Γ. Πατούλης: Δώστε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Δώστε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων

«Για την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα να βρεθεί μία ριζική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να γίνει μία νέα δημιουργική επανεκκίνηση στον διάλογο με το υπουργείο στη βάση της σύνθεσης» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης με αντικείμενο το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πατούλης συμφώνησε με τον κ. Φάμελλο να συσταθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου μία κοινή ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του υπουργείου και των ΦΟΔΣΑ προκειμένου να διαβουλευθούν και να καταλήξουν σε κοινές θέσεις επί των νέων θεσμικών ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο.

Ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. για τις δύο βασικές ρυθμίσεις που προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο και σχετίζονται με τη νέα τιμολογιακή πολιτική για την ανακύκλωση, αλλά και για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας μέσω της αποτροπής της ταφής, με ταυτόχρονη κατάργηση της διάταξης του αρθ. 43 του ν.4042/2012 περί εφαρμογής του ειδικού τέλους ταφής.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να λάβει υπόψιν της τις θέσει της Αυτοδιοίκησης και υπογράμμισε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ευθύνη της Πολιτείας, τα εργαλεία που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων αλλά αντίθετα απειλείται με πρόστιμα».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος υπογράμμισαν ότι είναι πρωταρχική ανάγκη και μείζον θέμα η έγκαιρη και επαρκής διασφάλιση της χρηματοδότησης των Δήμων για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται για να επιτευχθούν οι στόχοι της ανακύκλωσης. Παράλληλα, ανέδειξαν ως μείζον πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού, αλλά και υποδομών υποδοχής των βιοαποβλήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασαν τον προβληματισμό τους στον κ. Φάμελλο σχετικά με τον χρόνο έναρξης ισχύος της νέας τιμολογιακής πολιτικής τόσο ως προς τα βιοαπόβλητα όσο και ως προς τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Ειδικότερα ζήτησαν να  μην εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου του 2019, όπως προβλέπει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, αλλά όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών και συνεπώς θα έχει διασφαλισθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Επιπρόσθετα το Δ.Σ. της Ένωσης ζήτησε από τον υπουργό να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ, επικαλούμενο και τις ήδη διατυπωμένες θέσεις της ΚΕΔΕ σύμφωνα με τις οποίες θα προκύψουν δυσλειτουργίες και αδιέξοδα εάν εφαρμοστεί από τις 19 Ιανουαρίου του 2019, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Σ. Χιονίδης, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη να γίνει ουσιαστική διαβούλευση με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και να δοθούν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Αυτοδιοίκηση και ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Δ. Πολιτόπουλος.

Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος άφησε, όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική για την ανακύκλωση λίγους μήνες αργότερα από την ημερομηνία που προβλέπεται. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα απαιτούμενα εργαλεία για την υλοποίηση της διαλογής στην πηγή από τους Δήμους, χωρίς, όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ, αυτό να συνεπάγεται αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και για ενίσχυση του προσωπικού στους ΦΟΔΣΑ.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet