Το «Γιαβάσειο» ως ευκαιρία για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας
Πολιτική

Το «Γιαβάσειο» ως ευκαιρία για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας

Το ότι η υπόθεση του «Γιαβάσειου» (το καταπονημένο διατηρητέο ακίνητο που διαθέτει ο Δήμος στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας) συζητήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής δεν αποτελεί είδηση. Το θέμα έχει έρθει πολλές φορές στο Σώμα, έχει «καταναλώσει» πολλές ώρες συζητήσεων και πάντοτε μένει σε μία βασανιστική εκκρεμότητα.

Η υπόθεση έχει εξάλλου λάβει και δικαστική τροπή, αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Συμμαχία Ευθύνης Βασίλης Γιαννακόπουλος και Κωνσταντίνος Κρητικίδης έχουν προσφύγει κατά της απευθείας ανάθεσης του τέως δημάρχου Βασίλη Ζορμπά, για έργα αντιστήριξης στο κτήριο, ύψους 228.000 ευρώ.

Η πρόσφατη συζήτηση στο Σώμα δεν διαφώτισε περισσότερο την υπόθεση, αφού από την πλευρά της προηγούμενης δημοτικής αρχής υποστηρίχθηκε, μέχρι τέλους, ότι η ακολουθούμενη διαδικασία έγινε με «άκρα νομιμότητα» και έχοντας την έγκριση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ενώ στην αντίπερα όχθη υπήρξε εμμονή στις καταγγελίες για «χαριστική ανάθεση», «υπερβολικό κόστος» και γενικότερη «πρόκληση ζημίας στον Δήμο».

Είναι αλήθεια ότι η διοίκηση του νυν δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου θα πρέπει να χειριστεί και την παρούσα περίπτωση, αλλά και αρκετές άλλες… εκκρεμότητες που έρχονται από τις προηγούμενες διοικήσεις (εν μέρει, αυτό αποτελεί μέρος της αποστολής της). Επίσης, αναμφίβολα, εάν υπάρχουν αποδείξεις για όντως αδιαφανείς και παράνομες ενέργειες από μέρους της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αυτές θα πρέπει να έρθουν σε γνώση των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες.

Από εκεί και πέρα, θα ήταν περισσότερο χρήσιμο για την πόλη της Αγίας Παρασκευής, το Δημοτικό Συμβούλιο να επενδύσει τον χρόνο του, όχι στο να συζητά κάτι που έγινε και, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά τι γίνεται από εδώ και στο εξής. Οι σχετικές επισημάνσεις των δημοτικών συμβούλων Ανδρέα Γκιζιώτη (Λαϊκή Συσπείρωση) και Γιάννη Μυλωνάκη (Συμμαχία Ευθύνης) προκειμένου να γίνει μία συνολική συζήτηση για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα -με απτά οφέλη για την Αγία Παρασκευή- η περιουσία του Δήμου ίσως να πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Η δημοτική αρχή του Γιάννη Σταθόπουλου έχει λαμπρή ευκαιρία να μην ακολουθήσει την πεπατημένη άλλων δημοτικών αρχών, αναλωνώμενη σε παρελθοντολογίες και -σε συνεργασία με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις- να καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης δημοτικής περιουσίας. Κάτι που και έσοδα θα εξασφαλίσει στο δημοτικό ταμείο και τον δημόσιο διάλογο στην πόλη θα… ανεβάσει σε άλλα πολιτικά επίπεδα.

Σε τελική ανάλυση, ο δήμαρχος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, ότι ο κόσμος -τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο- για εκείνο που «καίγεται» δεν είναι η αναζήτηση υπευθύνων και η απόδοση ευθυνών (χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι πρέπει να ατονήσουν οι σχετικές διαδικασίες), αλλά πώς θα βαδίσουμε από εδώ και στο εξής. Αν ο κ. Γ. Σταθόπουλος επιβάλλει νέους κανόνες στη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων, στη βάση της διαφάνειας και της εξυγίανσης, θα έχει ήδη κερδίσει το πρώτο μεγάλο στοίχημα της διοίκησής του…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet