Συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής τής υπό σύσταση Ένωσης Αναπτυξιακών Οργανισμών Ελλάδος με τον Στ. Πέτσα
Print Friendly, PDF & Email
Σύνδεσμοι-Φορείς

Συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής τής υπό σύσταση Ένωσης Αναπτυξιακών Οργανισμών Ελλάδος με τον Στ. Πέτσα

Τις άμεσες πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για τη βέλτιστη αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων που λέγονται «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί» και έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, συζήτησαν τα μέλη της προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής τής υπό σύστασης Ένωσης Αναπτυξιακών Οργανισμών Ελλάδος με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Αμανατίδη την Τετάρτη 1 η Δεκεμβρίου 2021 στο υπουργείο Εσωτερικών. Συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Αναπτυξιακών Οργανισμών Ευθύμιος Καραΐσκος, Πέτρος Μαμαλάκης, Μαρίνης Μπερέτσος, Παρασκευή Τατούλη και ο νομικός σύμβουλος Ευάγγελος Πετρόπουλος.

Ο κ. Πέτσας κάλεσε τους εκπροσώπους της υπό σύσταση Ένωσης Αναπτυξιακών Οργανισμών Ελλάδος να καταθέσουν προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας του θεσμού, καθώς και στον σχεδιασμό σειράς χρηματοδοτικών εργαλείων την επόμενη περίοδο, προκειμένου να υπηρετηθούν καλύτερα οι κυβερνητικές πολιτικές για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Στη συζήτηση τέθηκε ως σημαντικό ζήτημα η σύσταση και λειτουργία μιας Μονάδας Παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των Αναπτυξιακών Οργανισμών, μέσω ενός μητρώου που θα περιλαμβάνει τα βασικά μεγέθη, όπως απασχόληση, κύκλο εργασιών, αποτελέσματα στην κατεύθυνση της θωράκισης του θεσμού της διαφάνειας και της αποφυγής αποκλινουσών πρακτικών του παρελθόντος. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες ενημέρωσαν τον υπουργό για τις ενέργειες σύστασης Ένωσης Αναπτυξιακών Οργανισμών Ελλάδος με βασικούς σκοπούς την ενίσχυση του διαλόγου με τη διοίκηση, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας την εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς και την υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για τη θωράκιση του θεσμού.

Ο κ. Πέτσας, διατύπωσε τη βούληση στήριξης του θεσμού προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραγωγική συνάντηση. Τόνισε ότι οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν κοιτίδες τεχνογνωσίας για τους ΟΤΑ, καθώς και μια ευκαιρία για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για επιστημονικό προσωπικό, το οποίο έχει μεγάλη ανάγκη η Αυτοδιοίκηση σήμερα. Σε αυτό δεν θα συμβάλλει καθοριστικά η απλοποίηση του συστήματος προσλήψεων του προσωπικού των Αναπτυξιακών Οργανισμών, αλλά με κανόνες, χωρίς καμία δημοσιονομική επιβάρυνση, καθώς οι δαπάνες θα βαρύνουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η Συντονιστική Επιτροπή δεσμεύτηκε να υποβάλει επεξεργασμένες προτάσεις εντός του 2021, ευχαρίστησε τον υπουργό για την εποικοδομητική συνάντηση, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι σε διαρκή επικοινωνία για την περαιτέρω ενίσχυση και λειτουργία του θεσμού.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet