Συντονίζουν τη δράση τους κατά της Covid-19 οι Περιφέρειες της χώρας
ΟΤΑ

Συντονίζουν τη δράση τους κατά της Covid-19 οι Περιφέρειες της χώρας

Με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό δράσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας και κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του προέδρου της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή Περιφερειαρχών της χώρας, αντιπεριφερειαρχών Υγείας αλλά και εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών Υγείας των 13 Περιφερειών, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή Αττικής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά την τηλεδιάσκεψη καταγράφηκαν απόψεις, προτάσεις, αλλά και προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις Περιφέρειες της χώρας και τα οποία σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης της πανδημίας.

Έμφαση δόθηκε απ’ όλους τους συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ενίσχυσης των πρωτοβάθμιων δομών υγείας και με στελέχωση προσωπικού, αναβάθμισης του επιπέδου διαβούλευσης και συνεργασίας των περιφερειακών αρχών με τους αρμόδιους φορείς της κεντρικής διοίκησης με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση, συντονισμένης χαρτογράφησης των ελλείψεων, συνθηκών και δομών υγείας που υπάρχουν σε κάθε Περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένης και της πυκνότητας του πληθυσμού, αλλά και στη σημασία αποκέντρωσης των σχετικών αρμοδιοτήτων, αναφέρει η διοίκηση της Περιφέρειας.

Κατά την εισήγηση του ο κ. Πατούλης και αφού προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις του αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Αθ. Βαθιώτη και της γ. διευθύντριας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, Α. Μεγάλου, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις της Περιφέρειας για την καλύτερη υγειονομική θωράκιση της Αττικής και την προστασία των πολιτών, υπογράμμισε πως οι Περιφέρειες θέλουν να συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια, με συγκεκριμένους ρόλους και ευθύνες.

«Με δεδομένο πως», όπως ανέφερε, «κάθε Περιφέρεια έχει διαφορετική υγειονομική συμπεριφορά», επεσήμανε την ανάγκη να γίνει πλήρης χαρτογράφηση όλων των υγειονομικών συνθηκών και αναγκών σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, προκειμένου οι Περιφέρειες να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, διατύπωσε την πρόταση να συσταθεί μία ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των περιφερειαρχών της χώρας, η οποία, με τη συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών διευθύνσεων υγείας και των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων και άλλων φορέων θα καταγράφει δεδομένα, ελλείψεις και ακολούθως θα επεξεργάζεται προτάσεις για την επίλυση τους. Όπως σημείωσε, η Επιτροπή θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, με σκοπό να υπάρχει επαρκής συντονισμός των δράσεων, χωρίς χρονοτριβές.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης τόνισε πως στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης πρέπει η συνεργασία κυβέρνησης, επιστημόνων και αυτοδιοικητικών αρχών να είναι ακόμη πιο στενή το επόμενο διάστημα, «ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα πανδημίας, ακόμη πιο βαρύ σε σχέση με αυτό που διανύουμε» και υπογράμμισε πως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ρόλο στο ζήτημα του εμβολιασμού, τόσο όσον αφορά το γενικό σχεδιασμό για τον τρόπο και το χρόνο που θα υλοποιηθεί, επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνει έγκαιρα χαρτογράφηση των εμβολιαστικών κέντρων στη χώρα.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης των κλάδων της οικονομίας που δέχονται ισχυρό πλήγμα από τους περιορισμούς στην κυκλοφορία και λειτουργία, με έμφαση στην εστίαση και τον τουρισμό.

Ολοκληρώνοντας, διατύπωσε την πεποίθηση πως αυτή η μεγάλη υγειονομική κρίση θα ξεπεραστεί μόνο με ενότητα και συνεργασία.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι ακόλουθοι:

Από την Περιφέρεια Αττικής εκτός από τον κ. Πατούλη, ο κ. Βαθιώτης Αθανάσιος, αντ/χης Υγείας, η κ. Μεγάλου Άννα, γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και ο κ. Σελίμης Ιωάννης, εκτελεστικός γραμματέας.

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο κ. Χρήστος Μήττας, αντ/χης Υγείας, ο κ. Γιάννης Γιώργος, αντ/χης Χαλκιδικής-γενικός γραμματέας της ΕΝΠΕ και ο κ. Σοφοκλής Κουρτίδης, γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας.

Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος και ο αντ/χης Δημόσιας Υγείας, κ. Κων/νος Βενετίδης.

Από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Ηλίας Τοπαλίδης, αντ/χης Κοινωνικής Μέριμνας.

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο περιφερειάρχης, κ. Κων/νος Αγοραστός, ο κ. Βασίλης Πινακάς, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο κ. Γιώργος Ζήγρας, προϊστάμενος διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο αντ/χης για θέματα Υγείας, κ. Χαράλαμπος Μπονάνος.

Από την Περιφέρεια Ηπείρου, η αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας, κ. Αγνή Νάκου.

Από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Τοούλιας Ανδρέας, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα υγείας.

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Άγγελος Χρονάς, εντεταλμένος σύμβουλος για τα θέματα υγείας, η κ. Μαργαρίτα Σπυριδάκου, περιφερειακή σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ και ο κ. Βασίλειος Διαμαντόπουλος, γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Από την Περιφέρεια Κρήτης, ο περιφερειάρχης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντ/χης Υγείας, κ. Λάμπρος Βαμβακάς και ο κ. Μανώλης Λουμπούνης, γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας.

Από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η περιφερειάρχης, κ. Ρόδη Κράτσα, ο κ. Κώστας Ζορμπάς, αντ/χης Κοινωνικής Συνοχής και ο κ. Σπύρος Σπύρου, περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ.

Από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο κ. Παντελής Βουρλής, αντ/χης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και ο κ. Καμπούρης Στέλιος, περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet