Μ. Πατούλη: Το Κλειστό Λυκόβρυσης, τα «πράσινα» ανταλλάγματα και η στάση του δημάρχου
Αθλητισμός

Μ. Πατούλη: Το Κλειστό Λυκόβρυσης, τα «πράσινα» ανταλλάγματα και η στάση του δημάρχου

Ότι έχουν συμφωνηθεί «ανταλλάγματα» για την κατασκευή του ημιτελούς Κλειστού Γυμναστηρίου της Λυκόβρυσης καταγγέλλει η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη.

Η δημοτική σύμβουλος κατηγορεί τη διοίκηση του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη ότι υπάρχουν συζητήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργο Καραμέρο, με στόχο τη δημιουργία «υπερτοπικού» πράσινου σημείου και ότι αυτό είναι το αντάλλαγμα για την κατασκευή του Κλειστού.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της κας Μ. Πατούλη-Σταυράκη:

Μαρίνα Πατούλη: Προωθήστε κ. Δήμαρχε -εδώ και τώρα- την κατασκευή του ημιτελούς Κλειστού γυμναστηρίου της Λυκόβρυσης, χωρίς πράσινα «ανταλλάγματα»

Λόγω της προγραμματισμένης για την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου απογευματινής συγκέντρωσης – ενημέρωσης γονέων, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού και επαγγελματικού μου ρόλου, ως καθηγήτρια στο Γυμνάσιο Λυκόβρυσης, θα ήθελα να ενημερώσω πως δεν θα μπορέσω να παραστώ στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο σεβόμενη τον θεσμικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, θέτω προς δημόσια διαβούλευση και προβληματισμό την κάτωθι τοποθέτησή μου με την οποία στηλιτεύω ευθέως τον τρόπο επικοινωνιακής οικειοποίησης δημοτικών – συνεχιζόμενων έργων από τη δημοτική Αρχή, αλλά και την απαράδεκτη παθητική της στάση στην επιχειρούμενη σύνδεση του Πράσινου Σημείου με την πορεία των εργασιών του ημιτελούς Κλειστού Γυμναστηρίου της Λυκόβρυσης. Επίσης επισημαίνω, ως μείζον θέμα, την απόκρυψη της θεσμικής ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου, με ευθύνη της δημοτικής Αρχής μέχρι σήμερα, από τις εν εξελίξει διαδημοτικές συζητήσεις με στόχο τη δημιουργία «υπερτοπικού» πράσινου σημείου στον όμορο Δήμο της Μεταμόρφωσης, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του αυτοδιοικητικού μου ρόλου κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (30.8.2017), από την οποία απουσίαζε ο δήμαρχος, έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα -χωρίς να λάβω υπεύθυνες και συγκεκριμένες απαντήσεις από τη διοίκηση του Δήμου- τόσο για την πορεία των διαδημοτικών συζητήσεων περί Πράσινου Σημείου και τον βαθμό συμμετοχής του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, αλλά και για την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού από τον Δήμο Μεταμόρφωσης, σχετικά με «υπό ανεύρεση» οικόπεδο που θα φιλοξενήσει, απ΄ ότι φαίνεται, «υπερτοπικό» Πράσινο Σημείο και πόσο αυτό επηρεάζει την πιθανή φιλική γειτνίαση με τη Λυκόβρυση.

Καμία επαινετική αναφορά από τον δήμαρχο για έργα που ξεκίνησαν «άλλοι» – Πλήρης επικοινωνιακή οικειοποίηση

Μετά από πολλές καθυστερήσεις, τις οποίες έγκαιρα είχα αναδείξει, τελικώς -με παρέμβαση και της Περιφέρειας Αττικής- παραδόθηκε προ ημερών στα αθλητικά σωματεία του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης το ανακαινισμένο Κλειστό Γυμναστήριο Καλαθοσφαίρισης Πεύκης. Η εξέλιξη αυτή δεν παύει να μας χαροποιεί, έστω κι αν ο δήμαρχος -κατά τη συνήθη «επικοινωνιακή» του τακτική- δεν απέδωσε τα εύσημα, όπως θα έπρεπε, στους «πρωτεργάτες» του έργου, χωρίς να αναφέρει ότι αυτό είναι συνεχιζόμενο και φέρει τη «σφραγίδα» της προηγούμενης δημοτικής Αρχής του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, αλλά και του τέως περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού.

Άμεση υλοποίηση του ημιτελούς Κλειστού Γυμναστηρίου της Λυκόβρυσης – Χωρίς τερτίπια και ετερόκλητους «προστάτες»

Στο πλαίσιο αυτό, τίθεται σήμερα για πολλοστή φορά η επιτακτική και άμεση κατασκευή του ημιτελούς Κλειστού της Λυκόβρυσης, έτσι ώστε να υπάρξει ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη στις πόλεις και στις αθλητικές οικογένειες των τοπικών μας σωματείων. Έναν διακαή πόθο των κατοίκων της Λυκόβρυσης που παραμένει ακόμη και σήμερα, μετά από πολλές υποσχέσεις διοικήσεων, σε φάση μελετών και οφείλουμε να πιέσουμε την υπάρχουσα δημοτική Αρχή «εδώ και τώρα» να δεσμευτεί για την ξεκάθαρη υλοποίησή του, με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών, χωρίς «ετερόκλητους προστάτες».

Αυτό αποτελεί μονόδρομο και αναγκαιότητα υψίστης προτεραιότητας που δε επιτρέπει πολιτικά «παιχνίδια», οπισθοχωρήσεις, ευχολόγια και επικίνδυνους τακτικισμούς, όπως βιώσαμε και στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και στην προ ημερών «πανηγυρική» φιέστα παράδοσης του κλειστού γυμναστηρίου στην Πεύκη, που έστησαν ο δήμαρχος κ. Μαυρίδης με τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα κ. Καραμέρο.

Πανηγυρική φιέστα δημάρχου – αντιπεριφερειάρχη με υπονοούμενα για «πράσινα» προαπαιτούμενα

Μόνο αθώα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η «επικοινωνιακή» τους προπαγάνδα αφού «προδόθηκαν» από τις μεγαλόστομες δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη για τη συσχέτιση του Πράσινου Σημείου με την αποπεράτωση του ημιτελούς κλειστού της Λυκόβρυσης.

Γιατί συνδέεται η αποπεράτωση του Κλειστού της Λυκόβρυσης με το Πράσινο Σημείο της Μεταμόρφωσης;

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Καραμέρου -που έγιναν ενώπιον του κ. Μαυρίδη- επαναφέρω το ζήτημα που έθεσα επιτακτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ής Αυγούστου -και που δεν έλαβα καμία συγκεκριμένη απάντηση από τη δημοτική Αρχή-, για το Πράσινο Σημείο που δρομολογείται στη Μεταμόρφωση και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τη γειτνίασή του με τη Λυκόβρυση.

Ξανά στην επιφάνεια το «υπερτοπικό» Πράσινο Σημείο και η σύνδεσή του με την αναπτυξιακή πορεία της Λυκόβρυσης

Ένα «υπερτοπικό» Πράσινο Σημείο, απ΄ ότι φαίνεται, που έχει προκαλέσει αρκετές αρνητικές συζητήσεις κατά το παρελθόν, με ευθύνη της δημοτικής Αρχής (όλοι θυμόμαστε τις εξαγγελίες για τη συνάρτηση υπερτοπικού Πράσινου Σημείου εντός του χώρου που βρίσκεται το ημιτελές Κλειστό της Λυκόβρυσης, το φθινόπωρο του 2015), και το οποίο  έρχεται ξανά στην επιφάνεια.

Με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη: Υπάρχει ή όχι συσχέτιση του Πράσινου Σημείου με την αποδέσμευση χρημάτων για την αποπεράτωση του Κλειστού της Λυκόβρυσης;

Δηλαδή, για να γίνει το έργο με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής (πρόθεση της Περιφέρειας είναι να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό της, αποδεσμεύοντας συνολικά το ποσό των 2.150.000 ευρώ για το Κλειστό) θα πρέπει ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης να «συνεργαστεί» με τη Μεταμόρφωση, το Ηράκλειο και άλλους Δήμους;

Εδώ επισημαίνουμε τη φράση κλειδί του αντιπεριφερειάρχη, στη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία «εξήρε την προσπάθεια του δημάρχου και τη συνεργασία με όμορους δήμους, αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων, μια προσπάθεια που οδηγεί στη δημιουργία Πράσινου Σημείου στα όρια της Μεταμόρφωσης και απελευθερώνει την αποπεράτωση του Κλειστού της Λυκόβρυσης»!!!

Η παθητική στάση του δημάρχου και οι διεργασίες που επιζητούν άμεσες και υπεύθυνες απαντήσεις

Η εξόφθαλμη, για μια ακόμη φορά, σιωπή του δημάρχου σε συνδυασμό με τις «παρασκηνιακές», απ΄ ότι φαίνεται, διαδημοτικές διεργασίες που γίνονται για το υπό δημιουργία «υπερτοπικό» Πράσινο Σημείο στη Μεταμόρφωση και η σύνδεσή του, μετά τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη κ. Καραμέρου, με το ημιτελές Κλειστό της Λυκόβρυσης, μας αναγκάζει να θέσουμε τα εξής ερωτήματα:

  1. Γιατί μαθαίνουμε από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καραμέρο για εξελίξεις που δρομολογούνται στον Δήμο μας, περί Πράσινου Σημείου, με την ανοχή του δημάρχου, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση, μέχρι σήμερα;
  2. Γιατί τηρείτε κ. δήμαρχε παθητική στάση -«σιγήν ιχθύος»- όταν ο αντιπεριφερειάρχης κάνει λόγο για συνεργασία όμορων Δήμων, που δρομολογείται ήδη -κατά δήλωσή του ενώπιον σας -, και ζητά, απ΄ ότι φαίνεται, «ανταλλάγματα» για την αποπεράτωση του Κλειστού της Λυκόβρυσης;
  3. Γιατί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (30.8.2017), ενώ ήσασταν απών και ως φυσική και ως θεσμική παρουσία, η δημοτική Αρχή δεν έδωσε καμία απάντηση στα ερωτήματά μου για τη δημοπράτηση Πράσινου Σημείου στη Μεταμόρφωση που πιθανόν να γειτνιάζει με τη Λυκόβρυση και κατά πόσο θα μας επηρεάσει αυτό;
  4. Γιατί δεν αποκαλύπτετε τους σχεδιασμούς σας ως προς την ορθή διαχείριση απορριμμάτων;
  5. Γιατί δεν προχωράτε στην άμεση κατασκευή του Κλειστού της Λυκόβρυσης με ίδιους πόρους και το συνδέετε με «πράσινα» προαπαιτούμενα;
  6. Γιατί πρέπει να γινόμαστε θεατές ενεργειών ή διαβουλεύσεων που ανακοινώνει η Περιφέρεια διά στόματος του εκάστοτε «διορισμένου» αντιπεριφερειάρχη;
  7. Γιατί υποτιμάτε τον θεσμικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν ενημερώνετε για τις «παρασκηνιακές» συνεννοήσεις σας στο θέμα αυτό;
  8. Γιατί αποφασίζετε με «αλλότριους» για εμάς χωρίς εμάς;
Είμαστε υπέρμαχοι σε πολιτικές αναπτυξιακής βελτίωσης για τον τόπο μας, με σχέδιο και δημοκρατική διαβούλευση και «όχι» σε συμφωνίες αλλότριων εν κρυπτώ

Σε κάθε περίπτωση είμαστε υπέρμαχοι σε πολιτικές που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Θεωρούμε επιβεβλημένο να αποπερατωθεί επιτέλους το Κλειστό της Λυκόβρυσης, που έχει βαλτώσει σε υποσχετικές επί δεκαετίες.

Θεωρούμε επιβεβλημένο να ολοκληρωθούν έργα ανάπτυξης και ουσίας στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Θεωρούμε επιβεβλημένο να προωθηθούν καινοτόμες στρατηγικές αειφόρου ανάπτυξης, όχι όμως με έλλειψη σχεδιασμού και δημοκρατικής διαβούλευσης με την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό υπερθεματίζω τα αυτονόητα «ΟΧΙ» σε διαδικασίες:

  • «a la carte»,
  • «αδιαφάνειας».
  •  «επαιτείας»,
  • «ομηρίας»
  • και «υπόγειων» διαδρομών

που δε συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό και την εξωστρέφεια που οφείλει να αξιώνει καθημερινά μια σύγχρονη δημοτική Αρχή.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζει το εξής ο κ. δήμαρχος:

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, θα με βρουν απέναντι, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, όποιοι επιχειρήσουν να «παίξουν», ηθελημένα, με την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και φυσικά των παιδιών μας. Οι θεσμικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι οι μόνες που αναγνωρίζει η κοινωνία και οφείλει να σέβεται η εκάστοτε διοικούσα Αρχή. Οι αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, οι πολιτικές «συναλλαγές» εφόσον δρομολογούνται και οι «αδιαφανείς» συμφωνίες είναι καταδικαστέες πολιτικά και κοινωνικά.

Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη

Ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης, εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ, πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet