Τρεις παρατάξεις βάζουν «κόκκινες γραμμές» στη διαχείριση του Πεντελικού Όρους – Το σχέδιο που «πέρασαν» από το Δημοτικό Συμβούλιο
Κοινωνία

Τρεις παρατάξεις βάζουν «κόκκινες γραμμές» στη διαχείριση του Πεντελικού Όρους – Το σχέδιο που «πέρασαν» από το Δημοτικό Συμβούλιο

Μπορεί η συνεδρίαση της Πέμπτης 1 Ιουλίου 2021 του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης να ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς και να κύλησε σε ένα μεγάλο μέρος της μέσα σε ανεπίτρεπτες εντάσεις, ωστόσο το τέλος της ήταν εντελώς διαφορετικό. Αφορμή το θέμα που έφεραν προς συζήτηση τρεις δημοτικές παρατάξεις της «αντιπολίτευσης» (Δημοτική Συμμαχία, Νέοι Άνθρωποι-Νέα Αρχή και Μπροστά Μαζί) και αφορούσε στην έγκριση σχεδίου βιώσιμης ολιστικής διαχείρισης του Πεντελικού Όρους.

Για να είμαστε ακριβείς, το θέμα εισήχθη -εκτός του προφανούς, δηλαδή της προστασίας του Πεντελικού από τα διάφορα σχέδια που εξυφαίνονται τελευταίως και απειλούν ευθέως το φυσικό περιβάλλον του- και για πολιτικού λόγους «στριμώγματος» της διοίκησης του Δήμου, αφού ανάμεσα στις προτάσεις που περιέχει το προαναφερόμενο σχέδιο είναι και η απάλειψη της έγκρισης προσωρινής λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον περιβάλλοντα χώρο του Νεκροταφείου Μελισσίων. Θέμα που έχει προκαλέσει έντονες τριβές μεταξύ της δημοτικής αρχής και των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, αλλά και συλλόγων της περιοχής.

Πάντως, η διοίκηση -διά μέσω της δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά– απέφυγε σε πρώτο χρόνο την «παγίδα», συμφωνώντας μεν με το σχέδιο, αλλά ζητώντας αυτό να ενισχυθεί με σειρά άλλων κινήσεων και, βέβαια, καλώντας όλους να συζητήσουν για το πού θα πρέπει να λειτουργήσει ο ΣΜΑ που έχει ανάγκη ο Δήμος, μετά το πέρας της προσωρινής λύσης που έχει δοθεί.

Ειδικότερα, την εισήγηση του σχεδίου της ολιστικής διαχείρισης του Πεντελικού Όρους έκανε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δημοτική Συμμαχία, Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξήγησε ότι αφορμή για την πρόταση ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των λατομικών ερευνών στο πολύπαθο βουνό, που αποδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για την ανάγκη υιοθέτησης μιας «ολιστικής προσέγγισης του Πεντελικού με βιώσιμη προοπτική» και για φιλική περιβαλλοντική ανάπτυξη προς όφελος και των επόμενων γενιών. Παράλληλα, ζήτησε το εν λόγω σχέδιο να κοινοποιηθεί στους όμορους Δήμους, οι οποίοι εμπλέκονται και αυτοί σε ό,τι αφορά το Πεντελικό, καθώς και στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ ζήτησε από τη δημοτική αρχή να επιδιώξει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό ώστε να υπάρξει και κυβερνητική μέριμνα για το όλο ζήτημα.

Με την πρόταση των τριών παρατάξεων συντάχθηκαν και οι παρατάξεις των κ.κ. Άγγελου Παλαιοδήμου (Πεντέλη 2020) και Σπύρου Κωνσταντά (Λαϊκή Συσπείρωση), με τον τελευταίο να κάνει δύο προσθήκες, κυρίως στην κατεύθυνση αποτροπής οποιασδήποτε επιχειρηματικής δράσης στο Πεντελικό, που έγιναν αποδεκτές.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της διοίκησης, επέλεξε τη στάση της αποχής από την ψηφοφορία «για να διευκολύνει τη διαδικασία», όπως είπε η δήμαρχος, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε όλοι στην ίδια πλευρά σε ό,τι αφορά την προστασία του Πεντελικού». Λίγο πριν, η κ. Κεχαγιά είχε αναφερθεί αναλυτικώς στις κινήσεις στις οποίες έχουν γίνει, καθώς και σε εκείνες που υλοποιούνται προς την κατεύθυνση προστασίας, αλλά και πολιτιστικής ανάπτυξης του Πεντελικού. Μεταξύ αυτών, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην έκδοση Τεχνικού Δελτίου για μελέτες ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που αφορούν στην προστασία της χλωρίδας, της πανίδας, της βιοποικιλότητας και της βλάστησης στο Πεντελικό, τις αναδασωτέες εργασίες, τα σενάρια αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, την επισκεψιμότητα στο Βουνό, τη δημιουργία 15 χώρων αναψυχής, την ανάδειξη των λατομείων Μουζάκη και Ράικου, καθώς και άλλων πολιτιστικών μνημείων, τη δημιουργία ανοιχτών θεάτρων κ.λπ. Μάλιστα, η δήμαρχος προανήγγειλε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει και επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στον Δήμο προκειμένου να συζητηθούν θέματα για την πολιτιστική αξιοποίηση του Πεντελικού.

Στην πρόταση της δημάρχου για αποχή της παράταξης Συμπολιτεία από την ψηφοφορία διαφοροποιήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Ο κ. Βλάσσης Σιώμος, αν και συμφώνησε με το σχέδιο που προτάθηκε από τις τρεις παρατάξεις, συμπλήρωσε ότι αυτό είναι «ελλιπέστατο» και πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλες προτάσεις. Ο ίδιος επανέλαβε ότι είναι αντίθετος με τη δημιουργία ΣΜΑ στον περιβάλλοντα χώρο του Κοιμητηρίου, αλλά σημείωσε ότι τα θέματα που αφορούν γενικότερα το Πεντελικό δεν είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Δήμου Πεντέλης, αφού μεγάλο τμήμα του Βουνού ανήκει και σε άλλους Δήμους, με τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση. Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ πρότεινε το σχέδιο των τριών παρατάξεων να αποτελέσει αφορμή μεγάλης διαβούλευσης, στην οποία να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και πολίτες, ώστε στο τέλος να βγει μια συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για την προστασία και ανάδειξη του Πεντελικού.  

Κάτι το οποίο, ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτό, με τον ίδιο να αρνείται αρχικώς ψήφο, αλλά στο τέλος ο πρόεδρος του Δ.Σ. να θεωρεί την πρόταση του κ. Σιώμου ως εναλλακτική, η οποία έλαβε μία ψήφο. Έτσι, η πρόταση των τριών παρατάξεων πέρασε από το Σώμα με 17 θετικές ψήφους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet