Η απελπισία πλανάται πάνω από την Ειδομένη
Κοινωνία

Η απελπισία πλανάται πάνω από την Ειδομένη

«Η απελπισία πλανάται πάνω από την Ειδομένη». Με τη φράση αυτή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που δραστηριοποιούνται στους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό ξέσπασμα επιδημιών στην περιοχή.

«Ανησυχούμε πολύ για υγειονομικά θέματα. Επειδή δεν επαρκούν οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες, πολύς κόσμος αναγκάζεται να πάει στο χωράφι. Όταν βρέχει όλα αυτά μεταφέρονται. Ειδικά για τα παιδιά που είναι συνέχεια μέσα στο χώμα, αυτό είναι απίστευτα τραγικό. Φοβόμαστε για ξέσπασμα επιδημίας που σχετίζεται με το νερό» λέει στο in.gr η υπεύθυνη Επικοινωνίας της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τους Πρόσφυγες Β. Μαρκολέφα, που βρίσκεται στην Ειδομένη.

«Εμείς έχουμε ενισχύσει τις ομάδες καθαρισμού, οι οποίες ενημερώνουν και τον κόσμο για την προστασία τη δική τους και του χώρου. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν όλα αυτά όταν έχουμε 8.000 άτομα παραπάνω από αυτά που μπορούμε να φιλοξενήσουμε» τονίζει.

Η κ. Μαρκολέφα περιγράφει με μελανά χρώματα τις συνθήκες που επικρατούν στην Ειδομένη. Μιλά για παιδιά που βρίσκονται όλη μέρα μέσα στη λάσπη, πολλά ακόμη και άρρωστα, για έγκυες που είναι αναγκασμένες να μένουν στης σκηνές μέσα στην υγρασία για πάνω από 10 μέρες και για πρόσφυγες που ελλείψει σκηνών αναγκάζονται πολλές φορές να κοιμούνται έξω παρά τις χαμηλές θερμοκρασία και τη βροχή.

Μάλιστα, όπως μας εξηγεί, πάνω από το 50% των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη είναι μονογονεϊκές οικογένειες και συγκεκριμένα γυναίκες μόνες με τα παιδιά τους.

«Το περιστατικό που έγινε με τη γυναίκα που αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί χθες είναι ένα δείγμα της απελπισίας που πλανάται πάνω από την Ειδομένη» αναφέρει.

Η κ. Μαρκολέφα κάνει λόγο για παντελή έλλειψη κρατικής φροντίδας αναφορικά με το ανθρωπιστικό κομμάτι. «Όλη η ανθρωπιστική πλευρά έχει πέσει στις ΜΚΟ. Η πίεση που δεχόμαστε είναι πολύ μεγάλη. Κάθε μέρα αυξάνουμε τις δραστηριότητές μας. Η Πολιτεία ασχολείται περισσότερο με την καταγραφή των προβλημάτων, με τυπικές διαδικασίες. Με τις ανάγκες τις ανθρώπινες δεν ασχολείται κανείς πέρα από τις ΜΚΟ» λέει χαρακτηριστικά.

Τονίζει, ωστόσο, ότι η ανταπόκριση των τοπικών δομών Υγείας στην περιοχή (νοσοκομείο Κιλκίς και πολυϊατρείο Πολυκάστρου) ανταποκρίνονται άμεσα σε κάθε αίτημα που φτάνει εκεί.

«Παρά το γεγονός ότι και οι γιατροί εκεί είναι πολύ ζορισμένοι, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό φάρμακα και βασικά είδη, όπως γάζες, κάθε φορά που έχουμε ζητήσει ασθενοφόρο είναι εκεί σε 10 λεπτά» υπογραμμίζει.

Μεγάλη, όμως, είναι και η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας που φτάνει καθημερινά στους καταυλισμούς με ρούχα, φάρμακα και φαγητά. «Αυτό δίνει κουράγιο στους πρόσφυγες. Γιατί από την πλευρά της κρατικής μέριμνας νιώθουν ότι δεν τους ακούει κανείς, ότι είναι αόρατοι και ανεπιθύμητοι. ΄Δεν μας θέλει κανείς΄ είναι μία από τις φράσεις που ακούμε πολύ συχνά» αναφέρει.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μόνο για την Ειδομένη ξοδεύουν καθημερινά 50.000 ευρώ για στέγαση, υγειονομικές υπηρεσίες και τροφή. «Δεν έχουμε δεχτεί και δεν πρόκειται να δεχτούμε ούτε ένα ευρώ από κυβερνητικούς πόρους. Μας πληρώνουν οι άνθρωποι που κάνουν δωρεές» υπογραμμίζει.

Η κ. Μαρκολέφα αναφερόμενη στα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η ΠΓΔΜ, ενισχύοντας τις δυνάμεις ασφαλείας στο σημείο διέλευσης, λέει:  «Δεν βοηθάει την ψυχολογία των ανθρώπων που τρέχουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, να βλέπουν αρματωμένους ανθρώπους και ελικόπτερα να πετούν πάνω από το κεφάλι τους. Σημασία έχει μια συνολική λύση, όχι να υψώσουμε κι άλλους φράχτες ή να βάλουμε μια διμοιρία παραπάνω».

Πηγή: in.gr/Κική Μαργαρίτη

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet