της σημερινής κατάστασης, αλλά κυρίως της αλλαγής νοοτροπίας στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δυστυχώς, η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες για το πώς γίνεται σωστά η διαχείριση των απορριμμάτων και καλούμαστε να το κάνουμε εμείς. Στον Δήμο μας πολλοί ακόμη δεν κάνουν ανακύκλωση, θεωρώντας ότι τα ανακυκλώσιμα δεν κατευθύνονται εκεί που πρέπει.

Σας φέρνω ως παράδειγμα τους καφέ κάδους για τα βιοαπόβλητα. Δυστυχώς, σε λίγες μέρες θα τους αποσύρουμε και θα βάλουμε στη θέση τους κλασικούς κάδους. Θα τους επαναφέρουμε δε όταν θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε σωστά τη συλλογή των απορριμμάτων που βάζουμε σε αυτούς.

Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν τεράστιο όγκο απορριμμάτων, για το οποίο το αμέσως επόμενο διάστημα θα χρεωνόμαστε ακριβά για να τον πάμε στη χωματερή, μια χωματερή που επίσης δεν «αντέχει» πια.

Γι’ αυτό θα κινηθούμε γρήγορα, τόσο σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού, όσο και επικοινωνίας με τον κόσμο και ιδιαίτερα με την τοπική αγορά, της οποίας θα ζητήσουμε και την ενεργή συμμετοχή, προκειμένου να αποκτήσουμε ορθολογικότερα πρότυπα στη διαχείριση των απορριμμάτων μας.

«Ένα θα σας πω, ακόμη και το δημαρχείο δεν διαθέτει κάδους ανακύκλωσης. Άρα, πώς θα πειστεί ο πολίτης για την ωφέλεια του μέτρου;».

Γιατί ο κόσμος στον Δήμο Πεντέλης δεν ανακυκλώνει, όταν -για παράδειγμα- στον γειτονικό Δήμο Βριλησσίων έχουν προχωρήσει τόσο μπροστά στο συγκεκριμένο θέμα;

Νομίζω δεν ασχολήθηκε ποτέ κανείς σοβαρά για να ενημερώσει και να πείσει τον κόσμο. Η ενημέρωση είναι το βασικό κριτήριο για να μπορέσει ο πολίτης να καταλάβει τι γίνεται. Θα πρέπει να κάνουμε την ανακύκλωση κτήμα των πολιτών και κυρίως να δημιουργήσουμε τους χώρους όπου μπορούμε να ανακυκλώνουμε σε όλον τον Δήμο, στα σχολεία, στους δημόσιους χώρους, στα ΚΑΠΗ. Ένα θα σας πω, ακόμη και το δημαρχείο δεν διαθέτει κάδους ανακύκλωσης. Άρα, πώς θα πειστεί ο πολίτης για την ωφέλεια του μέτρου;

Τα Βριλήσσια έχουν κάνει πράγματι πάρα πολύ καλή δουλειά στο συγκεκριμένο κομμάτι, γιατί είχαν ανθρώπους οι οποίοι το «τρέξανε». Το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς τώρα. Δεν είναι δύσκολος να επιτευχθεί ο στόχος, θέλει όμως πολλή δουλειά.

Από σήμερα (σ.σ.: η συνέντευξη δόθηκε τη μέρα που ανέλαβε χρέη αντιδημάρχου ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος) έχουμε και νέο αντιδήμαρχο οπότε θα πάμε πιο γρήγορα. Μάλιστα, πρόκειται για τον νεότερο δημοτικό σύμβουλό μας, ο οποίος είμαι σίγουρη ότι θα εργασθεί με σοβαρότητα, λειτουργώντας με ένα νέο πνεύμα στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως είμαι σίγουρη ότι και οι νέοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι της καθαριότητας θα σταθούν στο πλευρό μας για να πετύχουμε τον στόχο μας, γιατί κύριο μέλημα και των ίδιων είναι να έχουν καθαρή την πόλη τους.

Η προηγούμενη διοίκηση, κ. Κεχαγιά, αντιμετώπιζε τις τρεις Δημοτικές Ενότητες ως «ξεχωριστούς δήμους». Η αλήθεια είναι ότι τα χαρακτηριστικά των τριών Ενοτήτων δεν είναι κοινά. Εσείς, όμως, πώς θα διαχειριστείτε αυτή την υπόθεση;

Ξεκινάμε από το προηγούμενο που είπαμε για την καθαριότητα. Ενιαία καθαριότητα, λοιπόν και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες, με έναν αντιδήμαρχο για το σύνολο της πόλης. Σίγουρα θα είναι πολύ μεγάλο το έργο του, καθώς το φάσμα των αναγκών στο οποίο πρέπει να ανταποκριθεί, λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών σε κάθε περιοχή, όπως αναφέρατε, θα είναι ευρύ, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.

Ξεκινάμε με μικρά βήματα να αποδείξουμε ότι όλοι εμείς μπορούμε να συνεργαστούμε και να έχουμε ένα ενιαίο, κοινό πλαίσιο επικοινωνίας και ενιαίους στόχους για το μέλλον.

Από εκεί και πέρα, αντίστοιχα θα λειτουργήσουμε στα ζητήματα των αναπλάσεων και των αποκαταστάσεων, καθώς και των γενικότερων λειτουργιών της πόλης, όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός κτλ.

Θα διαπιστώσετε ότι μέχρι το καλοκαίρι και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες όλα θα εξελίσσονται με μια λογική συνέχεια…

«Είναι πολύς ο χρόνος που πρέπει να αφιερώσω στα κοινά, όμως δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για μένα από την οικογένεια».

Επιτρέψτε μου να θέσω και δύο πιο προσωπικές ερωτήσεις κ. Κεχαγιά. Η πρώτη: Σας βλέπει καθόλου η οικογένειά σας; Πώς μοιράζετε τον χρόνο σας πια;

Αυτό ίσως να είναι το πιο δύσκολο που έχω να αντιμετωπίσω. Είναι, πιθανότατα, το δυσκολότερο κομμάτι του νέου μου ρόλου, της δημάρχου.

Είναι πολύς ο χρόνος που πρέπει να αφιερώσω στα κοινά, όμως δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για μένα από την οικογένεια.Βασική προτεραιότητα είναι η οικογένεια. Μια οικογένεια που στήριξε την επιλογή μου, από το ξεκίνημα, και ήταν δίπλα μου σε όλη τη διάρκεια αυτής της δύσκολης προσπάθειας. Και αναφέρομαι κυρίως στον σύζυγό μου, που μαζί με μένα, στήριξε και τα παιδιά μας, που μοιραία αισθάνθηκαν έντονα την απουσία μου.

Τώρα, σιγά-σιγά, αρχίζει το όλο πράγμα να μπαίνει σε μια καλύτερη ροή, αφού ο χρόνος μπορεί πλέον να ρυθμιστεί και να οργανωθεί καλύτερα. Αυτό που επιδιώκω σταθερά είναι να καταφέρω να συμβαδίσουν όλα, χωρίς να χάσουν κάτι ούτε η οικογένειά μου, αλλά ούτε και οι δημότες. Και σε αυτό έχω την εξαιρετική βοήθεια των συνεργατών μου. Όσο πιο καλά θα λειτουργεί η ομάδα μας, η οποία βρήκε τα «πατήματά» της και αυτή, τόσο πιο πολύ χρόνο θα μπορώ να διαθέσω κι εγώ με τους αγαπημένους μου ανθρώπους.  

Και η δεύτερη προσωπική ερώτηση: Μετά τα όσα έχετε ζήσει μέχρι σήμερα στην καρέκλα της δημάρχου, καλύτερα στην Κτηματολόγιο Α.Ε. ή στο δημαρχείο Πεντέλης;

Κάθε καινούργια εμπειρία νομίζω ότι έχει μόνο θετικά στοιχεία. Εγώ κρατώ πάντα τα θετικά απ΄ όλες τις δουλειές που έχω περάσει -και έχω κάνει πολλές δουλειές, από τότε που ολοκλήρωσα τις πανεπιστημιακές σπουδές μου.

Απ’ όπου πέρασα αποκόμισα κάτι, αποκόμισα γνώσεις, εμπειρίες, γνωριμίες με ανθρώπους που μου έμαθαν πράγματα, που με δυσκόλεψαν ή που δεν με δυσκόλεψαν.

Άρα και αυτή η θέση είναι μια νέα εμπειρία, με τα θετικά και τα αρνητικά της. Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της τετραετίας θα κρατήσω μόνο τα θετικά. Έχω μάθει να κρατάω μόνο τα θετικά για να μπορώ να πηγαίνω μπροστά. Και για να μπορεί να πάει μπροστά και η πόλη με εμένα δήμαρχο, θα πρέπει να σκέφτομαι πάντα θετικά.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet