Χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας οι εργαζόμενοι στον Δήμο Βύρωνα
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας οι εργαζόμενοι στον Δήμο Βύρωνα

Χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον Δήμο Βύρωνα, ενώ δεν εφαρμόζεται ούτε το πρόγραμμα εμβολιασμού και οι προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι, όπως καταγγέλλει το Σωματείο τους.

Μάλιστα, προειδοποιούν ότι εάν η δημοτική αρχή δεν μεριμνήσει άμεσα για το θέμα, θα αναγκασθούν αν απόσχουν από την εργασία τους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα:

Ενώ βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα (Μάρτιος) του 2019 συνεχίζει να εκκρεμεί η παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για το έτος 2018 στους εργαζόμενους που τα δικαιούνται, ενώ δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού και προληπτικός ιατρικός έλεγχος, δεν παίρνονται μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στη διάρκεια της εργασίας, με ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή Βύρωνα για την καθυστέρηση αυτή, που έχει ως αποτέλεσμα την ελλειπή προστασία της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Γιατί ευθυγραμμισμένη με την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποτιμά ακόμα και ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία των εργαζομένων στη διάρκεια της εργασίας. Δεν διασφαλίζει ούτε τα ελάχιστα που προβλέπονται από την νομοθεσία, ώστε να υπάρχουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Οι εργαζόμενοι στον Δήμο κοπιάζουν καθημερινά για να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες, πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ούτε φοριαμοί δεν υπάρχουν για τον ρουχισμό εργασίας των εργαζομένων. Μεγάλο μέρος του στόλου των οχημάτων και μηχανημάτων είναι πλέον παλαιωμένος. Σε πολλούς χώρους δεν υπάρχει επαρκείς και κατάλληλος φωτισμός, εξαερισμός, θέρμανση κ.λπ. Ατυχήματα και μικροτραυματισμοί είναι συχνό φαινόμενο και λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, της μη εκπαίδευσης του προσωπικού, ιδιαίτερα σε εργασίες βαριές και ανθυγιεινές.

Το Δ.Σ. του Σωματείου επανειλημμένα έχει θέσει τα ζητήματα αυτά και έχει ζητήσει την καταβολή των ΜΑΠ του 2018. Από τη μεριά της, η δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί πολλές φορές για την καταβολή τους (δεχόμενη μάλιστα πρόταση του Σωματείου για αναβάθμιση της ποιότητας [ ποσότητας μέσω αύξησης του ποσού), ωστόσο και ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Μαρτίου του 2019, συνεχίζει να μην υλοποιεί την υποχρέωσή της, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες τεχνικού χαρακτήρα. Εξαίρεση αποτελούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας μέσω ΟΑΕΔ, που μετά από μεγάλη πίεση και απαίτηση του Σωματείου βρέθηκε τρόπος και τους αποδόθηκαν τα ΜΑΠ.

Παράλληλα δεν υπάρχει καμιά πρόοδος όσον αφορά στον εμβολιασμό των εργαζόμενων, τις ιατρικές εξετάσεις κ.λπ., παρόλο ότι αυτά προβλέπονται από τη νομοθεσία και εδώ και καιρό στον Δήμο υπάρχει Ιατρός Εργασίας και Τεχνικός Ασφαλείας.

Το Δ.Σ. του Σωματείου όλο αυτό το διάστημα, μέσα από τις επαφές που είχε με τη δημοτική αρχή, προσπάθησε και συνέβαλε, στον βαθμό που του αναλογεί, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερα και στην ώρα της και ταυτόχρονα έθεσε το ζήτημα της υλοποίησης του προγράμματος εμβολιασμού, ιατρικών εξετάσεων κ.λπ. Ωστόσο θεωρούμε ότι έχουμε εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο αναμονής και υπομονής και ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε άλλο.

ΕΑΝ δεν δοθούν άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας θα οδηγηθούμε να καλέσουμε τους εργαζόμενους να σταματήσουν να εργάζονται χωρίς μέσα προστασίας.

Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και χρονοτριβές, να προχωρήσει στην υλοποίηση της υποχρέωσης που έχει απέναντι στους εργαζόμενους, καταβάλλοντας τα ΜΑΠ και συμβάλλοντας παράλληλα σε ό,τι χρειάζεται έτσι ώστε το γρηγορότερο δυνατό να προχωρήσει ο εμβολιασμός, οι ιατρικές εξετάσεις, να βελτιωθούν οι χώροι και οι συνθήκες εργασίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet