25η Μαρτίου: “Παρέλασε” η Ενότητα
Κοινωνία

25η Μαρτίου: “Παρέλασε” η Ενότητα

Ο Δήμος Κηφισιάς τίμησε και φέτος με λαμπρότητα την 193η επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Τους ήρωες που αγωνίστηκαν και έδωσαν και τη ζωή τους για την απελευθέρωση του Έθνους μας, έπειτα από 400 χρόνια σκλαβιάς και υποδούλωσης.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση, παρουσία του δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Χιωτάκη, του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων των Δημοτικών Κοινοτήτων Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, του βουλευτή της Β΄ Αθηνών της Ν.Δ. Αργύρη Ντινόπουλου, των αστυνομικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Τη σημασία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, της διπλής γιορτής του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, επεσήμανε ο δήμαρχος Κηφισιάς, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας.  Ο κ. Ν. Χιωτάκης αναφέρθηκε στην αυτοθυσία των προγόνων μας και στην πίστη τους στον αγώνα για την ελευθερία, αλλά και στις δυσκολίες που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός από την οικονομική κρίση, λέγοντας: «Μόνο με ενότητα και ομοψυχία η χώρα θα ξαναβρεί και τον βηματισμό και τον προσανατολισμό της και πρέπει ο λόγος που αρθρώνουμε, οι πράξεις μας, οι ενέργειές μας, οι σκέψεις μας, να έχουν ως βασική τους αρχή τη διασφάλιση και την ενίσχυση της εθνικής μας ενότητας. Σήμερα στέλνουμε από ΄δω ένα δυνατό και ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να έχουν αντίκρισμα. Πρέπει σύντομα να μπορούμε να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις και μόνο, χωρίς τρόικα και επιτηρητές. Δεν μπορεί ο περιορισμός της εθνικής μας κυριαρχίας να επεκτείνεται άλλο! Τα παιδιά, οι νέες και οι νέοι μας, που θα παρελάσουν σε λίγο μπροστά μας έχουν το δικαίωμα να ζήσουν σ’ ένα περιβάλλον ανθρώπινο, με ίσες ευκαιρίες για όλους, πιο πράσινο και ειρηνικό».

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, ζήτησε από τη μαθήτρια της έκτης τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς Γεωργία Σημάτου να διαβάσει τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη: «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Είμαστε εις το εμείς κι όχι εις το εγώ».

Ο εορτασμός για την εθνική επέτειο ξεκίνησε με τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στη Νέα Ερυθραία. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων.

Την παρέλαση άνοιξαν τα παιδιά των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Κηφισιάς και το παράρτημα Κηφισιάς του Λυκείου Ελληνίδων, με τις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες και ακολούθησαν οι πρόσκοποι, οι οδηγοί, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια, και τα Λύκεια από τις Δημοτικές Ενότητες Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης και τα αθλητικά σωματεία. Την παρέλαση έκλεισε η Φιλαρμονική του Δήμου μας.

Της παρέλασης προηγήθηκαν δημοτικοί χοροί από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, καθώς επίσης και από το επίλεκτο τμήμα παραδοσιακών χορών του Νομικού Προσώπου για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό «Δημήτριος Βικέλας», σε διδασκαλία Δ. Σκέρλου, μπροστά από τον χώρο όπου είχε στηθεί η εξέδρα των επισήμων.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Γ. Χιωτάκη:

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ NIKOY Γ. ΧΙΩΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Πολίτες του Δήμου Κηφισιάς,

Γιορτάζουμε σήμερα, την 193η Εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Τιμούμε τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν και έδωσαν και τη ζωή τους για την Παλιγγενεσία του Έθνους μας, μετά από 400 περίπου χρόνια σκλαβιάς. Τιμούμε επίσης σήμερα την Ορθοδοξία που ήταν το στήριγμα του Ελληνισμού τα χρόνια της σκλαβιάς, εορτάζοντας τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Η Επανάσταση του ’21 ήταν το σημαντικότερο γεγονός της εποχής του στον κόσμο και απέδειξε ότι η πίστη, η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση, ακόμη κι ενός μικρού αριθμητικά λαού, μπορούν ν’ αλλάξουν την ιστορική του διαδρομή.

Οι Έλληνες του ‘21 κέρδισαν την Ελευθερία τους και την Εθνική μας Ανεξαρτησία, γιατί πολέμησαν ενωμένοι με συνδετικούς ιστούς την ελληνική γλώσσα, την ορθόδοξη πίστη τους και τον πόθο τους για Λευτεριά!

Η φετινή επέτειος, 193 χρόνια μετά, εορτάζεται με τους Έλληνες να είναι και πάλι «σκλαβωμένοι», σε οικονομικά δεσμά αυτή τη φορά, που αφαίρεσαν μεγάλο μέρος των μισθών και των συντάξεων, μείωσαν ή και εξαφάνισαν περιουσίες, δημιούργησαν στρατιές ανέργων και έκρυψαν τα όνειρα της νέας γενιάς.

Όλοι υποφέρουμε πολύ τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση. Ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Οι νέοι άνθρωποι αναγκάζονται να ζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό και αυτό είναι, ίσως, το πιο επώδυνο απ’ όλα, ότι φεύγουν οι νέοι από τη χώρα.

Σε αυτό το διαμορφωμένο ζοφερό σκηνικό, το σημαντικότερο μήνυμα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ‘21 παραμένει επίκαιρο: Εθνική ενότητα και ομοψυχία του λαού μας. Η ενότητα του έθνους και η ομοψυχία του λαού μας, όποτε προκλήθηκαν από εχθρό, έδρασαν καταλυτικά στα πεδία των μαχών και χάρισαν λαμπρές σελίδες δόξας στην Ελληνική Ιστορία, από την αρχαιότητα μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, ακόμη και όταν οι μάχες ήταν άνισες.

Γνωρίζουμε εμείς οι Έλληνες από την Ιστορία μας ότι πίσω από τις μεγάλες εθνικές αποτυχίες υπήρχε η διχόνοια, ενώ πίσω από τις μεγάλες εθνικές επιτυχίες υπήρχε η ενότητα.

Πολίτες του Δήμου Κηφισιάς,

Μόνο με ενότητα και ομοψυχία η χώρα θα ξαναβρεί και τον βηματισμό και τον προσανατολισμό της και πρέπει ο λόγος που αρθρώνουμε, οι πράξεις μας, οι ενέργειές μας, οι σκέψεις μας, να έχουν ως βασική τους αρχή τη διασφάλιση και την ενίσχυση της εθνικής μας ενότητας. Σήμερα στέλνουμε από εδώ ένα δυνατό και ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι θυσίες του Ελληνικού λαού πρέπει να έχουν αντίκρισμα. Πρέπει σύντομα να μπορούμε να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις και μόνο, χωρίς «τρόικα» και «επιτηρητές». Δεν μπορεί ο περιορισμός της εθνικής μας κυριαρχίας να επεκτείνεται άλλο! Τα παιδιά, οι νέες και οι νέοι μας, που θα παρελάσουν σε λίγο μπροστά μας έχουν το δικαίωμα να ζήσουν σ’ ένα περιβάλλον ανθρώπινο, με ίσες ευκαιρίες για όλους, πιο πράσινο και ειρηνικό!

Πολίτες της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας, της Εκάλης,

Ο Δήμος Κηφισιάς στη φετινή 193η επέτειο της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας είναι ένας καινούργιος Δήμος τριών ετών, που προήλθε από τη σύνθεση των τριών, με το νόμο «Καλλικράτης». Σήμερα εδώ, σε λίγο, στη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, θα παρελάσουν νέες και νέοι από την Εκάλη, τη Νέα Ερυθραία και τη Κηφισιά. Σε αυτό το δρόμο έχουν περάσει, σε αυτό το τόπο έχουν ζήσει εκατοντάδες αγωνιστές και προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας από τα χρόνια της επανάστασης μέχρι σήμερα. Να θυμόμαστε ότι στη πολιορκία από τον Κιουταχή των Αθηνών (1826-1827) υπερασπίστηκε τη πόλη, ορμώμενο από την εκκλησία των Αγίων Σαράντα, ένοπλο σώμα Κηφισιωτών μεταξύ των οποίων οι Αρμυριώτης, Μούλος, Σαράντης και ο Βιλτανιώτης που έπεσε μαχόμενος, ενώ και άλλοι έλαβαν μέρος σε διάφορες μάχες σε όλη την διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Γιώργος Κούρτης, Κώστας Μήτρος, Κωνσταντίνος Νικόδημος, Αλέξανδρος Καλλιπέτης, Βασίλειος Αντωνόπουλος καθώς και μέλη των οικογενειών Νικολάου, Δαρειώτη, Λεβίδη, Δρόσου, Ηλιοπούλου.

Έκτοτε, υπερασπιζόμενοι ηρωικά την πατρίδα, θυσιάστηκαν σε διάφορες μάχες 40 συνδημότες μας από το 1912 μέχρι το 1941. Σε όλους αυτούς ανήκει η εκ μέρους μας αιώνια ευγνωμοσύνη. Ο Δήμος μας είναι ο τόπος που έζησαν ο μακεδονομάχος Παύλος Μελάς και η Πηνελόπη Δέλτα, εδώ για πρώτη φορά αντήχησε το “ΟΧΙ” στον φασισμό. Στο Δήμο μας, στο τόπο που κατοικούμε εμείς σήμερα, επέλεξαν να ζήσουν προσωπικότητες που διακρίθηκαν στους αγώνες για την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία της Ελλάδος. Θα αναφέρω ονομαστικά τους Προέδρους Δημοκρατίας και πρωθυπουργούς μέχρι το 2000 που ήταν κάτοικοι της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης:

Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας: Κωνσταντίνος Τσάτσος και Κωνσταντίνος Καραμανλής

Και οι Πρωθυπουργοί: Χαρίλαος Τρικούπης, Θεόδωρος Δηληγιάννης, Ελευθέριος Βεζινέλος, Παναγής Τσαλδάρης, Νικόλαος Πλαστήρας, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Εμμανουήλ Τσουδερός, Θεμιστοκλής Σοφούλης, Ιωάννης Μεταξάς, Γεώργιος Παπανδρέου, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Αλέξανδρος Παπάγος, Γιώργος Ράλλης και Ανδρέας Παπανδρέου.

Αυτή είναι η Ιστορία της πόλης μας και η πόλη μας πρωταγωνιστεί στην Ιστορία της πατρίδας μας. Σήμερα όλοι ΕΜΕΙΣ είμαστε ο Δήμος Κηφισιάς. Είτε κατοικούμε στην Εκάλη, είτε στη Νέα Ερυθραία, είτε στη Κηφισιά. Σε αυτό τον τόπο έχουμε επενδύσει κόπους και όνειρα, έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα και όλοι μαζί αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε την πόλη μας ζωντανή, χωρίς οικονομική σκλαβιά, χωρίς μνημόνια.

Όλοι ζούμε σε έναν Δήμο σύγχρονο, με ιστορία 30 και πλέον αιώνων, που διαφυλάσσει και αναδεικνύει το ξεχωριστό του φυσικό περιβάλλον και υπηρετεί τους πολίτες του. Έχουμε την ευθύνη να είναι σημερινοί μαθητές αύριο στη θέση τη δική μας για να χειροκροτήσουν τις επόμενες γενιές.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη: «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Είμαστε εις το εμείς κι όχι εις το εγώ».

Εκαλιώτες, Ερυθραιώτες και Κηφισιώτες, είμαστε στο ΕΜΕΙΣ λοιπόν. Ο Αγώνας του ‘21 να παραμένει διαχρονική πηγή έμπνευσης και δύναμης για μας τους Νεοέλληνες.

Ζήτω η Ελευθερία!

Ζήτω η Ελλάδα που μας ενώνει!

Ζήτω η Εθνική συμφιλίωση και συνεργασία!

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet