Δ. Παπαστεργίου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «χτίζει» το «πράσινο» μέλλον της Ελλάδος
Θεσμικοί Φορείς

Δ. Παπαστεργίου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «χτίζει» το «πράσινο» μέλλον της Ελλάδος

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή δημάρχων και αυτοδιοικητικών ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021 το Διεθνές διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα «Καινοτόμος χρηματοδότηση έργων ενεργειακής απόδοσης», που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση και η ανταλλαγή πληροφοριών για το έργο Prodesa – Ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας στη Νότια Αττική, που αφορά στην καινοτόμο χρηματοδότηση για την ενεργειακή απόδοση δημοτικών κτηρίων και οδοφωτισμού. Η μεταφορά και η διάχυση της εμπειρίας θα συμβάλλει στην ταχύτερη αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για να προχωρήσει η ενεργειακή «πράσινη» μετάβαση σε κάθε Δήμο της Ελλάδος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Το έργο εφαρμόστηκε ήδη σε έξι Δήμους της Αττικής και χρηματοδοτείται πλήρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τους Δήμους: Αγίου Δημητρίου, Γλυφάδας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Παλαιού Φαλήρου και Αμαρουσίου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Τον συντονισμό του διαδικτυακού συνεδρίου, που διήρκεσε επτά ώρες και έδωσε την ευκαιρία για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, συντόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου επεσήμανε τον νέο και οραματικό ρόλο που έχει αρχίσει να παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αναπτυξιακή εξέλιξη της Ελλάδος. Με έργα όπως το Prodesa, η  Τοπική Αυτοδιοίκηση, βάζει τις βάσεις για την καινοτόμο εξεύρεση πόρων ώστε να αλλάξει την ενεργειακή λογική προς ένα βιώσιμο μέλλον, με κτήρια, γειτονιές, πόλεις που θα έχουν θετικό ενεργειακό αποτύπωμα, σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, τόνισε ότι με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, η Αυτοδιοίκηση έχει μια μοναδική ευκαιρία για να ωριμάσει και να πραγματοποιήσει έργα που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας από τα δημοτικά κτήρια και τη δυνατότητα βοήθειας ανθρώπων που την έχουν ανάγκη.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στο θέμα της νέας λογικής για παραγωγή «πράσινης» ενέργειας που θα καταναλώνεται σε τοπικό επίπεδο και το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης που, σε συνεργασία με τη γ.γ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, φαίνεται ότι κερδίζουν οι Δήμοι.

Διαβάστε όλες τις τοποθετήσεις

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet