Αχτσιόγλου: Δεν είναι αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις
Κοινωνία

Αχτσιόγλου: Δεν είναι αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις

Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε υποβληθεί νωρίτερα σήμερα επί του νομοσχεδίου.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, εκτιμούμε ότι δεν υφίσταται ζήτημα αντισυνταγματικότητας» είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, διότι η έκταση του επιβαρυντικού μέτρου οριοθετείται ασφαλώς.

«Είναι γνωστό ότι από τα μέτρα των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων δεν θα επηρεαστούν τα 2/3 περίπου των συντάξεων, ενώ το 18% που αναφέρεται στο νόμο αποτελεί το ανώτατο όριο, αποτελεί το ταβάνι, δεν αποτελεί αυτό που πρόκειται να συμβεί στους υπόλοιπους συνταξιούχους που μπορεί να δούνε κάποια παρέμβαση στην προσωπική τους διαφορά» είπε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι δεν είναι ακριβές ότι θα υπάρξει γενική μείωση 18% των συντάξεων, αντίθετα, το μεσοσταθμικό είναι πολύ χαμηλότερο.

Σε σχέση με το σωρευτικό αποτέλεσμα, όπως είχε διαπιστώσει το ΣτΕ για το Ν. 4093/2012, η Έφη Αχτσιόγλου είπε, πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν ισχύει θέμα με το σημερινό νομοσχέδιο, διότι νομοθετούνται παράλληλα θετικά μέτρα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, η επιδότηση ενοικίου κλπ, μέτρα που θα αμβλύνουν ή θα εκμηδενίσουν την επιβάρυνση που μπορεί να συμβεί.

«Το μέτρο υιοθετείται ενόψει του υπέρτερου σκοπού δημοσίου συμφέροντος» που είναι η ουσιαστική ρύθμιση του δημόσιου χρέους, είπε η υπουργός Εργασίας και επανέλαβε ότι «ο σκοπός της απομείωσης του χρέους και εξόδου από την επιτροπεία, συνιστά τον λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που θα πρέπει να εκτιμήσει το δικαστήριο, εφόσον χρειαστεί να λάβει απόφαση για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων».

Σε σχέση με το ζήτημα της αναλογικότητας, είπε ότι υπάρχει σεβασμός στην αναλογική κατανομή των βαρών μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων. Σέβεται την αρχή της ισότητας, σε αντίθεση με το Ν. 4093/2012.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε επίσης, ότι το μέτρο δεν είναι άμεσης εφαρμογής και αφορά το 2019. Επομένως, δεν υπάρχει και ζήτημα σχετικά με «αιφνίδιο χαρακτήρα» και υπό την έννοια αυτή δεν είναι νόμος «με το μάτι» τόνισε απαντώντας στην κριτική του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, νόμοι με το μάτι ήταν οι νόμοι του 2010. Του 2011, του 2012 με οριζόντιες περικοπές που είχαν αναδρομικό χαρακτήρα.

Σε σχέση με την φορολόγηση της εισφοράς, η υπουργός είπε ότι η αντιπολίτευση συγχέει τη φορολογία με τις εισφορές. «Το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, ορίζει τη βάση υπολογισμού των εισφορών, η διάταξη δεν επιβάλλει φόρο, και είναι ανακριβές ότι δεν αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα. Η διάταξη καθορίζει τη βάση υπολογισμού των εισφορών, αυτό και μόνο. Δεν είναι φορολογική διάταξη» είπε η Ε. Αχτσιόγλου.

Για το ζήτημα του χρόνου υλοποίησης των θετικών μέτρων, η υπουργός Εργασίας είπε ότι είναι βέβαιη η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. «Θεωρούμε απίθανο να χρειαστεί να μειωθούν τα φορολογικά αντίμετρα επειδή θα επιτευχθούν οι στόχοι» είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Οι ενστάσεις

Νωρίτερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αιτιολόγησαν τις ενστάσεις τους.

Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας ανέφερε, ότι με τις περικοπές των συντάξεων (άρθρα 1 και 2) προσβάλλονται συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, το δικαίωμα της προστασίας του περιουσιακού δικαιώματος και για πρώτη φορά τίθεται θέμα της προσβολής της ισορροπίας που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στο ανθρώπινο δικαίωμα, όπως το προσωπικό περιουσιακό δικαίωμα και στην προστασία του δημοσιονομικού συμφέροντος.

Όπως δε υπογράμμισε, η ισορροπία αυτή διαταράσσεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προσβάλλεται η αξιοπρέπεια του ατόμου με τη μείωση του βιοτικού του επιπέδου. Ο βουλευτής της ΝΔ έθεσε ζήτημα και για την παραβίαση διατάξεων του Συντάγματος που επιβάλλουν τα φορολογικά και συνταξιοδοτικά νομοσχέδια να είναι αυτοτελή και να μην υπάρχουν ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού χαρακτήρα σε άλλα άσχετα νομοσχέδια.

Ο κ. Τζαβάρας επισήμανε επιπλέον, ότι οι περικοπές απαιτούν ειδική τεκμηρίωση και ότι υπάρχει και ζήτημα αναλογικής συμμετοχής κάθε πολίτη στα φορολογικά βάρη και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ειδική τεκμηρίωση για την διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ του μισθού που ελάμβανε ο συνταξιούχος όταν ήταν εργαζόμενος και του ποσού της σύνταξης που λαμβάνει με την επιβολή περικοπών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Επισήμανε ταυτόχρονα τον προβληματισμό που διατυπώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις περικοπές.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε, ότι 47 φορείς του κοινωνικού χώρου καταδίκασαν το σχέδιο νόμου και ούτε ένας δεν βρήκε καλή λέξη για αυτό. «Η συνέχεια του ψεύδους έχει γίνει καταφανής, δεν κοροϊδεύεται όμως κανείς. Και ο πρωθυπουργός που θα ήταν κάθε λέξη του Συντάγματος, βλέπει τους νόμους της κυβέρνησης να πέφτουν κάθε μέρα στα δικαστήρια. Κάθε εβδομάδα και δύο νόμοι σας βγαίνουν αντισυνταγματικοί» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι υπάρχουν καταφανώς αντισυνταγματικές διατάξεις στο νομοσχέδιο.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στα άρθρα 1 και 2 για τις περικοπές συντάξεων κύριων και επικουρικών, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κόβει το μάτι», παραβιάζοντας τις συνταγματικές διατάξεις για την αναλογική συμμετοχή στα βάρη, ότι δεν τηρεί το Σύνταγμα που επιβάλλει αναλογιστικές μελέτες και την υποχρέωση προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος.

«Γελάτε αλλά είστε περίγελος κάθε πολίτη. Να έχετε αξιοπρέπεια! Να έχετε αξιοπρέπεια!», είπε ο Α. Λοβέρδος, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε και στο άρθρο 58, προβλέποντας ότι η κυβέρνηση «θα κλαίει σε λίγο καιρό στα δικαστήρια» διότι θα καταπέσει η διάταξη με την οποία θεωρείται εισόδημα και φορολογείται η εισφορά που καταβάλλει ένας ελεύθερος επαγγελματίας και αγρότης για την υποχρεωτική ασφάλιση.

«Χειροκροτήσατε χθες και προχθές την προσωποποίηση της πολιτικής αναξιοπρέπειας, της οποίας το βραβείο χαρίζεται στον κύριο Τσακαλώτο. Ο ελληνικός λαός σας κοιτάει, πρέπει να αρχίσετε να ντρέπεστε!», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Για αντισυνταγματικές διατάξεις μίλησε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Καρράς, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε ούτε αναλογιστική μελέτη, ούτε μελέτη συνεπειών των ρυθμίσεων. Είπε επίσης ότι παραβιάζονται συνταγματικές πρόνοιες και ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ότι η κρίση είναι διαρκής και διαρκώς αφαιρούνται ποσά από τις συντάξεις για να καλυφθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Η στάθμιση της δημόσιας ωφέλειας

Ως αντιλέγων των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος σχολίασε, για όσους αναφέρθηκαν στον επαχθή χαρακτήρα των μέτρων ότι «βεβαίως τα μέτρα, οι μειώσεις και ιδίως οι μειώσεις στις συντάξεις έχουν επαχθή και επώδυνο χαρακτήρα».

«Αυτό δεν αμφισβητείται. Ίσα-ίσα, με δεδομένο τον επώδυνο χαρακτήρα τους, εξετάζεται αν αυτά προσκρούουν στο Σύνταγμα, ιδίως ενόψει των έκτακτων σημερινών περιστάσεων της χώρας, μέσα στις οποίες εντάσσεται η ανάγκη αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας. Εν μέσω αυτών των περιστάσεων έκρινε η χώρα σκόπιμες κάποιες μειώσεις προς εξυπηρέτηση μιας μεγαλύτερης δημόσιας ωφέλειας» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Είπε ακόμη, ότι αυτή η στάθμιση γίνεται ιδίως σε περιπτώσεις που οι πόροι του κράτους είναι περιορισμένοι και πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες. «Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δικαιολογούνται, με βάση την έκτακτη και παρατεταμένη κρίση, ως ένα μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που θα οδηγήσει τη χώρα σε ευημερία» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Οι μειώσεις αποφασίζονται εφόσον εξυπηρετούν δημόσια ωφέλεια» είπε επίσης και πρόσθεσε ότι για την στάθμιση της δημόσιας ωφέλειας και του βάρους των μειώσεων και την αναλογικότητα τους, οι πολίτες έχουν διακριτική ευχέρεια να διαπιστώσουν ισορροπία δημόσιων δαπανών και εσόδων, μετά την εξέταση οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων. Η εξέταση αυτών των θεμάτων κατεξοχήν ανήκει στην πολιτεία και λιγότερο στα δικαστήρια», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι η διαφορά με τα προηγούμενα μνημόνια και τις περικοπές, είναι πως σήμερα προβλέπονται αντίμετρα.

Για την έλλειψη αναλογιστικών μελετών, είπε πως οι περικοπές δεν αφορούν τις πάγιες ρυθμίσεις, έχουμε απλώς εξομοίωση κάποιων ρυθμίσεων με αυτές που έχουν εκτιμηθεί ήδη με αναλογιστική μελέτη.

Πηγή: in.gr /Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet