«Φωτιά» στον σιιτικό κόσμο βάζει η εκτέλεση σιίτη κληρικού στη Σ. Αραβία
Κόσμος

«Φωτιά» στον σιιτικό κόσμο βάζει η εκτέλεση σιίτη κληρικού στη Σ. Αραβία

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εκτέλεση του σιίτη κληρικού σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ στη Σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση του Ιράν κάλεσε τον Σαουδάραβα επιτετραμμένο για να διαμαρτυρηθεί για την εκτέλεση του αλ-Νιμρ, αναφέρει η ιρανική τηλεόραση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι στηρίζει την τρομοκρατία και εκτελεί τους αντιπάλους της. «Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στηρίζει τους τρομοκράτες και τους τακφίρι (ριζοσπάστες σουνίτες) εξτρεμιστές, ενώ εκτελεί και καταπιέζει τους επικριτές της μέσα στη χώρα» ανέφερε ο Χοσεΐν Ζαμπέρ Ανσαρί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ιρανοί φοιτητές ιεροδιδασκαλείου πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη Κομ κατά της Σαουδικής Αραβίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Δεκάδες σιίτες μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν πορεία στην περιοχή Κατίφ, στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, για να καταγγείλουν την εκτέλεση του επιφανούς σιίτη κληρικού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «κάτω οι Αλ Σαούντ», το όνομα της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ πραγματοποίησαν πορεία από τη γενέτειρα του εκτελεσθέντος, το χωριό Αλ Αουαμίγια, έως την πόλη Κατίφ, τη μοναδική περιοχή της Σαουδικής Αραβίας όπου κατοικούν στη πλειονότητά τους σιίτες.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 ανθρώπους που κατηγορούνταν για τρομοκρατία, κυρίως πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μέλη της Αλ Κάιντα, καθώς και τον εξέχοντα σιίτη ιερωμένο, Νιμρ αλ-Νιμρ.

Το συντηρητικό ισλαμικό βασίλειο, που συνήθως εκτελεί τους κατηγορούμενους με δημόσιο αποκεφαλισμό, έχει συλλάβει χιλιάδες ισλαμιστές έπειτα από σειρά επιθέσεων της Αλ Κάιντα την περίοδο 2003-2006 που οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους και έχει καταδικάσει εκατοντάδες από αυτούς.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης συλλάβει εκατοντάδες μέλη της σιιτικής μειονότητας έπειτα από τις διαδηλώσεις της περιόδου 2011-2013, στη διάρκεια των οποίων πολλοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με πυροβολισμούς και βόμβες μολότοφ. Πολλοί σιίτες έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Ο Νούρι Αλ-Μαλίκι, πολιτικός με διασυνδέσεις με το Ιράν, είπε ότι η εκτέλεση θα σημάνει το τέλος της κυβέρνησης στη Σαουδική Αραβία. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Καταδικάζουμε έντονα αυτές τις απεχθείς σεχταριστικές πρακτικές και δηλώνουμε ότι το έγκλημα της εκτέλεσης του σεΐχη αλ-Νιμρ θα ανατρέψει το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, όπως έγινε με το έγκλημα της εκτέλεσης του μάρτυρα (Μοχάμεντ) αλ-Σαντρ (που ανέτρεψε) τον Σαντάμ (Χουσεΐν)».

Ο σιίτης κληρικός του Ιράκ Μοκτάντα αλ-Σαντρ κάλεσε το Σάββατο να υπάρξουν διαδηλώσεις στις χώρες του Κόλπου και το Ιράκ. «Ζητώ από τους σιίτες της Σαουδικής Αραβίας να δείξουν κουράγιο και να αντιδράσουν ακόμα και με ειρηνικές διαμαρτυρίες, και το ίδιο (να κάνουν) και οι σιίτες του Κόλπου, προκειμένου να αποτρέψουν την αδικία και την τρομοκρατία της κυβέρνησης στο μέλλον» ανέφερε στην ιστοσελίδα του. «Καλώ να υπάρξουν οργισμένες διαμαρτυρίες μπροστά σε σαουδαραβικές τοποθεσίες και συμφέροντα και καλώ την κυβέρνηση να μην ανοίξει την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας» είπε.

Η Σαουδική Αραβία άνοιξε ξανά την πρεσβεία της στο Ιράκ μόλις αυτή την εβδομάδα. Ήταν κλειστή από το 1990, μετά την επέμβαση του Ιράκ στο Κουβέιτ.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία αποκάλεσε την εκτέλεση «δολοφονία». Ο πραγματικός λόγος της εκτέλεσης, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, είναι ότι «ο σεΐχης Νιμρ απαιτούσε τα χαμένα δικαιώματα των καταπιεσμένων» -μία αναφορά στην σιιτική μειονότητα στη Σαουδική Αραβία.

«Ο σεΐχης Νιμρ απολάμβανε υψηλής εκτίμησης στην κοινότητά του και γενικά στη μουσουλμανική κοινωνία και χωρίς αμφιβολία θα υπάρξει αντίδραση» δήλωσε στο Reuters ο αδελφός του, Μοχάμεντ αλ-Νιμρ. «Ελπίζουμε ότι οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις θα περιοριστούν σε ένα ειρηνικό πλαίσιο. Κανείς δεν θα πρέπει να αντιδράσει εκτός αυτού του ειρηνικού πλαισίου. Αρκετή αιματοχυσία» είπε.

Στη Βαγδάτη, ένας βουλευτής από τον κυβερνώντα σιιτικό συνασπισμό στο Ιράκ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Sumaria ότι η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του Νιμρ αλ-Νιμρ έχει σκοπό να πυροδοτήσει τη σύγκρουση σουνιτών-σιιτών και να «βάλει φωτιά στην περιοχή».

Την εκτέλεση του Αλ-Νιμρ καταδίκασε το Ανώτατο Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου, κάνοντας λόγο για «μεγάλο λάθος», ενώ στην Υεμένη, το κίνημα των Χούτι θρηνεί ως «ιερό πολεμιστή» τον σιίτη ιερωμένο.

Στο Μπαχρέιν ξέσπασαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μόλις έγινε γνωστή η είδηση της εκτέλεσης, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών εναντίον των διαδηλωτών.

Φωνές υπέρ της διάρρηξης των σχέσεων

Όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το κύμα καταδίκης ενδέχεται να προκαλέσει πλήγμα στις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να συγκροτήσει μια ισλαμική συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το Ριάντ ανακοίνωσε το σχηματισμό μιας συμμαχίας τον περασμένο μήνα, δεν συμπεριέλαβε ωστόσο σιιτικές δυνάμεις.

Βουλευτές στο σιιτικό Ιράκ ζήτησαν από την κυβέρνηση να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, μια ημέρα αφού το Ριάντ άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία του στη Βαγδάτη για πρώτη φορά από το 1990.

Ιρακινός βουλευτής υποστήριξε ότι η εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου θα βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να εκπληρώσει τους στόχους του.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet