Ινστιτούτο Bruegel: Έρχεται 4ο μνημόνιο αν η Ελλάδα δεν λάβει γενναία ελάφρυνση χρέους
Οικονομία-Αγορά

Ινστιτούτο Bruegel: Έρχεται 4ο μνημόνιο αν η Ελλάδα δεν λάβει γενναία ελάφρυνση χρέους

Αν η Ελλάδα βγει στις αγορές χωρίς επαρκή απομείωση χρέους, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος για ένα ακόμη μνημόνιο, προειδοποίησε ο Ζολτ Ντάρβας, οικονομολόγος του γνωστού Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, ο κ. Ντάρβας προβλέπει ότι αν η Ελλάδα βγει στις αγορές χωρίς απομείωση χρέους, τότε το 4ο μνημόνιο είναι πιθανό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντάρβας δήλωσε: «Αν η Ελλάδα λάβει σημαντική ελάφρυνση χρέους, αυτό θα ληφθεί θετικά από τις αγορές και η ουσιαστική επιστροφή της χώρας σε αυτές θα είναι πιθανή. Αν η ελάφρυνση χρέους δεν είναι επαρκής, θα ήμουν ιδιαίτερα ανήσυχος. Στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει πρόθεση από κανέναν για ένα τέταρτο πρόγραμμα. Αλλά αν η Ελλάδα εξέλθει στις αγορές υπό τέτοιες προϋποθέσεις, τότε βλέπω σημαντικούς κινδύνους στην πορεία».

«Αν η ελάφρυνση χρέους δεν είναι επαρκής και η Ελλάδα επιστρέψει σε αυτές (σ.σ. στις αγορές), βλέπω ένα σημαντικό κίνδυνο για ακόμα ένα πρόγραμμα σε μερικά χρόνια και άλλη μία κρίση στη χώρα» συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, είπε ακόμη ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, εξαρτάται από την πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας στη Γερμανία.

Ακόμη είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη την ακριβότερη πρόσβαση σε δανεισμό που παρέχει το Ταμείο σε σχέση με τον ESM.

Ο κ. Ντάρβας εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την περαιτέρω μεταρρύθμιση των θεσμών της Ε.Ε., τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θεωρεί ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία της Ευρωζώνης.

«Δείτε το παράδειγμα του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης», τόνισε.

«Σύμφωνα με τη γερμανική άποψη αυτός θα πρέπει να είναι σχετικά μικρός και να περιλαμβάνει μόνο μία υποστήριξη σε διαρθρωτικές αλλαγές. Σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, θα πρέπει να είναι μεγαλύερος και να στηρίζει τις επενδύσεις. Πώς θα συγκεραστούν οι δύο απόψεις είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι η απόφαση θα είναι πιο κοντά στις γερμανικές θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι σχετικά μικρός και δε θα αλλάξουν πολλά» συμπλήρωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι θέσεις του για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου: «Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο ESM θα μετασχηματιστεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά πέρα από μια αλλαγή ονόματος δεν βλέπω πρακτικά αλλαγές στη λειτουργία του θεσμού. Ακόμα όμως κι αν δεν προχωρήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δε νομίζω ότι η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει κρίσεις ή θα καταρρεύσει από αυτό. Θεωρώ ότι με την τραπεζική ενοποίηση και τους θεσμούς που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση ενισχύθηκε. Δεν θα με φόβιζε, λοιπόν, αν δεν προχωρούσαν νέες μεταρρυθμίσεις».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet