Δ. Παπαστεργίου: Οι «έξυπνες» και βιώσιμες πόλεις πρέπει να γίνονται αντιληπτές ως συστήματα ανθρώπων
Θεσμικοί Φορείς

Δ. Παπαστεργίου: Οι «έξυπνες» και βιώσιμες πόλεις πρέπει να γίνονται αντιληπτές ως συστήματα ανθρώπων

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε χθες, Tρίτη 19 Οκτωβρίου, στο Forum «Ελλάδα 2040», με θέμα «Για σύγχρονες, βιώσιμες, ανθρώπινες πόλεις», ενώ τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040» της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ο κ. Παπαστεργίου κατά την ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας. Τόνισε ότι «η Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πιο κοντινό θεσμό εξουσίας προς τον πολίτη, έχοντας αναλάβει αρμοδιότητες που τον συνοδεύουν από την ημέρα που θα γεννηθεί έως το τέλος της ζωής». Ωστόσο, σημείωσε ότι «το θολό τοπίο αρμοδιοτήτων, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η έλλειψη πραγματικής αυτοδιάθεσης και οικονομικής αυτοτέλειας, δεν αφήνει τον κατάλληλο “χώρο” στους αιρετούς να ασκήσουν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους και να δώσουν πνοή στις πόλεις τους υλοποιώντας τους προγραμματικούς σκοπούς για τους οποίους εκλέχτηκαν».

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι «η όποια προσπάθεια θα πρέπει να ξεκινήσει μηδενίζοντας το “κοντέρ” των 200 χρόνων, έτσι ώστε να φέρει τον πολίτη πιο κοντά στην Αυτοδιοίκηση, να δημιουργηθούν νέες πόλεις, δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να ηγούνται των μεγάλων αλλαγών, να αναζητούν νέες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες των περιοχών τους, να τις αναδεικνύουν και να δομούν νέα τοπικά οικοσυστήματα γύρω από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Η ομιλία του κ. Παπαστεργίου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet