Οι πλημμύρες δεν αντιμετωπίζονται με… λόγια
Ενυπόγραφα

Οι πλημμύρες δεν αντιμετωπίζονται με… λόγια

Οι πρόσφατες νεροποντές στα Βόρεια Προάστια Αττικής, εκτός από τις πολύ μεγάλες υπάρχουσες ανάγκες σε αντιπλημμυρικά έργα, ανέδειξαν και τις διαρκείς ελλείψεις σε επίπεδο πολιτικής συνεννόησης μεταξύ των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότεροι Δήμοι στην ευρύτερη περιοχή αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των βροχοπτώσεων, γεγονός που -όπως ήταν αναμενόμενο- απασχόλησε και τα επιμέρους Δημοτικά Συμβούλια στις πρόσφατες συνεδριάσεις τους. Δυστυχώς, οι σχετικές συζητήσεις εξαντλήθηκαν κυρίως στην ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών για το ποιος ευθύνεται για τις ελλιπείς υποδομές των Δήμων στον τομέα των ομβρίων υδάτων, αφήνοντας ουσιαστικά ελάχιστο χώρο και χρόνο για να διατυπωθούν-κατατεθούν ουσιαστικές προτάσεις-λύσεις για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα πλημμυρικά φαινόμενα στο μέλλον.

Αν κόπτονται όντως να διατηρήσουν τον ρόλο τους ως «τελευταίου κοινωνικού καταφυγίου» 
για τον πληττόμενο πολίτη-δημότη, Δήμοι και Περιφέρειες ας αφήσουν τα λόγια και τις αντιπαραθέσεις 
και ας πιάσουν δουλειά...

Η κατάσταση είναι ούτως ή άλλως θλιβερή, καθώς είναι αδιανόητο να υπάρχουν ακόμη Δήμοι, ειδικά στα Βόρεια Προάστια, που εν έτει 2014 δεν διαθέτουν αντιπλημμυρική θωράκιση, παρά τα χρήματα που κατά καιρούς έχουν διαχειριστεί οι τοπικοί άρχοντες. Γίνεται όμως ακόμη περισσότερο θλιβερή όταν, ακόμη και σήμερα, πολλοί από αυτούς που διαχειρίζοναι τα τοπικά πράγματα, αντί να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν αποτελεσματικές λύσεις στο εν λόγω πρόβλημα, προτιμούν να αξιοποιούν τις πλημμύρες για αντιπολιτευτικούς λόγους ή -εάν βρίσκονται στη διοίκηση και δεν… συμπαθούν τη νέα περιφερειάρχη- για να πλήξουν την Περιφέρεια Αττικής.

Τη στήλη ουδόλως απασχολεί ποιος βρίσκεται στη διοίκηση ενός Δήμου ή μίας Περιφέρειας. Ως πολίτης-δημότης, ο οποίος καταβάλλει φόρους (μεταξύ των οποίων και δημοτικά τέλη), απαιτεί να μπορεί να μετακινείται απρόσκοπτα και με ασφάλεια και να μην αναστατώνεται η καθημερινότητά του κάθε φορά που εκδηλώνεται ένα καιρικό φαινόμενο.

Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, οφείλουν να συνεργαστούν αγαστά και να ιεραρχήσουν ως πρώτης προτεραιότητας τα έργα που άπτονται της ασφάλειας και της -τουλάχιστον- υποτυπώδους ποιότητας ζωής των πολιτών. Το να πετάνε ο ένας στον άλλον το «μπαλάκι» των ευθυνών και οι δύο μαζί προς την κεντρική εξουσία, εκτός του ότι δεν λύνει το πρόβλημα, απαξιώνει ακόμη περισσότερο τον αυτοδιοικητικό θεσμό στα μάτια των πολιτών-δημοτών και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε οικονομικά ασθενέστερη θέση.

Αν, λοιπόν, κόπτονται όντως να διατηρήσουν τον ρόλο τους ως «τελευταίου κοινωνικού καταφυγίου» για τον πληττόμενο πολίτη-δημότη, ας το αποδείξουν στην πράξη, ξεκινώντας από το αυτονόητο: να αφήσουν τα λόγια και τις αντιπαραθέσεις και να πιάσουν δουλειά…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet