Γιώργος Πατούλης: Ο «Κλεισθένης» πισωγυρίζει την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Γιώργος Πατούλης: Ο «Κλεισθένης» πισωγυρίζει την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα

Την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι» επιχειρεί να «τιθασεύσει» την Αυτοδιοίκηση, προωθώντας ένα αναχρονιστικό μοντέλο διοίκησης, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece και στον δημοσιογράφο Κώστα Πλιάκο.

«Εμείς ως Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού έχουμε κάνει τεκμηριωμένες προτάσεις, μετά από διαβούλευση στα συνέδριά μας σε Βόλο, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, για μια μεταρρύθμιση που θα προωθεί την αποκέντρωση με ταυτόχρονη ενίσχυση της τοπικής διακυβέρνησης, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, αλλά καμία δεν ελήφθη υπόψιν» ανέφερε και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο προωθεί την «ετεροδιοίκηση», με τη δημιουργία εκτελεστικού γραμματέα και την ανάπτυξη κυβερνείων στα υπουργεία.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η εμμονή στο συγκεντρωτικό κράτος προκάλεσε το ξεπούλημα της χώρας, τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, αλλά και την κατάρρευση των τοπικών οικονομιών και πρόσθεσε ότι η λύση για να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης είναι η εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση.

Σχολιάζοντας την βούληση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί  απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, τόνισε ότι οι Δήμοι από την επομένη κιόλας μέρα των εκλογών θα οδηγηθούν σε ακυβερνησία, καθώς θα υπάρχει αδυναμία συνεννόησης και συνεργασιών. «Χτίζονται αναποτελεσματικές δομές οι οποίες θα επιδεινώνουν τα προβλήματα των δημοτών μας» σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι δεν υπάρχει βάση συζήτησης σε ένα νομοσχέδιο που πισωγυρίζει τη χώρα, δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που έχει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, για να επιτελέσει το έργο του, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet