Σε εξέλιξη ο έλεγχος πτυχίων σε ΟΤΑ και Δημόσιο
Αυτοδιοίκηση

Σε εξέλιξη ο έλεγχος πτυχίων σε ΟΤΑ και Δημόσιο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ελέγχου της εγκυρότητας των τίτλων σπουδών και των πιστοποιητικών που προσκόμισαν οι υπάλληλοι των ΟΤΑ κατά την πρόσληψή τους, όπως συμβαίνει και με το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για λειτουργία “βιομηχανίας” πλαστών πτυχίων σε αρκετές περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των ελέγχων είχε απασχολήσει δύο από τα Δημοτικά Συμβούλια του Βόρειου Τομέα που καλύπτει δημοσιογραφικά το enypografa.gr, αυτά των Δήμων Χαλανδρίου και Αμαρουσίου (Οι επανέλεγχοι των συμβάσεων «ξενύχτησαν» το Δημοτικό Συμβούλιο«Προβληματικοί» τίτλοι σπουδών περίπου 40 υπαλλήλων του Δήμου).

Ο έλεγχος αφορά στο σύνολο του προσωπικού, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που έχουν (τακτικοί υπάλληλοι, αορίστου χρόνου και επί θητεία, αλλά και υπάλληλοι που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου) σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και δημόσιες επιχειρήσεις.

Όπως ορίζεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα καταχωρίζουν σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) στοιχεία τα οποία συλλέγουν κατά την ελεγκτική διαδικασία. Για κάθε παραποίηση τίτλου ή άλλου στοιχείου του προσωπικού μητρώου ή του σχετικού φακέλου των ελεγχομένων υπαλλήλων, η οποία διαπιστώνεται, θα πρέπει να καταγράφονται αναλυτικά στο σύστημα του ΣΕΕΔΔ:

  • Οι «Περιπτώσεις» (άτομα), τα «Πλαστά/Παραποιημένα» (πιστοποιητικά).
  • Όλες οι σχετικές «Ενέργειες» της Υπηρεσίας στην οποία ανήκει οργανικά ο υπάλληλος.

Επίσης, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί που εκδίδουν τίτλους σπουδών ή κάθε είδους βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, εφόσον εξακριβώνεται η υποβολή νοθευμένου ή πλαστογραφημένου τίτλου ή πιστοποιητικού, πρέπει να ενημερώνουν το ΣΕΕΔΔ, πέραν του δημοσίου φορέα όπου υπηρετεί ο υπάλληλος και ο οποίος έχει ζητήσει τον έλεγχο της εγκυρότητας. Παράλληλα, οι διοικήσεις των φορέων οφείλουν να ενημερώνουν τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν οι τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Όπως επεσήμανε τη Δευτέρα ο υπουργός, «η διαδικασία ελέγχου της εγκυρότητας των τίτλων σπουδών και των λοιπών στοιχείων που περιλαμβάνονται στα ατομικά μητρώα των υπαλλήλων είναι σε πλήρη εξέλιξη και παράγει ήδη σημαντικά αποτελέσματα», συμπληρώνοντας: «Για πρώτη φορά, με οργανωμένο τρόπο, επιχειρείται από όλους τους φορείς του Δημοσίου, υπό την εποπτεία του ΣΕΕΔΔ, να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο. Καλώ τις διοικήσεις αλλά και τους φορείς που είναι αρμόδιοι να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητα των πιστοποιητικών να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Το οφείλουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που κόπιασαν για να σπουδάσουν και να αποκτήσουν τις αναγκαίες δεξιότητες και τα προσόντα».

Πηγή: tanea.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet