Fitch: Κίνδυνος επιστροφής των capital controls
Οικονομία-Αγορά

Fitch: Κίνδυνος επιστροφής των capital controls

Τον κίνδυνο χρηματοοικονομικής αστάθειας σε περίπτωση εκτροχιασμού των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης και, ενδεχόμενη διατήρηση ή ακόμη και σύσφιξη των capital controls – αν και ο εν λόγω κίνδυνος βαίνει μειούμενος – επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε αναλυτική της έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Η Fitch επισημαίνει ότι η αξιολόγηση «ΒΒ-» της χώρας μας δικαιολογείται από το υψηλό επίπεδο εισοδήματος και την ισχυρή διακυβέρνηση σε σχέση με τις περισσότερες χώρες σε παρόμοια επίπεδο. Επίσης, το προφίλ του χρέους είναι ευνοϊκό και οι πρόσφατες δημοσιονομικές επιδόσεις ισχυρές.

Παρά τα θετικά στοιχεία, η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις που έχουν να κάνουν με το υπέρογκο δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη χαμηλή ανάπτυξη και τη δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, οι αδυναμίες που παραμένουν είναι:

  • Παρά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, το χρέος της γενικής κυβέρνησης (181% επί του ΑΕΠ) και το καθαρό εξωτερικό χρέος (141% επί του ΑΕΠ) εξακολουθούν να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παγκοσμίως
  • Η μεσοπρόθεσμη τάση αύξησης του ΑΕΠ είναι ασθενής (1,2%), εξαιτίας των δημογραφικών στοιχείων και της χαμηλής παραγωγικότητας.
  • Οι επιδόσεις σε επίπεδο ιδιωτικοποιήσεων και προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων δεν είναι ικανοποιητικές, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί.
  • Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ανέρχονται στο 45% του ΑΕΠ της χώρας και παραμένουν υψηλά σε σχέση με την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.
Θετικές εξελίξεις
  • Τα 2/3 του εξωτερικού χρέους της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στα χέρια πιστωτών του επίσημου τομέα και του Ευρωσυστήματος, γεγονός που βοηθά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να παραμείνει στα διαχειρίσιμα επίπεδα του 12% επί του ΑΕΠ.
  • Το 80% του χρέους της γενικής κυβέρνησης φέρει σταθερά επιτόκια, το οποίο σημαίνει χαμηλό βαθμό ευαισθησίας σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων.
  • Η ύφεση των προηγούμενων ετών υπονομεύει την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και διακυβεύει την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Η διακυβέρνηση, όμως, παραμένει πολύ πιο ισχυρή από τα περισσότερα κράτη που βρίσκονται στη μη επενδυτική βαθμίδα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet