Κλιμακώνεται η ένταση στη Λέσβο
Κοινωνία

Κλιμακώνεται η ένταση στη Λέσβο

Ενώ οι εντάσεις μεταξύ προσφύγων και κατοίκων και επιχειρηματιών είναι καθημερινό φαινόμενο στη Λέσβο και παραμένουν στο νησί 8.437 πρόσφυγες, ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός καλεί -με επιστολή του- τους καταγόμενους από τη Λέσβο κατοίκους της Αττικής σε συγκέντρωση «για να μη μετατραπεί το νησί, από νησί της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης σε νησί φυλακή».

Στην επιστολή του επαναλαμβάνει το αίτημα για άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας του νησιού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί οποιαδήποτε νέα δομή, ούτε να χρησιμοποιηθούν πλωτά κέντρα. Επίσης ο κ. Γαληνός επισημαίνει την ανάγκη ότι οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του νησιού δεν πρέπει να λαμβάνονται εν τη απουσία των κατοίκων του.

«Δυστυχώς, όμως, παρά το σαφές και βροντερό μήνυμα που έστειλε ο λεσβιακός λαός, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έχουν τα αυτιά και τα μάτια κλειστά, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει η ίδια με καθημερινά αυξανόμενες αφίξεις προσφύγων-μεταναστών και άρνηση αναλογικής κατανομής του βάρους του προσφυγικού», σημειώνει ο κ. Γαληνός απευθυνόμενος στους Λέσβιους της Αθήνας και καλώντας τους να δώσουν «την πολύτιμη και καθοριστική συμβολή και συμμετοχή» τους στην οργάνωση και πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας «στην Αθήνα, στα κέντρα λήψης αποφάσεων, είτε έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, είτε στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή».

Στη Λέσβο βρίσκονται σήμερα 8.437 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων οι 6.517 φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και οι 1.086 στο Καρά Τεπέ. Η κατάσταση στο hot spot στη Μόρια είναι πια μη βιώσιμη καθώς οι μετανάστες που διαμένουν εκεί υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό που μπορεί να φιλοξενήσει το κέντρο.

Ένταση στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η ένταση στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, με ολιγομελή ομάδα Αφγανών προσφύγων και μεταναστών να επιστρέφουν εκεί και να προσπαθούν να στήσουν τις σκηνές τους, διεκδικώντας άμεσα να τους χορηγηθεί άσυλο και να αναχωρήσουν από το νησί για το εσωτερικό της Ελλάδας.

Στην προσπάθεια των Αφγανών αντέδρασαν κάποιοι περαστικοί, οι οποίοι μαζί με τους γύρω από την πλατεία επιχειρηματίες κάλεσαν την Αστυνομία. Σε λίγη ώρα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τους διαμαρτυρόμενους Αφγανούς και τους απέτρεψαν να στήσουν σκηνές, ενώ επιτόπου έσπευσε και ο αντιεισαγγελέας πρωτοδικών Μυτιλήνης. Οι Αφγανοί όμως αρνήθηκαν να φύγουν, δηλώνοντας πως θα παραμείνουν στην πλατεία διαμαρτυρόμενοι.

Στην πλατεία που ο κυρίως χώρος της είχε αποκλειστεί από δυνάμεις των ΜΑΤ, άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες, που δήλωναν «αγανακτισμένοι από τα τεκταινόμενα». Ανάμεσά τους και πολλά στελέχη του ακροδεξιού χώρου, μέλη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι προπηλάκισαν δημοσιογράφους που κάλυπταν τα τεκταινόμενα.

Γύρω στη 1 το μεσημέρι και μετά από διαπραγματεύσεις, οι συγκεντρωμένοι Αφγανοί δέχθηκαν να φιλοξενηθούν προσωρινά στη δομή φιλοξενίας του ΠΙΚΠΑ, ενώ για όσους από αυτούς διαπιστωθεί πολύμηνος αποκλεισμός τους στο νησί θα εξετασθεί η δυνατότητα εξέτασης του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Κατά την αποχώρηση με τη συνοδεία της ισχυρής αστυνομικής δύναμης, συγκεντρωμένοι πολίτες τους αποδοκίμασαν, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν και διαπληκτισμοί σε βάρος, νεαρών κυρίως, αλληλέγγυων στους πρόσφυγες πολιτών, που είχαν σπεύσει σε συμπαράσταση στους Αφγανούς.

Το αίτημα των επιχειρηματιών για απομάκρυνση των προσφύγων

Όλα ξεκίνησαν την Τρίτη, όταν ομάδα επιχειρηματιών εστίασης της προκυμαίας και της γύρω περιοχής, εξέφρασε την απαίτηση να απομακρυνθεί άμεσα από την πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, ομάδα Αφγανών προσφύγων και μεταναστών που εγκαταστάθηκαν εκεί με σκηνές, πριν από περίπου 20 μέρες.

Οι επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και απαίτησαν την άμεση εφαρμογή του νόμου, που δεν επιτρέπει στήσιμο σκηνών και διαμονή σε αυτές σε δημόσιους χώρους. Ώρες μετά, αστυνομικές δυνάμεις, με την παρέμβαση του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού και του αντιεισαγγελέα πρωτοδικών Μυτιλήνης, έπεισαν τους Αφγανούς να ξεστήσουν τις σκηνές τους και να μεταφερθούν στην Αστυνομία, όπου και θα παρέμεναν έως το πρωί της Τετάρτης, οπότε και θα γινόταν προσπάθεια να μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας, πλην αυτής του καταυλισμού της Μόριας στην οποία αρνούνται να πάνε.

Τελικά μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας στην περιοχή της Γέρας, απ΄ όπου όμως αποχώρησαν και επέστρεψαν στη Μυτιλήνη με προορισμό την πλατεία Σαπφούς. Εκεί όμως αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν να μείνουν και παραμένει άγνωστο πού διανυκτέρευσαν έως σήμερα το πρωί που επέστρεψαν στην πλατεία με τα γνωστά συνεπακόλουθα.

ΚΚΕ: Να κλείσει τα αυτιά του στα ακροδεξιά στοιχεία ο λαός της Λέσβου

Θέση πάνω στα γεγονότα, στην πλατεία Σαπφούς την Τρίτη και την Τετάρτη, πήρε πριν από λίγο η τομεακή επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, που καλεί τον λαό της Λέσβου «να κλείσει τα αυτιά στα ακροδεξιά στοιχεία που καλούν σε δυναμικές ενέργειες σε βάρος των μεταναστών».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, τα γεγονότα αυτά «δείχνουν πως και στη Λέσβο κάποιοι επιχειρούν να ανοίξουν τον “ασκό του Αιόλου”. Ακούστηκαν φωνές και έγιναν προσπάθειες για προπηλακισμούς ενάντια σε καμιά δεκαριά πρόσφυγες και μετανάστες (οι μισοί γυναικόπαιδα), που προσπαθούσαν να στήσουν τις σκηνές τους και να μείνουν, μετά το απόλυτο αδιαχώρητο που υπάρχει στη Μόρια. Υπήρξε παρότρυνση του ίδιου του δήμαρχου, οι αστυνομικές αρχές να τους πάρουν από την πλατεία, χωρίς όμως και να δίνει λύση που να πάνε. Επιχειρήθηκαν προπηλακισμοί ακόμα και κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που έκαναν, ως όφειλαν, τη δουλειά τους».

Στην ανακοίνωση του, το ΚΚΕ αναφέρει επίσης: «Είναι φανερό, πως από τη μία η αδιέξοδη αντιμεταναστευτική πολιτική, που με πείσμα ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από την άλλη η άστοχη και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα κινητοποίηση της 20 του Νοέμβρη, που πραγματοποίησε η δημοτική Aρχή, έδωσαν αέρα στα πανιά κάποιων ακροδεξιών στοιχείων, που βρήκαν έτσι την ευκαιρία να εκφράσουν τα “φιλάνθρωπα” αισθήματά τους προς τους δυστυχισμένους συνανθρώπους τους, που περνάνε τα μύρια όσα στο κέντρο κράτησης στη Μόρια. Για αυτή την εξέλιξη η ευθύνη και της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής είναι τεράστια».

Στη συνέχεια, η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καλεί όλο το λαό του νησιού «να κλείσει τα αυτιά στα ακροδεξιά στοιχεία που καλούν σε δυναμικές ενέργειες σε βάρος των μεταναστών. Να αναλογισθεί πως αυτή η τακτική, πέρα από απάνθρωπη, έχει αποδειχθεί και απόλυτα ατελέσφορη, αφού όπου κατά καιρούς εφαρμόστηκε από μειοψηφικές ομάδες (Χίος, Κως, Λέρος, Σάμος) καθόλου δεν προώθησε τη λύση του προβλήματος. Όλα αυτά τα νησιά σήμερα αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η Λέσβος».

Τέλος, το ΚΚΕ καλεί τον λεσβιακό λαό και τις οργανώσεις του, «να παλέψουν, μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, για τον μόνο στόχο που μπορεί να δώσει λύση διαρκείας στο πρόβλημα: τον διπλό απεγκλωβισμό τους από τη Λέσβο και την Ελλάδα. Να απαιτήσουν με μια φωνή να στρέψει η κυβέρνηση την πλάτη της στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, που είναι αυτή που στην ολότητά της δημιούργησε το πρόβλημα. Να απαιτήσουν, ακόμα, από την κυβέρνηση την ανακούφιση όλων των πληγέντων συμπολιτών μας από την κατάσταση που η δική της πολιτική στο πρόβλημα δημιούργησε. Να συνεχίσουν, όπως το έκαναν μέχρι τώρα, να εκφράζουν απλόχερα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες και στο δράμα που βιώνουν στο νησί μας».

 

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet