Πεζοπορία από το μοναστήρι στα μονοπάτια του Υμηττού διοργανώνει ο Δήμος Αγ. Παρασκευής
Print Friendly, PDF & Email
Ποιότητα Ζωής

Πεζοπορία από το μοναστήρι στα μονοπάτια του Υμηττού διοργανώνει ο Δήμος Αγ. Παρασκευής

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, με τη συνεργασία του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπτυξη του Υμηττού (ΣΠΑΥ), του Συνδέσμου Εθελοντών του Βορειανατολικού Τομέα Υμηττού (ΣΕΠΠΒΑΤΥ) και του «Όλοι Μαζί Μπορούμε» διοργανώνει, την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, δράση πεζοπορίας στα καταπράσινα μονοπάτια του Υμηττού, σε μια μεγάλη κυκλική πεζοπορική διαδρομή μήκους 5 χιλιομέτρων.

Η εκκίνηση της πεζοπορίας θα γίνει από την είσοδο του μονοπατιού που βρίσκεται δίπλα από την κεντρική πύλη στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού, στην Αγία Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν το ιστορικό μονοπάτι 10 του Υμηττού, το Σπήλαιο του Λιονταριού, θα θαυμάσουν την καταπληκτική θέα κοντά στα Γλυκά Νερά και θα φτάσουν στο Μοναστήρι απ’ όπου και ξεκίνησαν.

Η πεζοπορική διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι σχετικά εύκολη (κατηγορίας δυσκολίας 2) και μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτήν ακόμα και αρχάριοι, με πολύ καλή όμως φυσική κατάσταση.

Σημείο συνάντησης: Είσοδος Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Κυνηγού, στις 10 το πρωί.

Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, του επονομαζόμενου Κυνηγού -ο Αϊ Γιάννης ο Κυνηγός για τους κατοίκους- βρίσκεται εντός της ομώνυμης γυναικείας μονής, σε υψόμετρο 340μ. και είναι ένας κομψότατος σταυροειδής, βυζαντινός ναός, του 12ου-13ου αιώνα και κτίστηκε επάνω σε αρχαίο ιερό του Απόλλωνα του 4ου π.Χ. αιώνα.

Σπήλαιο Λιονταριού

Το σπήλαιο έχει  ύψος γύρω  στα 10μ., μήκος (βάθος) 50μ. και πλάτος 20μ. και διαθέτει  δύο μεγάλες σταλαγμιτικές σειρές. Έχει πάρει την ονομασία Λιοντάρι, σύμφωνα με έναν παλιό θρύλο, από ένα φοβερό λιοντάρι που έμενε στη σπηλιά και προξενούσε μεγάλες καταστροφές στις γύρω περιοχές. Το λιοντάρι αυτό, σύμφωνα πάντα με τον θρύλο, το σκότωσε ο Αγ. Νικόλαος και το μαρμάρωσε μπροστά στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου της  Κάντζας.

Σε ανασκαφές που έγιναν το 1926 βρέθηκαν οστά λιονταριού, αρκούδας των σπηλαίων ηλικίας 250.000 χρόνων, ύαινας και λύκου.

Το σπήλαιο ενδέχεται να αποτελούσε το καταφύγιο των τελευταίων λιονταριών που έζησαν στην Αττική.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet