Πρώτο βήμα, αλλά με αμοιβαία καχυποψία, μετά το Eurogroup
Οικονομία-Αγορά

Πρώτο βήμα, αλλά με αμοιβαία καχυποψία, μετά το Eurogroup

Ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά, έγινε χθες στο Eurogroup, με κυρίαρχη όμως την καχυποψία μεταξύ των δύο πλευρών.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, ότι «δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση χρημάτων χωρίς συνολική συμφωνία για το πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά και σημάδια εφαρμογής τους».

Περιγράφοντας τα βήματα μέχρι την εκταμίευση των δόσεων ο επικεφαλής του συμβουλίου Οικονομικών σημείωσε ότι προέχει «να φτάσουμε σε συμφωνία για το σύνολο, τι δηλαδή περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει σε αυτούς τους τέσσερις μήνες» και μετά «να την εφαρμόσουμε». Δηλαδή τα τεχνικά κλιμάκια να εξειδικεύσουν τις προτάσεις της Αθήνας, αυτές να επικυρωθούν από τους θεσμούς και να ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο και από όσα κοινοβούλια κρατών-μελών απαιτούν κάτι τέτοιο.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό. Η ΕΚΤ αναμένεται στη συνεδρίαση της Πέμπτης να δώσει μια μικρή ανάσα, αυξάνοντας το όριο του ELA, αλλά σε κάθε περίπτωση οι δύο πλευρές πρέπει να φτάσουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι τεχνικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια, όπως είναι φυσικό, όποτε αυτό απαιτηθεί θα έρχονται και στην Αθήνα. Παράλληλα ο ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε ότι μετά τις 7 συν 3 μεταρρυθμίσεις «θα ακολουθήσουν και άλλες δέσμες προτάσεων, οι οποίες θα συζητηθούν σε βάθος και θα καταρτιστεί ο τελικός κατάλογος».

Εκτός από την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και την πίεση από τα άδεια ταμεία το Μάξιμου βιάζεται να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους προκειμένου να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα κρίσιμα νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει.

Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι η ερώτηση στο χθεσινό Eurogroup, του Β. Σόιμπλε στον Γ. Βαρουφάκη για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ φέρεται να δεσμεύτηκε ότι η Αθήνα από εδώ και στο εξής θα αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες. Στο μέτρο που αυτό απηχεί την αλήθεια είναι πλέον σαφές ότι το σύνολο των κυβερνητικών εξαγγελιών τελεί και υπό την έγκριση των δανειστών, γεγονός που καθιστά επιτακτική την επίτευξη συμφωνίας.

Πηγή: naftemporiki.gr/Δημήτρης Χατζηνικόλας

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet