Σύλλογος «Ο Τάλως»: Δεν θα μας ακυρώσει τη Μάχη της Κρήτης ένας Γερμανός
Κοινωνία

Σύλλογος «Ο Τάλως»: Δεν θα μας ακυρώσει τη Μάχη της Κρήτης ένας Γερμανός

«Δεν θα μας ακυρώσει τη Μάχη της Κρήτης ένας Γερμανός» τονίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Πεύκης – Λυκόβρυσης «Ο Τάλως», χαρακτηρίζοντας επαίσχυντο το βιβλίο του Χάιντς Ρίχτερ για τη Μάχη της Κρήτης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου μιλούν για προσπάθεια του συγγραφέα να «αποδομήσει» τον αγώνα των Κρητών, να «εξισώσει τα θύματα με τους θύτες», να «παραχαράξει την Ιστορία» και διαμαρτύρονται τόσο για τη συγγραφή του βιβλίου από τον ίδιο, όσο και για τους «εγχώριους υπερασπιστές» του, όπως τους χαρακτηρίζει στο ακόλουθο ψήφισμα που εξέδωσε:

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Πεύκης – Λυκόβρυσης «Ο Τάλως» εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για όσα γράφει ο κ. Ρίχτερ στο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης και την Αντίσταση του Λαού της, κατά τη Μάχη κατάληψης και τη διάρκεια της κατοχής της, από τους Γερμανούς. 

1. Διαμαρτυρόμαστε γιατί ο κ. Ρίχτερ με το επαίσχυντο βιβλίο του προσπαθεί:

α. Να αποδομήσει τον μεγαλειώδη, πρωτοφανή παλλαϊκό αγώνα, υπεράσπισης από τους κατοίκους της Πατρώας Γης τους, από τους απρόσκλητους, βάρβαρους, πάνοπλους ναζί κατακτητές.

β. Να εξισώσει τα θύματα με τους θύτες, αναφέροντας τους ναζιστές κατακτητές αλεξιπτωτιστές ως «ιππότες» του ουρανού και τον αγώνα του Λαού, του υπερασπιστή της Πατρίδας του, «Βρώμικο».

γ. Να παραχαράξει την Ιστορία. Μια ιστορία που έχουν θεμελιώσει οι ηρωισμοί, οι καταστροφές, τα αισχρά εγκλήματα που έχουν καταγραφεί στο πετσί του Κρητικού Λαού. Ακόμη, έχουν θεμελιώσει οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου και εξέχοντες ιστορικοί. Και τέλος μια ιστορία που συμπληρώνουν οι αφηγήσεις ανθρώπων που είχαν συμμετάσχει στη Μάχη και στην Αντίσταση στην Κρήτη, οι συγγενείς εκτελεσθέντων, οι βετεράνοι, Άγγλοι, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Έλληνες, σύγχρονοι αναλυτές και πλήθος ντοκουμέντων, δικαστικών αποφάσεων, που ακόμη και μέχρι σήμερα εκδίδονται για τα εγκλήματα των Ναζί στην Κρήτη.

δ. Να αναθεωρήσει την ιστορία στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του ναζισμού και των στρατιωτικών πρακτικών του. Και αυτό συνάγεται από τον ισχυρισμό του ότι, ο Β΄ Π.Π. υπήρξε σχετικά «καθαρός» πόλεμος, στον οποίο όλες οι πλευρές σέβονταν το διεθνές δίκαιο του πολέμου. Έγινε όμως «βρώμικος» από την αντίσταση των Κρητικών και τον εξαναγκασμό των Γερμανών ναζί σε αντίποινα. 

2. Διαμαρτυρόμαστε όμως και με την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγκεκριμένα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας να προχωρήσει στην αναγόρευση του Γερμανού ιστορικού κ. Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα. Μία απόφαση η οποία θεωρούμε ότι ελήφθη χωρίς διεξοδική εξέταση των αναφερόμενων του στο υπόψη βιβλίο, αλλά κι όλων των δεδομένων. Όλων των δεδομένων που κρύβονται ανάμεσα και πίσω, από την ελεύθερη επιστημονική έρευνα της ιστορίας, του παγκόσμια καταδικασμένου ναζισμού και της νέο- ναζιστικής προπαγάνδας. 

3. Διαμαρτυρόμαστε ακόμη και για όλους τους εγχώριους υπερασπιστές του κ. Ρίχτερ. Για όλους εκείνους που επιδεικνύουν μεγάλη ευαισθησία για τη Δημοκρατία και την ελευθερία στην επιστημονική έρευνα και έκφραση, αλλά δεν επιδεικνύουν την ίδια, έστω και μικρότερη ευαισθησία, για την Πατρίδα, για τους αγώνες, τις θυσίες του Λαού μας και για την αλήθεια. 

4. Τέλος περιμένουμε ότι, η απόφαση του Μονομελές Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου, η απόφαση της Δικαιοσύνης, θα δικαιώνει τους αγώνες, το αίμα και τα θύματα των υπερασπιστών της Κρήτης και θα καταδικάζει κάθε απόπειρα αναθεώρησης της ιστορίας μας , αλλά και προσπάθειες αποκατάστασης του ναζισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, στη συνεδρίαση του στις 18/1/2015, ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα και αποφάσισε να σταλεί: στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Συλλόγων, στην Παγκρήτιο Ένωσις, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στον τοπικό τύπο. 

Κρητικός Σύλλογος «Ο Τάλως» Πεύκης – Λυκόβυσης 

Για εμάς τους Κρητικούς, μια επετειακή μα τόσο Ζωντανή Γιορτή που παραδειγματίζει τους Νεότερους και γιορτάζουμε κάθε χρόνο, είναι η Μάχη της Κρήτης. Δεν θα μας την ακυρώσει τώρα ένας Γερμανός, έστω και «Επιστήμονας», ο κύριος Ρίχτερ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet