Tο ανακαινισμένο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου επισκέφθηκαν Λ. Μενδώνη και Γ. Πατούλης
Πολιτισμός

Tο ανακαινισμένο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου επισκέφθηκαν Λ. Μενδώνη και Γ. Πατούλης

Στην τελική ευθεία έχει μπει η ολοκλήρωση των έργων του κτηριακού συγκροτήματος του Μεγάρου Τσίλλερ-Λοβέρδου στην οδό Μαυρομιχάλη στο Κέντρο της Αθήνας, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το κτήριο θα αξιοποιηθεί, τόσο ως παράρτημα του Βυζαντινού Μουσείου, προκειμένου να στεγάσει τη συλλογή των βυζαντινών εικόνων Λοβέρδου, όσο και ως αρχιτεκτονικό, ιστορικό, πολιτιστικό και τεχνολογικό μνημείο το οποίο έχει συμβάλει στην αστική φυσιογνωμία της Αθήνας.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκαν το Μέγαρο και ενημερώθηκαν από τη διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αικ. Δελλαπόρτα, για την προετοιμασία του χώρου και την τοποθέτηση των εκθεμάτων.

Όπως επισημάνθηκε, από τη στιγμή που θα λήξουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας το Μέγαρο θα είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του προκειμένου να δεχθεί επισκέπτες.

Η διοίκηση επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο Πολιτισμού και την Ε.Ε. Ειδικότερα, η ανακαίνιση έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» και έχει φορέα υλοποίησης τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 5.220.696 ευρώ, ενώ η Α’ φάση χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 με 3.600.000 ευρώ και η Β’ φάση από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 με το ποσό των 1,765.075,05 ευρώ. 

Η ανακαίνιση του κτηρίου έχει ήδη ολοκληρωθεί και στην παρούσα φάση γίνεται η τοποθέτηση σε ειδικούς χώρους και προθήκες των εκθεμάτων, σημειώνει η περιφερειακή αρχή. Τόσο η υπουργός όσο και ο περιφερειάρχης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία υλοποίησης του έργου καθώς και για τη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ υπουργείου, Περιφέρειας και Διαχειριστικής Αρχής.

Τον κ. Πατούλη και την κ. Μενδώνη, συνόδευαν στην επίσκεψη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Γ. Διδασκάλου, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Δ. Δρόσης, ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, Σ. Νικολαρόπουλος και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η κ. Μενδώνη δήλωσε σχετικά:

«Η παρουσία μας σήμερα εδώ με τον περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη, δηλώνει ακριβώς τη συνεργασία και τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανάδειξη έργων Πολιτισμού.

»Είμαστε στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, το οποίο ετοιμάζεται να υποδεχθεί το κοινό, τις επόμενες εβδομάδες. Το Μέγαρο λειτουργεί ως παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη οι εργασίες της έκθεσής του. Το Μέγαρο αποκαταστάθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής, ενώ η έκθεση, που τώρα ολοκληρώνεται, υλοποιείται με χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ.

»Έχουμε πει πολλές φορές, ότι το υπουργείο Πολιτισμού, προφανώς, έχει την ευθύνη της προστασίας, της συντήρησης και της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των μουσειακών υποδομών. Συγχρόνως, όμως, ενδιαφέρεται, ιδιαίτερα, και για την Αθήνα. Η προβολή και η αποκατάσταση των πολιτιστικών αγαθών της πρωτεύουσας, σημαίνει και την απόδοση αυτού του “θησαυρού”, που συνδέεται άμεσα με την αύξηση του χρόνου παραμονής των ξένων  στην πόλη μας και με την ψυχαγωγία των πολιτών, που απολαμβάνουν αυτούς τους ιδιαίτερους χώρους οι οποίοι αναδεικνύονται μέσα από τις παρεμβάσεις που υλοποιεί το ΥΠΠΟΑ, με την χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής του ΕΣΠΑ 2014-2020. Έχουμε υποχρέωση στην πρωτεύουσα, την πόλη της Αθήνας, και ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο, να αποδώσουμε τους χώρους που για δεκαετίες παρέμεναν υποβαθμισμένοι.

»Είμαι βέβαιη, ότι λίγοι από τους Αθηναίους, οι οποίοι περπατούν στο κέντρο, συνειδητοποιούν το θησαυρό που κρύβεται εδώ μέσα. Είναι υποχρέωσή μας προς τον δωρητή Διονύσιο Λοβέρδο, να αποδώσουμε το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου αποκατεστημένο στους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας καθώς και τη μοναδική συλλογή του.

»Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη για την εξαιρετική συνεργασία, που έχουμε αναπτύξει προς όφελος του Πολιτισμού, αλλά και της Αττικής, όπως επίσης, εκτός από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, και τη Διαχειριστική Αρχή της».

Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλης σημείωσε:

«Είχα σήμερα την χαρά και την τιμή μαζί με την υπουργό Πολιτισμού να επισκεφθούμε το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, εδώ στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της Αττικής.

»Πρόκειται πράγματι για έναν πολιτιστικό “θησαυρό” που σε λίγο καιρό θα αποδοθεί στους πολίτες της Αττικής, αλλά και στους επισκέπτες της πόλης μας. Είναι σημαντικό να αποκαλύπτονται τέτοιου είδους πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία τα οποία έχουν συμβάλει στην αστική φυσιογνωμία της Αθήνας.

»Είναι σίγουρο, ότι οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει το ΥΠΠΟ με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και η διάθεση που δείχνει  η ηγεσία του ΥΠΠΟ και προσωπικά η υπουργός κ. Μενδώνη, πιάνουν τόπο.

»Η Περιφέρεια Αττικής έχει συμβάλει μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων στην ανάδειξη της Εθνικής Πινακοθήκης, του Ωδείου Αθηνών, και του  Μεγάρου Τσίλλερ-Λοβέρδου. Είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο στο να επισκεφθεί κάποιος την πόλη μας. Είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και από την Παγκόσμια Κοινότητα.

»Το έργο αυτό είναι χρηματοδοτούμενο από τα ΠΕΠ Αττικής, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο, οπότε και ελπίζουμε να αποδοθεί στο κοινό.

»Το κτήριο Τσίλλερ-Λοβέρδου αποτελεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα μνημείου της Αττικής που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα χάραξης μιας νέας τουριστικής προβολής της Αττικής.

»Το brandname “Attica” μπορεί να αποτελέσει ένα “διαβατήριο”, το οποίο θα επιτρέψει στους επισκέπτες της Αττικής, να ανακαλύψουν νέους προορισμούς σε επίπεδο πολιτιστικό, υγείας, ευεξίας και γαστρονομίας.

»Για μας, ο Πολιτισμός είναι προτεραιότητα. Είναι πολλαπλασιαστής ισχύος και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας της Αττικής.

»Θέλω να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που έχουν αναλάβει την εκτέλεση του έργου, αλλά κυρίως την υπουργό κ. Μενδώνη η οποία από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των δικών της καθηκόντων δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πορεία υλοποίησης τόσο σημαντικών έργων».

Το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου

Η εικόνα μιας παλιάς αστικής οικίας αποτυπώνεται στην αποκαταστημένη νεοκλασική οικία στην οδό Μαυρομιχάλη 6. Το κτήριο διαθέτει την ημιυπόγεια αίθουσα δεξιώσεων -το περίφημο ελληνικό δωμάτιο- το παρεκκλήσι με τον τρούλο, την πτέρυγα που έχει πρόσβαση στην οδό Ακαδημίας 38 Α, το αίθριο, δηλαδή τον πρότερο εσωτερικό κήπο όπου θα λειτουργήσει καφέ, τον α’ όροφο όπου θα εκτεθούν έργα της επτανησιακής σχολής και το δώμα.

Έχουν μεταφερθεί οι εικόνες από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τα ξυλόγλυπτα, ενώ με γοργούς ρυθμούς υλοποιείται στον α’ όροφο η τοποθέτηση των τεσσάρων ξυλόγλυπτων τέμπλων (μέσα του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα.

Η έκθεση στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου περιλαμβάνει και τη συλλογή από εικόνες της Παναγίας Θεοτόκου (το παλαιό Μουσείο Λοβέρδου περιλάμβανε «αίθουσα των Θεοτόκων» έργα της Βυζαντινής σχολής τα οποία θα εναλλάσσονται με εικόνες της συλλογής, όπως έργα και της Επτανησιακής σχολής, τα ξυλόγλυπτα των Φώτη Κόντογλου και Δημητρίου Πελεκάση κ.ά.

Το Μέγαρο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μαυρομιχάλη 6, και χτίστηκε το 1882 ως η κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ. Η πρόσοψή του κοσμείται από κεφαλές Καρυάτιδων.

Το Μέγαρο Τσίλλερ, που κτίστηκε το 1882, από τον Γερμανό αρχιτέκτονα ως μόνιμη κατοικία του, είναι υπόδειγμα δωρικής ελληνικής νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής. Ο Κεφαλλονίτης τραπεζίτης και συλλέκτης Διονύσιος Π. Λοβέρδος αγόρασε το Μέγαρο το 1912, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως κατοικία, αλλά και ως μουσείο, για να εκθέσει τις πλούσιες συλλογές του.

Το 1930 ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος επιμελήθηκε το ιδιωτικό Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης του Διονυσίου Π. Λοβέρδου, με τροποποιήσεις και προσθήκες, όπως το «παρεκκλήσι» χωρίς ανοίγματα, με τρούλο και οκταγωνικό τύμπανο και την αίθουσα με τους μαρμάρινους κίονες.

Στην καρδιά της νεοκλασσικής οικίας βρίσκεται το Ελληνικό Δωμάτιο (συνένωση δύο ημιυπόγειων), η αίθουσα δεξιώσεων στην οποία ο Δ. Λοβέρδος υποδεχόταν την πνευματική αφρόκρεμα της εποχής του. Κοσμείται με στοιχεία σκυριανής και ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής παράδοσης, ευθυγραμμισμένα τζάκια, από ξύλινη επένδυση. Η Αγγελική Χατζημιχάλη η οποία επιμελήθηκε τη διακόσμηση, επέλεξε έργα λαϊκής τέχνης όπως και από τη Μικρά Ασία τα κεραμικά ΙΣΝΙΚ, προκειμένου να δώσει ανάγλυφο το παράδειγμα της παραδοσιακής τέχνης.

Το Μέγαρο έγινε, δωρεά εν ζωή στο ελληνικό δημόσιο το 1979 και το 1992, από τις κόρες του Διονύσιου Λοβέρδου, Μαρία Λοβέρδου και Ιωάννα Βασιλειάδη, με διαχειριστή το υπουργείο Πολιτισμού, για λογαριασμό του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, με σκοπό τη δημιουργία του Μουσείου.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφικό υλικό από την πρότερη κατάσταση του κτηρίου, αλλά και πορτρέτα του Διονυσίου Λοβέρδου φιλοτεχνημένα από γνωστούς ζωγράφους. Το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου θα είναι επισκέψιμο για το κοινό μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας το επιτρέψουν.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet