Ομόφωνο ΟΧΙ στην τοποθέτηση κεραίας στο Κοντόπευκο
Ποιότητα Ζωής

Ομόφωνο ΟΧΙ στην τοποθέτηση κεραίας στο Κοντόπευκο

Κλιμακωτή δράση θα αναλάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής σε ό,τι αφορά την παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας σε τριώροφη οικία επί της οδού Ολυμπίας 26 και Θύρας 2, στο Κοντόπευκο.

Το θέμα, το οποίο έχει απασχολήσει τελευταίως τον Δήμο (Τη στήριξη του Δήμου ζήτησαν κάτοικοι του Κοντόπευκου για τις κεραίες, Συνάντηση κατοίκων – εταιρείας για την κεραία στην οδό Ολύμπου) και έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ της επιτροπής κατοίκων της περιοχής, του δημάρχου, αλλά και της ενδιαφερόμενης εταιρείας Cosmote, συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Τελικώς, το Σώμα, παρουσία αρκετών πολιτών της περιοχής που περίμεναν να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημά τους, αποφάσισε ομόφωνα αρχικώς να συσταθεί επιτροπή στην οποία να συμμετέχουν άνθρωποι με γνώση επί των συγκεκριμένων θεμάτων, νομικοί και κάτοικοι και να ασκηθούν πιέσεις, τόσο προς τον ιδιοκτήτη της οικίας, όσο και προς την εταιρεία. Από εκεί και πέρα, εάν οι προσπάθειες αυτές δεν ευοδωθούν, να πραγματοποιηθούν πιο… κινηματικές δράσεις που, στην περίπτωση εμμονής της εταιρείας στην τοποθέτηση της κεραίας (σ.σ. υπάρχει ήδη η υποδομή βάσης εγκατατάστασης, αλλά η κεραία ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί), να φθάσει έως το κατέβασμά της.

Το θεσμικό πλαίσιο δεν βοηθά τον Δήμο και τους κατοίκους

Πάντως, το πρόβλημα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν αφορά ούτε μόνο το Κοντόπευκο, ούτε αποκλειστικά τον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Όπως ειπώθηκε από πολλούς δημοτικούς συμβούλους, το νομοθετικό πλαίσιο είναι τέτοιο που αφήνει ελάχιστα περιθώρια στους Δήμους και στις επιτροπές κατοίκων να αντιδράσουν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει πλήρης σύγχυση σχετικά με τις αθροιστικές επιπτώσεις στον οργανισμό από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Την ίδια στιγμή, τα οφέλη για κάποιους από τους κατοίκους που επιτρέπουν την τοποθέτηση στα σπίτια τους κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Όπως είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκ μέρους της επιτροπής κατοίκων κατά της κεραίας, ο κ. Παναγιώτης Τσώνης, ο ιδιοκτήτης της κεραίας στο Κοντόπευκο εξασφαλίζει περί τα 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Οι τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων για το θέμα

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγίας Παρασκευής τέθηκαν αναφανδόν κατά της εγκατάστασης άλλης μιας κεραίας στην Αγία Παρασκευή, αν και με διαφοροποιήσεις ως προς την ένταση της αντίδρασης που πρέπει να υπάρξει. Μεταξύ των όσων ακούστηκαν ήταν και τα εξής:

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς: Το θέμα είναι σοβαρό και είχε απασχολήσει και την προηγούμενη διοίκηση, η οποία είχε ζητήσει τόσο από τον «Δημόκριτο», όσο και από τον Σύνδεσμο 21 ΟΤΑ, να πραγματοποιήσουν μετρήσεις ακτινοβολίας στις κεραίες της πόλης. Τα συμπεράσματα και των δύο φορέων ήταν ότι η ακτινοβολία κυμαινόταν στο πλαίσιο των επιτρεπτών ορίων. Όπως υποστήριξε, με ένδικα μέτρα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Ανδρέας Γκιζιώτης: Υποστήριξε ότι τα όρια εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα προσαρμόζονται στις απαιτήσεις κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Ο ίδιος πρότεινε τον έλεγχο όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην πόλη, από πολεοδομικής άποψης, και την επιβολή υψηλών προστίμων όπου βρεθούν παρατυπίες, αλλά και το άμεσο κατέβασμα οποιασδήποτε κεραίας τοποθετηθεί χωρίς σύμφωνη γνώμη του Δήμου.

Σπύρος Αλεξίου: Απέδωσε το θέμα με τις κεραίες στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την υγεία των πολιτών. Πρότεινε ως μοναδική δράση την κινητοποίηση των κατοίκων, αλλά και τη σύσσωμη παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου. «Ας κατεβάσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο τις κεραίες κι ας μας πάνε όλους φυλακή» ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Κωνσταντίνος Κρητικίδης: Όπως τόνισε, το θέμα απασχολεί για χρόνια τον Δήμο, ενώ παλαιότερα είχε πραγματοποιηθεί και ειδική ημερίδα στον «Δημόκριτο». Πρότεινε να εξαντληθεί κάθε νομικός τρόπος για να ανακληθεί η άδεια τοποθέτησης κεραίας στο Κοντόπευκο κι αν αυτό δεν αποδώσει, να γίνουν πιο δυναμικές ενέργειες.

Ελισσάβετ Πετσατώδη: Όπως επεσήμανε, τα όρια ακτινοβολίας δεν είναι αξιόπιστα και σήμερα δεν μπορούν ακόμη να αξιολογηθούν οι αθροιστικές επιπτώσεις της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με την ίδια, το νομοθετικό πλαίσιο δεν βοηθά και ίσως ο μόνος δρόμος είναι η «κινηματική δράση». Ωστόσο, ταυτόχρονα πρότεινε να υιοθετήσει ο Δήμος μία μεθοδολογία για το γενικότερο θέμα των κεραιών, μέσω της ένταξης στο «Πεδίο 24» (για τη συνεχή καταγραφή της ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι κεραίες της πόλης), αλλά και της σύστασης διεπιστημονικής επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει εάν συντρέχει λόγος τοποθέτησης νέων κεραιών κι αν ναι, που θα ήταν σκόπιμο να τοποθετηθούν αυτές.

Δήμαρχος: Εξαρχής δήλωσε κάθετα αντίθετος με την τοποθέτηση κεραίας κινητής στο Κοντόπευκο, δηλώνοντας ότι η δημοτική αρχή θα συμπαρασταθεί με κάθε μέσο στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους. Σημείωσε, όμως, ότι για να έχει αποτελεσματικότητα οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να στηρίζεται σε νομικά επιχειρήματα, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τις κινηματικές δράσεις που προτάθηκαν. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει εκ νέου με την Cosmote, μεταφέροντας παράλληλα την αίσθηση που είχε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν θα προχωρήσει αυθαίρετα στην τοποθέτηση, χωρίς τη συγκατάθεση του Δήμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet