Κοινό μέτωπο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ κατά της «ακυβερνησίας» στους δήμους
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Κοινό μέτωπο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ κατά της «ακυβερνησίας» στους δήμους

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του δεύτερου κοινού συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ με ψήφισμα που εξέδωσαν με μεγάλη πλειοψηφία.

Όπως τονίζει η ΚΕΔΕ, «η Αυτοδιοίκηση σε ενιαίο μέτωπο αποφάσισε ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση και καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μετάβαση στην Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση, την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας».

Οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, Γιώργος Πατούλης και Κώστας Αγοραστός, αντίστοιχα, κάλεσαν την κυβέρνηση να ακούσει τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και να μην επιλέξει την πόλωση και τη ρήξη πλήττοντας τον θεσμό.

Γιώργος Πατούλης

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, υπογράμμισε ότι «η Αυτοδιοίκηση με ενότητα και σύμπνοια θα εργαστεί μεθοδικά προκειμένου να αποτρέψει τη διάλυση των δήμων».

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων σήμερα, Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, είπε, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «ένα ηχηρό “ΟΧΙ” στο νομοσχέδιο “Κλεισθένης Ι” για τη διοικητική μεταρρύθμιση». Με αποφάσεις τους η πλειονότητα των Δημοτικών Συμβουλίων και των Διοικητικών Συμβουλίων των ΠΕΔ τάσσονται υπέρ της απόσυρσης του συνόλου του νομοσχεδίου. Οι αποφάσεις αυτές θα επιδοθούν την ερχόμενη Τετάρτη στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Ο κ. Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «αν γίνει πράξη το νομοσχέδιο, όλοι θα χάσουμε και η Αυτοδιοίκηση και η Ελλάδα», και ξεκαθάρισε ότι «αν εφαρμοστεί αυτό το περίπλοκο εκλογικό σύστημα που προτείνεται, χωρίς καμία ρήτρα κυβερνησιμότητας, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία, ενώ αν γίνουν πράξη όλα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα παραλύσουν οι Δήμοι, δεν θα γίνονται έργα, δεν θα λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες». «Εμείς δεν θέλουμε να χάσει κανένας. Θέλουμε να κερδίσει η Ελλάδα. Επιμένουμε να ζητούμε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, όχι βέβαια στη βάση του απαράδεκτου κειμένου που μας δόθηκε, αλλά στη βάση των δικών απόψεων», ανέφερε.

Κώστας Αγοραστός

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε:

«Η φωνή της Αυτοδιοίκησης ακούστηκε και σήμερα καθαρή, ηχηρή, ισχυρή. Εξαιρουμένου του εκλογικού συστήματος, για το οποίο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, για το υπόλοιπο σχέδιο νόμου η διαπίστωση όλων των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης είναι κοινή, όποια διατύπωση κι αν χρησιμοποιείται:

»Το Σχέδιο Νόμου δεν είναι μεταρρύθμιση και δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη οι πολίτες, η χώρα μας, η Αυτοδιοίκηση, το αύριο. Δεν αποκεντρώνει νέες αρμοδιότητες με τους αντίστοιχους πόρους.

»Όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αλλά δεν ασχολείται καν με τα πραγματικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Το αντίθετο: είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των ΟΤΑ και στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών που ανάγονται σε κυρίαρχα.

»Ο αγώνας που διεξήγαμε όλο αυτό τον καιρό, η ενότητα που σφυρηλατήσαμε, οι τεκμηριωμένες θέσεις μας, είχαν ως αποτέλεσμα να επεκταθεί το διάστημα της διαβούλευσης από τις 10 εργάσιμες ημέρες κατά 1 – 1,5 μήνα.

»Βεβαίως, το χρονικό διάστημα της διαβούλευσης για να έχει ουσία πρέπει να οδηγήσει σε αποτελέσματα:

»Μια καινούργια νομοθετική πρωτοβουλία με βάση τις προτάσεις και τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης, μια σοβαρή, τολμηρή και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με θετικό πρόσημο για την κοινωνία, την πατρίδα μας, την Αυτοδιοίκηση, τον συνάνθρωπό μας.

»Έχοντας ισχυρή εντολή από το σημερινό συνέδριο, αναλαμβάνουμε νέες πρωτοβουλίες ώστε να γίνει πράξη η πραγματική μεταρρύθμιση στον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης και της λειτουργίας του κράτους, η Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση».

Ψήφισμα

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Καταψήφισε η παράταξη Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία με επικεφαλής τον Δ. Μπίρμπα καταθέτοντας το δικό της ψήφισμα. Παρόν ψήφισε η παράταξη Νέα Αυτοδιοίκηση με επικεφαλής τον Γ. Ιωακειμίδη. Ο εκπρόσωπος του Συντονισμού Αιρετών Ν. Σακούτης και η εκπρόσωπος της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Ελπίδα Παντελάκη  κατέθεσαν δικά τους ψηφίσματα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet