Τοποθέτηση Ένωσης Γονέων στη δημόσια συνεδρίαση Δ.Σ. Αγ. Παρασκευής
Κοινωνία

Τοποθέτηση Ένωσης Γονέων στη δημόσια συνεδρίαση Δ.Σ. Αγ. Παρασκευής

Στη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, τοποθετήθηκε, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής, η γενική γραμματέας της Ένωσης Εύη Ματιάτου-Χατζοπούλου.

Η κ. Ματιάτου-Χατζοπούλου επεσήμανε, σύμφωνα με την τοποθέτηση, τη σωστή λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, καθώς και τη συνεργασία της με τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμού του Δήμου (ΠΑΟΔΑΠ) και ζήτησε τη στήριξη της δημοτικής αρχής Αγίας Παρασκευής σε διάφορα ζητήματα.

Ακολουθεί η τοποθέτηση:

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων, εύχομαι καλή επιτυχία στη σημερινή σας συνεδρίαση που αφορά στα πεπραγμένα του 1ου εξαμήνου της δημοτικής αρχής. Ένα εξάμηνο, ιδιαίτερα παραγωγικό για τον τομέα της Παιδείας στον Δήμο μας, δεδομένου ότι:

Από την αρχή διαμορφώθηκε σωστό κλίμα λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) που έπαψε πλέον να απασχολείται μόνο με το θέμα των παραχωρήσεων χώρων. Η ΔΕΠ κατέκτησε και πάλι τον ρόλο της και νομίζουμε ότι, πλέον, πρέπει να είναι στόχος η περαιτέρω εμβάθυνση των θεμάτων που θα απασχοληθεί και οι λύσεις/προτάσεις που πρέπει να καταλήγει.

Η πλήρης αποτύπωση της πραγματικότητας των οικονομικών των σχολικών επιτροπών, η σοβαρή προσπάθεια εξάλειψης φαινομένων προχειρότητας και ευκαιριακής αντιμετώπισης των προβλημάτων έχουν ήδη αποδώσει ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να αποκτούμε εικόνα της κατάστασης της λειτουργίας των σχολείων και συγκροτημένα να παρεμβαίνουν οι σχολικές επιτροπές για την επίλυση χρόνιων ή επειγόντων προβλημάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιδιωχθεί περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας των σχολικών επιτροπών.

Η συγκροτημένη αντιμετώπιση των επισκευαστικών αναγκών συνέβαλε ώστε να επιλυθούν κάποια από αυτά με την αξιοποίηση της Αυτεπιστασίας και των Σχολικών Επιτροπών, όμως, εκτιμούμε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αξιοποίηση της ανοικτής εργολαβίας 2014. Παράλληλα και σε άμεσο χρόνο, ο Δήμος πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα οικονομικά «εργαλεία» που διαθέτει ώστε να ενισχύσει τόσο τις σχολικές επιτροπές όσο και την εκπόνηση επιπλέον εργολαβιών για να αντιμετωπιστούν τα σωρευμένα επί χρόνια προβλήματα των σχολείων.

Πιστεύουμε ότι επιτέλους, πρέπει να αντιμετωπιστεί η τεράστια κωλυσιεργία ως προς τις αναγκαίες επισκευές των σχολείων. Πρέπει να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» που χρόνια ταλανίζει τους ΟΤΑ αλλά και την κεντρική διοίκηση της χώρας και που συνθέτεται, ανά περίπτωση, από την έλλειψη πολιτικής βούλησης, από τη δυσπραγία των υπηρεσιών και από την ανικανότητα ή/και ολιγωρία που παρατηρείται σε επίπεδο πολιτικού ή/και διοικητικού μηχανισμού. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι είναι επιτακτικά αναγκαία η αύξηση πόρων προς τους Δήμους ακριβώς για τις επισκευές των σχολείων.  Γι΄ αυτό ζητάμε τη στήριξη του Δήμου στη διεκδίκησή μας προς την κυβέρνηση για αύξηση της αντίστοιχης ΣΑΤΑ σε ποσό τέτοιο που να καλύπτει ουσιαστικά τις επισκευαστικές ανάγκες, διαμορφώνοντας συγκεκριμένη οικονομικά πρόταση.

Αναμένουμε τα έμπρακτα αποτελέσματα της συστηματικής συνεργασίας και διεκδίκησης του Δήμου από τις Κτιριακές Υποδομές, τόσο για επισκευές σχολείων όσο -και το σημαντικότερο- για την έλλειψη σχολικής στέγης. Η σοβαρότατη, επί χρόνια, καθυστέρηση στην ανέγερση σχολικών κτηρίων έχει δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στα νηπιαγωγεία όλης της πόλης, στα δημοτικά σχολεία της άνω της Μεσογείων περιοχής, στο ΕΠΑΛ και το ΕΚ. Είναι ευνόητο δε, ότι σε λίγα χρόνια το πρόβλημα θα επεκταθεί και στα γυμνάσια. Άμεσα, για τον Σεπτέμβριο του 2015, πρέπει να βρεθούν λύσεις για να στεγαστούν τα παιδιά νηπιακού και προνηπιακού έτους καθώς και της Α΄ τάξης δημοτικού. Για την κατάσταση αυτή, ως Ένωση παλεύαμε, διεκδικούσαμε, καταθέταμε προτάσεις εδώ και 10 χρόνια για τα νηπιαγωγεία, το 12ο Δημοτικό και το 6ο Γυμνάσιο και εδώ και 20 χρόνια για το ΕΠΑΛ. Νομίζουμε ότι αξίζει να απασχοληθεί με αποφασιστικότητα το Δημοτικό Συμβούλιο και να προσπαθήσει να καλύψει τον πολύτιμο χρόνο που έχει χαθεί.

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε δε, τη θετικότατη συνεργασία μας με τον ΠΑΟΔΑΠ που απέδωσε τόσο την έγκαιρη έναρξη των δωρεάν αθλητικών προγραμμάτων στα δημοτικά σχολεία και τη διεύρυνση του προγράμματος και για τα γυμνάσια όσο και την έναρξη της δωρεάν θεατρικής παιδείας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι στόχος της δημοτικής αρχής, τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι θεατρολόγοι και οι γυμναστές να περιμένουν τους μαθητές στα σχολεία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet