Δ.Σ. ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι κρατούν όρθια την κοινωνία στις  μέρες της καραντίνας, αλλά χρειάζονται άμεσα οικονομική βοήθεια
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

Δ.Σ. ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι κρατούν όρθια την κοινωνία στις μέρες της καραντίνας, αλλά χρειάζονται άμεσα οικονομική βοήθεια

Το Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του φονικού κορωνοϊού, συνεδρίαση που μεταδόθηκε ζωντανά και μέσω του καναλιού της ΚΕΔΕ στο youtube.

Το μήνυμα του Δ.Σ. και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, είναι ένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Να κρατήσουμε τους Δήμους ζωντανούς γιατί, μέσω της δουλειάς που γίνεται, στέκεται όρθια η κοινωνία στις δύσκολες αυτές ημέρες».

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης που όλο αυτό το διάστημα «κρατάνε ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης και της προσφοράς απέναντι σε κάθε πολίτη που βρίσκεται σε ανάγκη».

Η προσφορά των αυτοκινήτων από τις εταιρείες «Toyota ΕΛΛΑΣ» (150), «SIXT» (30) και Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (20) έχουν αυξήσει τον στόλο των αυτοκινήτων που σπεύδουν για την κάλυψη των αναγκών στις 880 δομές όλης της χώρας, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. παρενέβη ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος και συζήτησε διεξοδικά τα θέματα που τέθηκαν από τα μέλη του συμβουλίου.

Οικονομική ενίσχυση των Δήμων

Όπως τονίστηκε, λόγω της καραντίνας, τα έσοδα των Δήμων έχουν «βουλιάξει» και ήδη σε πολλούς άρχισαν να υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας. Οι προϋπολογισμοί θα παρουσιάσουν μεγάλες «τρύπες». Για τον λόγο αυτόν η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού χρειάζεται μια σοβαρή οικονομική ενίσχυση προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία των Δήμων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών ώστε αυτό το σημαντικό κονδύλι προς την Αυτοδιοίκηση να εξασφαλιστεί. Ο υφυπουργός Εσωτερικών ζήτησε από την ΚΕΔΕ μια καταγραφή των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς των Δήμων, λόγω των έκτακτων συνθηκών και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει αβοήθητη την Αυτοδιοίκηση γιατί είναι αυτή που στηρίζει την κοινωνία.

«Βάζετε πλάτη, όπως και στην αρχή της οικονομικής κρίσης, με έναν τρόπο που είναι δυσανάλογος των δυνατοτήτων σας και τα βγάζετε πέρα» ανέφερε ο υφυπουργός και τόνισε ότι η επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης μετά την υγειονομική κρίση θα είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα.

Χρηματοδότηση ΔΕΥΑ

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, κυρίως στους περιφερειακούς Δήμους και ήδη τα έσοδα έχουν καταβαραθρωθεί. Το πρόβλημα της χρηματοδότησης, λόγω του ειδικού χειρισμού του προβλήματος έχει αντιμετωπιστεί πυροσβεστικά για το άμεσο διάστημα και όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, στην παρέμβασή του στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν και άλλες αποφάσεις και στοχευμένες αναλόγως των τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έστειλε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δημάρχους, τους προέδρους των ΠΕΔ και το προσωπικό των Δήμων που στέκονται δίπλα στον πολίτη στις δύσκολες μέρες της καραντίνας. Επίσης, ευχαρίστησε για τη συνδρομή και τη συνεργασία τους τον πρωθυπουργό και τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet