Παρατείνεται η λειτουργία των δομών αντιμετώπισης της φτώχειας
Αυτοδιοίκηση

Παρατείνεται η λειτουργία των δομών αντιμετώπισης της φτώχειας

Την πρόθεση του υπουργείου να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της ΚΕΔΕ, δήλωσε στον πρόεδρο της Ένωσης Γιώργο Πατούλη η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016, και σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, η αρμόδια υπουργός δεν διευκρίνισε το χρονικό διάστημα της παράτασης, αλλά ούτε και την πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να παραταθεί για τουλάχιστον δύο μήνες η λειτουργία του υφιστάμενου προγράμματος, το οποίο λήγει αύριο 31 Δεκεμβρίου 2016, προκειμένου να μην υπάρξει κενό έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξής τους στα αντίστοιχα ΠΕΠ και να μην μείνουν στον «αέρα» τόσο οι περίπου 118.000 ωφελούμενοι όσο και οι εργαζόμενοι στις Δομές.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε από κοινού η ανάγκη άμεσης επίσπευσης των διαδικασιών ένταξης των Δομών στο ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, καθώς και έναρξης των διαδικασιών υλοποίησης, όλων των πράξεων που αφορούν δομές φτώχειας, αστέγων κ.λπ.

Ο κ. Γ. Πατούλης επισήμανε στην αρμόδια υπουργό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά κατά βάση της Περιφέρειες και υπογράμμισε ότι «πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», επισημαίνοντας ότι «παρατηρούνται χαρακτηριστικές καθυστερήσεις στις σχετικές διαδικασίες από συγκεκριμένες Περιφέρειες».

«Σε κάθε περίπτωση οι Δήμοι θα μεριμνήσουν για να είναι εγκαίρως προετοιμασμένοι για την ένταξη του έργου στο αντίστοιχο ΠΕΠ, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και να μην υπάρξει κενό στη λειτουργία των Δομών», τόνισε.

Κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από την υπουργό να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του προσωπικού που απασχολείται στις συγκεκριμένες Δομές. Από την πλευρά της η υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση στις σχετικές προσκλήσεις ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση της εργασίας τους.

Σε ότι αφορά τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ο κ. Γ. Πατούλης ζήτησε την επανεξέταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, πρόταση με την οποία, όπως ενημερώνει η ΚΕΔΕ, συμφώνησε η ηγεσία του υπουργείου.

Παράλληλα, η υπουργός έκανε αποδεκτή την πρόταση της ΚΕΔΕ για την παράταση της άδειας λειτουργίας των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ με τη δυναμικότητα που έχουν λάβει τα παρελθόντα έτη και χρηματοδοτούνται μέσα από το ΕΣΠΑ. Επιπρόσθετα, η ΚΕΔΕ θα αναλάβει με επιστολές της προς τους Δήμους της χώρας να καταγραφούν τα παιδιά με νοητική ή κινητική στέρηση και σε συνεργασία με το υπουργείο να υπάρξει μία χαρτογράφηση των ατόμων με αναπηρία έτσι ώστε να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν περισσότερες Δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας από εκπροσώπους του υπουργείου, της ΚΕΔΕ και της ΕΣΑμεΑ για τον επανακαθορισμό – επικαιροποίηση  των προδιαγραφών λειτουργίας των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα του ΤΕΒΑ, συμφωνήθηκε, όπως ενημερώνει η ΚΕΔΕ, η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, που θα αποτιμήσει την έως τώρα υλοποίηση των σχετικών έργων και θα προβεί σε προτάσεις για την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής, μέσω της απένταξης τυχόν ανενεργών έργων και την ένταξη με τις προβλεπόμενες διαδικασίες αντίστοιχων νέων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet