Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι πρεσβείες της Δύσης στην Υεμένη
Κόσμος

Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι πρεσβείες της Δύσης στην Υεμένη

Αναστέλλουν τη λειτουργία τους στην Υεμένη πρεσβείες της Δύσης εν μέσω φόβων διολίσθησης της χώρας σε ολοκληρωτικό σεχταριστικό πόλεμο μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Δεκάδες χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους κατά των Χούτι, ενώ την ίδια στιγμή σουνίτες μαχητές της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), της πλέον επικίνδυνης φράξιας της τρομοκρατικής οργάνωσης παγκοσμίως, φέρεται να «αποκηρύσσουν» τον Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι και να ορκίζονται πίστη στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Αλ-Μπαγκνάντι.

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία έκλεισαν επίσης τις διπλωματικές αποστολές τους και απομάκρυναν το προσωπικό τους την Τετάρτη, ενώ και η γερμανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι η διπλωματική της αποστολή θα κλείσει σύντομα.

Ήδη έχουν αναστείλει τη λειτουργία και απομακρύνει το προσωπικό τους πολλές πρεσβείες χωρών του Αραβικού Κόλπου που αντιτίθενται στους στους αντάρτες Χούτι, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Η κατάσταση ασφαλείας στην Υεμένη εξακολουθεί να επιδεινώνεται τις τελευταίες ημέρες. Ο πρεσβευτής μας και το διπλωματικό προσωπικό αναχώρησαν σήμερα το πρωί [Τετάρτη] από την Υεμένη και θα επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για ζητήματα Μέσης Ανατολής Τομπάιας Έλγουντ.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν την Τετάρτη στους δρόμους στην πόλη Ταΐζ της κεντρικής Υεμένης, ενώ εκατοντάδες διαδήλωσαν και στην Σαναά στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής κατά του κινήματος των Χούτι.

Οι σιίτες αντάρτες μιλούν για «επανάσταση» απέναντι στις δυνάμεις που καταγγέλλουν «πραξικόπημα», λέγοντας ότι «βγήκαν» από τα παραδοσιακά τους προπύργια στα βόρεια της χώρας για να εξαλείψουν τη διαφθορά και την οικονομική ένδεια.

Το σύνθημά τους είναι «Θάνατος στην Αμερική» και ο ηγέτης τους Αμπντέλ Μαλίκ αλ-Χούτι κατακεραυνώνει την ανάμειξη της Δύσης στην Υεμένη.

Η Υεμένη βυθίστηκε σε κρίση τον Σεπτέμβριο με τους σιίτες Χούτι να περικυκλώνουν και να καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα. Τον περασμένο μήνα οι αντάρτες κινήθηκαν κατά του προέδρου Αμπντ-Ραμπού Μανσού Χαντί καταλαμβάνοντας το προεδρικό μέγαρο και περιορίζοντάς τον στην ιδιωτική του κατοικία.

Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, και την περασμένη εβδομάδα οι οι Χούτι διακήρυξαν ότι κατέλαβαν τη χώρα και διέλυσαν το Κοινοβούλιο, βυθίζοντας την Υεμένη σε ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή, με ορατό κίνδυνο πλέον να μετατραπεί η κρίση σε ολοκληρωτικό σεχταριστικό πόλεμο μεταξύ των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι και των σουνιτών πολιτοφυλάκων και αυτονομιστών στον νότο.

Οι σουνίτες μαχητές της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) -το πιο επικίνδυνο παρακλάδι της οργάνωσης παγκοσμίως, σύμφωνα με τις ΗΠΑ- έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί με τους Χούτι.

Σε μία εξίσου κρίσιμη εξέλιξη, μαχητές της AQAP φέρεται να απέσυραν την υποστήριξή τους προς τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι και να δήλωσαν πίστη στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Ιμπραήμ μπιν Αουάντ αλ-Μπαγκντάντι, σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter το οποίο εντόπισε το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE -χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιωθεί άμεσα η αυθεντικότητά του.

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο θεωρείται η πιο ισχυρή πτέρυγα του διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου του οποίου ηγείται ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι και στο παρελθόν είχε απορρίψει την εξουσία του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ανακήρυξε χαλιφάτο σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet