ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στα Βριλήσσια
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτική

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στα Βριλήσσια

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, στο πλαίσιο της πληρέστερης και εγκυρότερης ενημέρωσης των αναγνωστών του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019, ξεκινά σειρά διαδικτυακών πολιτικών συζητήσεων-συνεντεύξεων ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών. Προσπαθήσαμε στα ερωτήματα που τους θέσαμε να συμπυκνώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα της καθημερινότητας των δημοτών, αποφεύγοντας την παρελθοντολογία και μιλώντας για το αύριο στους Δήμους που ζούμε και μεγαλώνουμε.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις θέσεις τους και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν και να επιλέξουν ποιον θα ψηφίσουν για επόμενο δήμαρχό τους.

Μετά τη σταδιακή παρουσίαση των εν λόγω συζητήσεων-συνεντεύξεων, αυτές θα αναρτηθούν σε προβεβλημένη θέση στον ιστότοπό μας ώστε, με ένα «κλικ», οποιοσδήποτε πολίτης-δημότης από τους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα να μπορεί να διαβάσει τα πάντα για όσους διεκδικούν την ψήφο του.

Ευχαριστούμε όλους τους υποψηφίους δημάρχους που, αν και μέσω μιας απαιτητικής προεκλογικής περιόδου, απάντησαν στα ερωτήματά μας, συμβάλλοντας την ενημέρωση των αναγνωστών του «Ε».

Απαραίτητη διευκρίνιση προς τους αναγνώστες μας: Δυστυχώς, η επικοινωνία με κάποιους εκ των υποψηφίων δημάρχων δεν ήταν απρόσκοπτη. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε με όλους τους συνδυασμούς. Αν κάποιοι δεν έλαβαν το σχετικό ερωτηματολόγιο, δεν ήταν στις δικές μας προθέσεις. Επίσης, αν κάποιοι, για δικούς τους λόγους, προφανώς επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην παραπάνω διαδικασία, γι’ αυτό δεν ευθύνεται το «Ε».

Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι ως ιστότοπος εξ αρχής έχουμε δεσμευτεί ότι θα λειτουργούμε χωρίς αποκλεισμούς, δίνοντας βήμα σε οποιαδήποτε ενυπόγραφη άποψη. Αν κάποιοι από όσους δεν απάντησαν στο ερωτηματολόγιό μας, για οποιοδήποτε λόγο, θεωρήσουν ότι δεν θα πρέπει να στερήσουν από τους δημότες του Δήμου τους την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις θέσεις τους και μέσα από τον ιστότοπό μας, εδώ είμαστε για να δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις τους…

Οι 6 εκ των 7 υποψηφίων δημάρχων στον Δήμο Βριλησσίων.

Στον Δήμο Βριλησσίων, στη διαδικτυακή πολιτική συζήτηση με τους υποψηφίους δημάρχους (σ.σ.: δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία με τον υποψήφιο δήμαρχο Αργύρη Ντινόπουλο) συμμετέχουν (αλφαβητική αναφορά) οι:

  • Βασίλης Βήττος – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
  • Ορέστης Ηλίας – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
  • Ξένος Μανιατογιάννης – ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
  • Κώστας Παπασπηλίου – ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
  • Γιάννης Πισιμίσης – ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
  • Γιάννης Τσούτσιας – ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ

Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα στον Δήμο σας, για τα οποία θα ξεκινήσετε να αναζητείτε λύσεις από την πρώτη μέρα που θα αναλάβετε τη διοίκηση;

Βασίλης Βήττος: Δίνουμε τη μάχη να κρατηθεί όρθια η πόλη σε υποδομές, υπηρεσίες, σε σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Για εμάς δήμος είναι οι εργαζόμενοί του, σε αυτούς στηρίζεται η λειτουργία της πόλης. Είναι οι κάτοικοι αυτής της πόλης που στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι εργαζόμενοι, μικρέμποροι και μαγαζάτορες, άνεργοι, νέοι, επιστήμονες και συνταξιούχοι.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ, με ενισχυμένη δύναμη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, θα στηρίξει το εισόδημα και τα δικαιώματα των δημοτών, με άμεση και γενναία μείωση των δημοτικών τελών, φόρων και χαρατσιών και αντίστοιχη αύξηση στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Με κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Καμία υπηρεσία του Δήμου να μην γίνεται σε ανταποδοτική βάση, που αναγκάζει τους δημότες να πληρώνουν.

Άμεση εφαρμογή του νέου ΓΠΣ, με ένταξη της περιοχής Κρασσά και δέσμευση ελεύθερων χώρων για τον εξοπλισμό της πόλης.

Ορέστης Ηλίας: Οι υπηρεσίες, που υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, η ανεργία των νέων και η παραμέληση του φυσικού περιβάλλοντος (ρεματιά, δάσος, πάρκα) είναι μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα.

Σε αυτό το σημείο όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο οι ανάγκες μας ως κοινωνία συνεχίζουν να αγνοούνται από τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι εκλογές είναι κυρίως μια ευκαιρία να σπάσουμε την αντιφατική εικόνα των περικοπών από τη μία, και του «όλα καλά» από την άλλη.

Έτσι, οι εκλογές για εμάς δεν αποτελούν αυτοσκοπό, ούτε το αποκλειστικό και κύριο πεδίο αγώνα και διεκδίκησης. Εμείς δεν πουλάμε υποσχέσεις στον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι, μέσα στο πλαίσιο της λιτότητας, η μόνη λύση είναι να συνεχίσουμε να παλεύουμε όλοι/ες μαζί για να μπουν οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας πάνω από τα κέρδη λίγων και τη λιτότητα, όχι μόνο στον Δήμο, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Ξένος Μανιατογιάννης: Εν μέσω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, «γεννήθηκαν» νέες απαιτήσεις στις κοινωνίες, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος τους.

Η κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη είναι πρωταρχικό μέλημα στον Δήμο μας. Εξαρχής ταχθήκαμε με προτεραιότητα στον Πολίτη και στις ανάγκες του. Θα συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι στην πράξη. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Με την αξιοποίηση όλων των ανθρώπινων πόρων κι ενισχύοντας ταυτόχρονα την κοινωνική ισότητα και αλληλεγγύη, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Κώστας Παπασπηλίου: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών. Ακολουθούν η έλλειψη πεζοδρομίων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, η ελλιπής πρωτοβάθμια περίθαλψη και η ανεργία. Καθ’ όσον αφορά τα πεζοδρόμια στα Βριλήσσια, μόνο 20 χιλιόμετρα έχουν καλή προσβασιμότητα, ενώ τα υπόλοιπα 140 χιλιόμετρα είναι ανεπαρκή.

Σκοπεύουμε κάθε χρόνο να κάνουμε παρεμβάσεις με προτεραιότητα στους πιο πολυσύχναστους δρόμους. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε σε πεζοδρομήσεις που δεν θα επηρεάζουν αρνητικά την κυκλοφορία, κατ’ αρχάς στα σχολεία.

Για την πρωτοβάθμια περίθαλψη έχουμε επεξεργασθεί ένα πρόγραμμα, με οκτώ γιατρούς σε επαγγελματική βάση για την υποδοχή όλων των δημοτών. 

Για την ανεργία, θα ξεκινήσουμε δημοτική επιχείρηση υδροπονίας, πάνω σε συγκεκριμένη μελέτη που έχει εκπονήσει το Πανεπιστήμιο Ηπείρου.

Γιάννης Πισιμίσης: Τα Βριλήσσια είναι μια πόλη με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η ρυμοτομία, οι χώροι πρασίνου και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιό της. Ωστόσο, στην πόλη μας επικρατεί, ιδίως τα τελευταία χρόνια, μια κατάσταση αδράνειας και τελμάτωσης που δεν μας αξίζει. Έχουμε μείνει πολύ πίσω σε επίπεδο υποδομών και κάλυψης κοινωνικών αναγκών. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο παρέχονται υπηρεσίες σήμερα στους συμπολίτες μας είναι παντελώς παρωχημένος, καθώς δεν έχει καταβληθεί προσπάθεια αξιοποίησης των «εργαλείων» που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία και οι καλές πρακτικές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Οι δημόσιοι χώροι παρουσιάζουν σε πολλές περιπτώσεις εικόνα εγκατάλειψης (π.χ. το πάρκο της πρ. Ναυτικής Βάσης), ενώ και το κυκλοφοριακό στην πόλη είναι οξυμένο, με προεξάρχουσα την οδυνηρή κατάσταση που επικρατεί στη Λ. Πεντέλης, λόγω του παράνομου παρκαρίσματος.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το ζήτημα της ασφάλειας, καθώς είναι, δυστυχώς, πολύ συχνή η εμφάνιση παραβατικών φαινομένων με κλοπές αυτοκινήτων και διαρρήξεις σπιτιών.

Η πόλη μας και όσοι ζούμε σε αυτήν σίγουρα δεν αξίζουμε αυτήν την εικόνα από τη στιγμή, ιδίως, που στα Βριλήσσια πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του Δήμου μας ως ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Δήμου.

Γιάννης Τσούτσιας: To μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στους περισσότερους δήμους, είτε λέγεται, είτε όχι, είναι η διαχειριστική ανεπάρκειά τους, η χαμηλή τους δυνατότητα να ανταποκριθούν στα προβλήματα και στις υποχρεώσεις, να υλοποιήσουν έναν σοβαρό σχεδιασμό, να συντηρήσουν τις υποδομές τους, να φροντίσουν τον δημόσιο χώρο.

Αυτό το «σύμπτωμα» προκύπτει παράλληλα με την απίσχναση των τοπικών κοινωνιών, την υποχώρηση του πολίτη από τα κοινά. Και κυρίως, με την επικράτηση του κομματισμού που καταπνίγει τα πάντα. Ο Δήμος δεν μπορεί να κατανοηθεί ξεχωριστά από την υπόλοιπη χώρα. Οι πόλεις πρέπει να γίνουν χώροι ενεργών ανθρώπων, όχι κατοίκων και ψηφοφόρων.  

Με δεδομένη τη διαρκή περικοπή πόρων από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από ποιες συγκεκριμένες πηγές θα αναζητήσετε χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Βασίλης Βήττος: Διεκδικούμε τα παρακρατηθέντα από το κράτος, ποσά που προέρχονται από τους ΚΑΠ (σ.σ.: Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι). Αρνούμαστε να παραδώσουμε τα αποθεματικά του Δήμου για την αποπληρωμή στους «θεσμούς» και των μνημονιακών νόμων.

Ενισχύουμε τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου με μόνιμο προσωπικό και ταυτόχρονο εξοβελισμό των εργολάβων από μελέτες και έργα.

Στους μεγάλους δρόμους των Βριλησσίων, όπως η Πεντέλης, η Αναπαύσεως, λειτουργούν αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τράπεζες των οποίων η δημοτική φορολογία πρέπει να αυξηθεί.

Εμείς βάζουμε μπροστά τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, αυτή είναι η προτεραιότητά μας.  

Ορέστης Ηλίας: Για εμάς η λύση στις περικοπές των πόρων βρίσκεται στη διαγραφή του δημόσιου χρέους και στη φορολογία του κεφαλαίου, όχι σε πατέντες και διεφθαρμένες διαδικασίες που παρακάμπτουν και δεν διεκδικούν τα εκατομμύρια που πληρώνουν οι φορολογούμενοι και δικαιωματικά ανήκουν στις δημόσιες υπηρεσίες.

Έτσι μπορούν να γυρίσουν πίσω οι χρηματοδοτήσεις που έχει περικόψει – και συνεχίζει να περικόπτει – το κράτος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να γίνουν γενναίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες των εκάστοτε δημοτικών υπηρεσιών, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη κατοικίας, να διαμορφωθούν δημόσιες και δωρεάν δομές πολιτισμού και αθλητισμού, να μην περάσουν τα ακίνητα του Δήμου στο Υπερταμείο, για να ρευστοποιηθούν στον βωμό του χρέους, να διαμορφωθούν ελεύθεροι χώροι για τους κατοίκους και όχι για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το κράτος έχει τα λεφτά, αλλά οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις δεν έχουν τη βούληση να χρηματοδοτήσουν με βάση τις κοινωνικές μας ανάγκες.

Ξένος Μανιατογιάννης: Οι πόροι περιορισμένοι είναι εδώ και μια δεκαετία σχεδόν. Ήμουν δήμαρχος στην περίοδο της κρίσης. Παρ’ όλα αυτά διεκδικήσαμε και πετύχαμε να λάβουμε και να απορροφήσουμε κάθε διαθέσιμο κονδύλι, αγγίζοντας τα 11 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο θα γίνει και τώρα μέσα από τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ, μέσα από τα πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» και το Πράσινο Ταμείο.

Στον Δήμο μας διεκδικούμε και αξιοποιούμε κάθε πηγή χρηματοδότησης.

Κώστας Παπασπηλίου: Κατ’ αρχάς, θα ελέγξουμε τα έξοδα και τις σπατάλες του Δήμου. Παράλληλα, θα εκπονήσουμε μελέτες – έχουμε μεγάλη εμπειρία μελετών – ώστε να χρηματοδοτηθούμε, κυρίως από το ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια.

Γιάννης Πισιμίσης: Στην εποχή μας η περιφερειακή πολιτική της Ε.Ε. έχει καταστεί βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι και οι Δήμοι θα πρέπει να διαδραματίσουν έναν πρωταγωνιστικό αναπτυξιακό ρόλο, υλοποιώντας προγράμματα και δυνατότητες που δίνει η Ε.Ε. σε τοπικό επίπεδο.

Εμείς σχεδιάζουμε την άμεση λειτουργία μιας τεχνοκρατικά επαρκούς δημοτικής δομής για τα ενωσιακά αναπτυξιακά προγράμματα και πηγών χρηματοδότησης που προκύπτουν από τα ευρωπαϊκά επενδυτικά και διαρθρωτικά ταμεία, προκειμένου να μπορέσουμε να αντλήσουμε πόρους που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε συνολικά τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας.

Γιάννης Τσούτσιας: Όντως στους δήμους οι πηγές χρηματοδότησης είναι συγκεκριμένες, όντως οι ροές είναι ελεγχόμενες και, μάλιστα, κάθε φορά για συγκεκριμένους σκοπούς. Επομένως, ο μόνος τρόπος να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε πόρους είναι να συμμετάσχει, μέσω των ανάλογων πολιτικών και τεχνοκρατικών μεσαζόντων, στα ανάλογα προγράμματα, πράγμα που προϋποθέτει αυτό που ήδη θίξαμε, μια επαρκή οργάνωση, ώστε οι υπηρεσίες να ανταποκρίνονται έγκαιρα στις μελέτες που απαιτούνται.

Ως βασικά ζητήματα καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες προβάλλονται συνήθως η καθαριότητα, το πρόβλημα κυκλοφορίας – στάθμευσης και η ασφάλεια. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθείτε σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα;

Βασίλης Βήττος: Η ενίσχυση της καθαριότητας έχει ανάγκη από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ευθύνη του κράτους, την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την τήρηση όλων των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων (οι Δήμοι είναι πρώτοι σε εργατικά ατυχήματα) και φραγμό στα σχέδια ιδιωτικοποίησής της.

Ενίσχυση της τοπικής συγκοινωνίας για αποτελεσματικό, γρήγορο έργο, καλύπτοντας τις ανάγκες των δημοτών για μετακίνηση στην πόλη, συμβάλλοντας στη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Ο συνδυασμός της τοπικής συγκοινωνίας με τα κεντρικά δρομολόγια και τη σύνδεση με τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός) απαιτεί σχεδιασμό με ευθύνη ενιαίου κρατικού φορέα.

Η κρίση, μαζί με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, ενίσχυσαν τα φαινόμενα παραβατικότητας. Όμως πιστεύουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί και δεν πρέπει να αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου η ασφάλεια στις γειτονιές.

Είμαστε αντίθετοι στις λογικές ιδιωτικοποίησής της, που προωθούνται μέσω της τοπικής διοίκησης, όπως και στον δικό μας Δήμο.

Ορέστης Ηλίας: Είμαστε κάθετα ενάντια σε σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και των υπηρεσιών των Δήμου, όπως και της ανακύκλωσης, που μετατρέπεται σε «μπίζνα» για επιχειρηματίες.

Ο Δήμος πρέπει να λύσει το πρόβλημα της συμφόρησης της Λ. Πεντέλης. Η πόλη έχει ανάγκη από δημοτικό δωρεάν πάρκινγκ, ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνει απαλλοτρίωση γι’ αυτόν τον σκοπό. Είμαστε κομμάτι του τοπικού κινήματος για να παραμείνει ελεύθερη η στάθμευση στη Δ. Πλακεντίας. Η δημοτική συγκοινωνία πρέπει να αναβαθμιστεί, με περισσότερα δρομολόγια, περισσότερες γραμμές και προσωπικό για να τη λειτουργεί.

Χρειάζονται περισσότεροι ελεύθεροι χώροι πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού. Το δάσος Θεόκλητος χρήζει προστασίας και αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος πρέπει να προσλάβει δασοφύλακες και προσωπικό στην Πολιτική Προστασία.

Ξένος Μανιατογιάννης: Καταφέραμε να είμαστε από τους πρώτους Δήμους στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή και με έμφαση στην κομποστοποίηση και επιτύχαμε μείωση κατά 54% στο σύνολο των απορριμμάτων που θάβονται στη χωματερή, με αποτέλεσμα αυτό να επιστρέψει στους δημότες, ως επιβράβευση, με μείωση δημοτικών τελών κατά 25%.

Για την ομαλή λειτουργία της πόλης μας βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Δήμος απέκτησε ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων.

Τονώνουμε το αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές και από το 2017 υπογράψαμε για 1η φορά σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία security και περιπολούν σήμερα στον Δήμο μας δύο αυτοκίνητα ιδιωτικής εταιρείας. Στόχος αυτής της προσπάθειάς μας, πάντα σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, είναι η πρόληψη και η μείωση της παραβατικότητας στον Δήμο μας.

Κώστας Παπασπηλίου: Για την καθαριότητα, πρώτο μας μέλημα θα είναι πιο επισταμένη καμπάνια, αλλά και επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης. Επίσης, θα πάρουμε πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνδέσμου των 13 Δήμων, για αξιοποίηση της βιομάζας σε ανενεργό λατομείο. Ήδη, αυτό το σύστημα έχει λειτουργήσει επιτυχώς σε πολλούς ευρωπαϊκούς δήμους και χρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το πρόβλημα της κυκλοφορίας-στάθμευσης θα διορθώσουμε την πρόσφατη κυκλοφοριακή μελέτη και θα τολμήσουμε άμεσα παρεμβάσεις στα πιο νευραλγικά σημεία, όπως η Λεωφόρος Πεντέλης, η οδός Ολύμπου, η οδός Κισσάβου.

Για την ασφάλεια, σκοπεύουμε προς δύο κατευθύνσεις. Από τη μια, να συνεργαστούμε με το τοπικό Τμήμα, με ηθική και υλική βοήθεια και την ίδρυση Δημοτικής Αστυνομίας, που θα αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες τάξης. Από την άλλη, θα απαιτήσουμε από την Πολιτεία την ίδρυση ανεξάρτητου σώματος φύλαξης υψηλών προσώπων. Έτσι, η ΕΛ.ΑΣ. θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στα θέματα ασφάλειας.

Γιάννης Πισιμίσης: Για την καθαριότητα έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων και συνολικής περιβαλλοντικής πολιτικής, με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υπογειοποίησης κάδων, τοποθέτηση αισθητήρων πληρότητας των κάδων, για μείωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων, αλλά και προμήθεια σε κάθε νοικοκυριό ειδικών κάδων ανακύκλωσης, με στόχο την ουσιαστική διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών.

Όσον αφορά το ζήτημα της κυκλοφορίας και στάθμευσης έχουμε σχεδιάσει την εισαγωγή ενός σύγχρονου συστήματος ηλεκτρονικής στάθμευσης (χωρίς αντίτιμο) για το κέντρο της πόλης, ώστε να πλοηγούνται οι οδηγοί μέσω ειδικής εφαρμογής σε «ζωντανό» χρόνο σε κενές θέσεις στάθμευσης. Επίσης, δεσμευόμαστε για την άμεση επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και την ουσιαστική αναβάθμιση της Δημοτικής Συγκοινωνίας, με πύκνωση των δρομολογίων, μέσω εξοπλισμού της με νέα mini- bus και τη δημιουργία «έξυπνων» στάσεων.

Τέλος, μιας και εμείς βιώνουμε καθημερινά το μειωμένο αίσθημα δημόσιας ασφάλειας που επικρατεί στην πόλη μας, σχεδιάζουμε την ενίσχυση της παρουσίας της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, με την οποία συνεργάζεται ο Δήμος μας (κάτι άλλωστε που αποτελούσε δική μας πρόταση), με δύο επιπλέον οχήματα και τακτικές περιπολίες, ιδίως τις κρίσιμες ώρες της νύχτας (1.00π.μ. – 5:00π.μ.), αλλά και τη δημιουργία προγράμματος τοποθέτησης συναγερμών σε οικίες και σύνδεσής τους με κέντρο ελέγχου στον Δήμο και την ιδιωτική εταιρεία φύλαξης.

Γιάννης Τσούτσιας: Τα Βριλήσσια είναι ένας Δήμος με καλό επίπεδο καθαριότητας και με λιγότερο σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα συγκριτικά με την πλειοψηφία των δήμων της Αττικής. Υπάρχουν όμως πολύ προβληματικά σημεία που είναι απορίας άξιο γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν αντιμετωπισθεί.

Τα ζητήματα ασφάλειας επιδεινώνονται σε όλους τους δήμους. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, μόνο βοηθητικές. Όπως, όμως, σε όλα τα ζητήματα, είναι σημαντική η αντιστροφή του κλίματος αποξένωσης και η αποκατάσταση μιας ατμόσφαιρας κοινοτισμού μέσα στην πόλη. Να ρίχνει δηλαδή, μια ματιά και ο γείτονας στην πόρτα σου…

Στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού η ψηφιακή εποχή είναι ήδη παρούσα. Στον δικό σας Δήμο πώς θα επιχειρήσετε να εντάξετε τη σύγχρονη τεχνολογία στην καθημερινότητα, ώστε να διευκολύνετε τη ζωή των συνδημοτών σας;

Βασίλης Βήττος: Η ένταξη των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία της πόλης είναι απαραίτητη. Αποτελούν εξέλιξη της ζωής και της κοινωνίας. Πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό και δωρεάν για όλους.

Άμεση ολοκλήρωση της μηχανογράφησης των υπηρεσιών του Δήμου, «εργαλείο» στα χέρια των εργαζομένων για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και την πλήρη και γρήγορη παρακολούθηση των έργων που δημοπρατούνται ή είναι σε εξέλιξη στον Δήμο.

Ορέστης Ηλίας: Τα τελευταία χρόνια μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πουλάνε σωρηδόν τα προϊόντα τους στους Δήμους, είτε μέσω ΣΔΙΤ (σ.σ.: Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), είτε μέσω προκήρυξης διεθνών δημόσιων διαγωνισμών, ώστε να μετατρέψουν τις πόλεις τους σε «Smart Cities».

Οι «έξυπνες πόλεις» είναι ένας νέος τρόπος αστικής διακυβέρνησης και διαχείρισης. Είναι πολιτική της Ε.Ε., αφορά όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις και χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους, δηλαδή από τους φόρους των Ευρωπαίων πολιτών, μέσω πολλών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Για εμάς, μπορεί να γίνει χρήση εφαρμογής νέων τεχνολογιών για την εξοικονόμηση ενέργειας, για την καλύτερη παρακολούθηση της διαχείρισης απορριμμάτων, ηλεκτροφωτισμού κ.ά., χωρίς να λυμαίνονται τους φόρους των πολιτών οι μεγάλες εταιρείες και οι πολυεθνικές. Τα οφέλη, για παράδειγμα, από την εξοικονόμηση ενέργειας θα ανακουφίσουν τους πολίτες από τα τέλη και συγχρόνως θα ενισχύσουν τις δημοτικές υπηρεσίες, για να μην καταλήξουν οι δήμοι άδεια «κελύφη» όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν αντικατασταθεί από αυτόματους – «έξυπνους» τηλεφωνικούς συνομιλητές, που θα συνομιλούν με «έξυπνους» ψηφιακούς πολίτες.

Ξένος Μανιατογιάννης: Η ενσωμάτωση σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών στη λειτουργία του Δήμου Βριλησσίων, με στόχο την ψηφιακή αναβάθμισή του και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες που θέσαμε ως δημοτική αρχή.

Στο πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα προστίθενται διαρκώς και νέες λειτουργίες, οι οποίες θα διευκολύνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου προς τους δημότες.

Κώστας Παπασπηλίου: Θα επιχειρήσουμε περαιτέρω ενίσχυση της ψηφιακής τεχνολογίας, ξεκινώντας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.

Ταυτόχρονα, θα καθιερώσουμε μαθήματα πληροφορικής στους δημότες μας.

Γιάννης Πισιμίσης: Από τη διαχείριση των απορριμμάτων έως τη Δημοτική Συγκοινωνία, τη στάθμευση και τον οδοφωτισμό μπορούμε να εισαγάγουμε ψηφιακά εργαλεία που θα προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας.

Επιπλέον, στον προγραμματισμό μας εντάσσουμε τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας επαφής των δημοτών και των επιχειρήσεων με τις δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον δημόσιο διάλογο. Μέσα από την πλατφόρμα αυτή θα μπορούν να καταθέτουν οι ίδιοι οι δημότες ιδέες, στόχους και προτάσεις προς τη δημοτική αρχή. Οι εισηγήσεις αυτές θα κωδικοποιούνται και θα εντάσσονται στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου προς συζήτηση και υλοποίηση.

Γιάννης Τσούτσιας: Η τεχνολογία είναι για να διευκολύνει τον πολίτη. Για να «σπάσει» το ασυμφιλίωτο με οτιδήποτε θυμίζει «Δημόσιο». Όσες πρακτικές είναι διαθέσιμες, θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν.

Τεχνολογία και προσανατολισμός είναι η απάντηση. Για παράδειγμα, να ευνοείται η συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, κάτι που πολλοί δήμαρχοι παρακάμπτουν.

Υπάρχουν καινοτομίες που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν.

Η δυνατότητα διοίκησης των Δήμων την επόμενη μέρα είναι δεδομένο ότι θα απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες. Σε ποια βάση και με ποια προαπαιτούμενα είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε συνθέσεις με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου σας;

Βασίλης Βήττος: Ο «Κλεισθένης» είναι συνέχεια των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων που έγιναν για την προσαρμογή της τοπικής διοίκησης στον βωμό του αστικού κράτους. Η απλή αναλογική είναι βήμα αντιπροσωπευτικότητας και ισοτιμίας της ψήφου.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι τα «μάτια» και τα «αυτιά» του λαού στα Δημοτικά Συμβούλια. Μεταφέρει τις αγωνίες του κόσμου και δεν θα πάρει μέρος στα μετεκλογικά αλισβερίσια. Στα Δημοτικά Συμβούλια θα κατεβαίνουν προτάσεις και ο καθένας με τη θέση του, θα κρίνεται από τους δημότες.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ, από όποια θέση βρεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα στηριχθεί και θα στηρίζει τη δύναμη και το δίκιο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με συνέπεια λόγων και έργων, από θέση λαϊκής αντιπολίτευσης.

Ορέστης Ηλίας: Η συμμετοχή μας στις δημοτικές εκλογές έρχεται να υπηρετήσει την αναγκαιότητα αντεπίθεσης της κοινωνίας στις διαρκείς επιθέσεις των νεο-φιλελεύθερων πολιτικών. Με άλλα λόγια, η εκλογική μας συμμετοχή αποτελεί ένα άλλο μέσο για την αποκάλυψη αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων, ως βήμα παρέμβασης των συλλογικοτήτων και συμβολής στην αυτοργάνωση των τοπικών κινημάτων.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη διαχείριση εντός των ασφυκτικών μνημονιακών πολιτικών. Γι’ αυτό και δεν παζαρεύουμε για καρέκλες και εξουσίες.

Με βάση τα παραπάνω, παλεύουμε ώστε η διέξοδος να έρθει με όρους μαζικού τοπικού κινήματος και συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις.

Ξένος Μανιατογιάννης: Με κύριο γνώμονα το καλό των Βριλησσίων, ο συνδυασμός μας είναι ανοιχτός στον γόνιμο διάλογο και στην ουσιαστική σύνθεση μιας συνεργασίας, με προτάσεις και απόψεις που έχουν προτεραιότητα τους δημότες μας.

Είμαστε αντίθετοι με όλους εκείνους που οραματίζονται μία κομματικά εξαρτημένη Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης. Η πόλη ανήκει σε όλους τους δημότες κι όλοι οι δημότες είναι ισότιμοι απέναντι στον Δήμο.

Κώστας Παπασπηλίου: Αν και η εμπειρία έχει αποδείξει ότι συνήθως οι δημοτικές παρατάξεις κινούνται λαϊκίστικα και με σκοπιμότητες, εμείς θα προωθήσουμε συνεργασίες πάνω σε πλαίσιο αρχών.

Ιεραρχώντας τα προβλήματα και επιζητώντας την πιο ποιοτική και οικονομική αντιμετώπισή τους, θα προσπαθήσουμε να πείσουμε για δημιουργική συναίνεση.

Γιάννης Πισιμίσης: Σίγουρα όχι στη βάση οποιασδήποτε συναλλαγής. Είμαστε υπέρ των συνθετικών λύσεων και προσωπικά ήμουν πάντοτε υπέρ ενός Δημοτικού Συμβουλίου που θα αποτελεί έναν χώρο έλλογης συζήτησης και δημιουργικού διαλόγου, ως προϋπόθεση παραγωγής έργου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Από εκεί και πέρα, εμείς επιδιώκουμε ισχυρή κοινωνική νομιμοποίηση από τον α΄ γύρο των δημοτικών εκλογών, προκειμένου να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της πόλης μας, όπως το οραματιζόμαστε.

Γιάννης Τσούτσιας: Η συνεργασία στους δήμους είναι και αναπόφευκτη και επιθυμητή. Αλλά δεν πρέπει να οδηγεί στο άλλο άκρο, στην κατάργηση της αντιπολίτευσης, της κάθε φορά εναλλακτικής και στην άμβλυνση όλων των πολιτικών διαφορών.

Στα Δημοτικά Συμβούλια δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αυτό δεν είναι θέμα τόσο «προγραμμάτων», όσο πρακτικών. Σε δήμους όπως τα Βριλήσσια γνωριζόμαστε. Και τα προβλήματα είναι γνωστά. Οι συναινέσεις πρέπει να αναζητηθούν όχι τόσο μία προς μία, αλλά σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης που πρέπει πρώτα να οικοδομηθεί.

Τι θα απαντούσατε σε έναν ψηφοφόρο του Δήμου σας που θα σας ρωτούσε γιατί να ψηφίσει τον δικό σας συνδυασμό στις προσεχείς εκλογές;

Βασίλης Βήττος: Για να κάνει τη διαφορά. Να βάλει στον πάγκο του κάθε «κατεργάρη», που χθες με τον έναν συνδυασμό και σήμερα με τον άλλο και πάντα «ανεξάρτητος», θέλει να αρπάξει την ψήφο του.

Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι ίδιοι εργαζόμενοι στον Δήμο. Με αυτούς που χτίζουν αυτή την πόλη, να συνεχίσουμε τα αντιπλημμυρικά έργα, να ξεκινήσει η αντισεισμική θωράκιση, ο άμεσος έλεγχος των δημόσιων κτηρίων. Να προχωρήσει το νέο ΓΠΣ και η υπεράσπιση των ιδιοκτησιών των κατοίκων. Να «ξεβαλτώσει» η κατασκευή του 3ου Λυκείου. 

Στόχοι πάλης που βάζει μπροστά τις ανάγκες των λαϊκών ανθρώπων, των νέων παιδιών που για πρώτη φορά ψηφίζουν και θέλουν η ψήφος τους αυτή να πιάσει τόπο, όχι μόνο στον Δήμο αλλά και στην Περιφέρεια, με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και τον Γιάννη Πρωτούλη.

Ορέστης Ηλίας: Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ είναι πόλος συσπείρωσης αγωνιστών και αγωνιστριών από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και ηλικίες. Η πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε και να εμπλουτίσουμε τους αγώνες, τις διεκδικήσεις και τις αντιστάσεις. Στόχος αυτής της συλλογικότητας είναι η συσπείρωση και έκφραση όλων των κοινωνικών αγώνων και όλων των ανθρώπων που μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για τη γειτονιά και την κοινωνία συνολικά, με το βλέμμα στραμμένο στις κοινωνικές ανάγκες, ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών.

Καλούμε σε στήριξη της αντικαπιταλιστικής κίνησης Βριλησσίων ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ για να καταφέρει να γίνει η φωνή των κατοίκων και των κινημάτων, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στις γειτονιές της πόλης.

Ξένος Μανιατογιάννης: Θα του απαντούσα να μας κρίνει για το έργο μας. Να μας κρίνει για το αποτέλεσμα, το οποίο καταφέραμε με ήθος, χωρίς κινδυνολογία και χωρίς να διχάσουμε τους Βριλησσιώτες.

Εμείς ενώνουμε την κοινωνία. Βασική μας θέση είναι να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί με τον δημότη, για τον δημότη, ανεξαρτήτως εάν μας ψήφισε η όχι.

Με σχέσεις εμπιστοσύνης και συνέργειας θεμελιώσαμε ισχυρές συναινέσεις δημιουργίας και προόδου. Είμαστε εδώ για τους Βριλησσιώτες και το αποδεικνύουμε καθημερινά εμπράκτως.

Κώστας Παπασπηλίου: Στον δικό μας συνδυασμό υπάρχουν άνθρωποι με εμπειρία, με γνώση, με ήθος και πολλά «ένσημα» στο ενεργητικό τους. Κόντρα στις ανίερες συγκρούσεις των αντίπαλων συνδυασμών, εμείς παραθέτουμε προτάσεις σε όλα τα καυτά θέματα του Δήμου μας.

Η δική μου μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι συνυφασμένη με ένα τεράστιο πολεοδομικό και πολιτιστικό έργο. Ποτέ δεν εμπλέχθηκα σε κομματικές διαμάχες και δεν διαχώρισα τους συνδημότες μου με παραταξιακά ή άλλα κριτήρια.

Μαζί με τους συνεργάτες μου, έχουμε όραμα να εξασφαλίσουμε στην πόλη μας ένα ομαλό και ελπιδοφόρο μέλλον.         

Γιάννης Πισιμίσης: Θα τον καλούσαμε να μας αξιολογήσει σοβαρά μέσα από το πρόγραμμά μας και τις θέσεις μας. Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε τη δυναμική εκσυγχρονισμού της πόλης μας σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινώντας από το επίπεδο της νοοτροπίας και φτάνοντας σε αυτό της πράξης.

Επιδιώκουμε να φέρουμε στα πράγματα μια νέα νοοτροπία διαφάνειας και προόδου ως βάση για μια δημιουργική «επανάσταση» έργου στα Βριλήσσια, για μια νέα προοπτική, που θα καταστήσει τον Δήμο Βριλησσίων έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο, μια πόλη πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Γιάννης Τσούτσιας: Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ είναι η τοπική συλλογικότητα που, από το 2006, είναι αδιάλειπτα παρούσα στην τοπική ζωή των Βριλησσίων. Είναι η μόνη ζωντανή συλλογικότητα του προαστίου.

Έχουμε αποδείξει την αξιοπιστία μας, τη συνέπειά μας και την προσήλωσή μας στο να μετέχουμε και να προσφέρουμε. Σήμερα, όσο ποτέ, απαιτούνται προσπάθειες πιο ελεύθερες, πιο αυθεντικές, που δεν θα ενσωματώνονται στη «δυσωδία» του κομματισμού. Σήμερα δεν έχουμε ανάγκη από κομματάρχες, αλλά από ένα νέο πολιτικό τοπίο, μια διαφορετική πολιτική ατμόσφαιρα, που θα συμπεριλάβει δημότες, αιρετούς, δημοτικούς υπαλλήλους και θα «σαρώσει» τη λιμνάζουσα στασιμότητα στην πόλη. 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet