ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ: “Έλλειψη σεβασμού και αναγνώρισης στον Χέρμαν Μπλάουτ”
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ: “Έλλειψη σεβασμού και αναγνώρισης στον Χέρμαν Μπλάουτ”

Για “έλλειψη σεβασμού και αναγνώρισης” κατηγορεί τη δημοτική αρχή του δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη η δημοτική παράταξη ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, με αφορμή την άρνησή της να παραχωρήσει τάφο “στον συμπολίτη μας, διεθνούς φήμης ζωγράφο Χέρμαν Μπλάουτ (σ.σ. η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 21 Οκτωβρίου 2014). Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης:

Στο κοιμητήριο Μελισσίων έχει ταφεί ο συμπολίτης μας, διεθνούς φήμης ζωγράφος Χέρμαν Μπλάουτ.

Ο Χέρμαν Μπλάουτ γεννήθηκε στη Γερμανία το 1939, ήρθε στην Ελλάδα το 1965 και απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα το 1999. Ήταν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής του, με παγκόσμια καταξίωση και ιδιαίτερα φιλέλληνας.

Η οικογένεια του ζωγράφου ζήτησε από τον Δήμο να παραχωρήσει τον τάφο που είναι θαμμένος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει την αρμοδιότητα. Δυστυχώς, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Στεργίου αρνήθηκαν την παραχώρηση.

Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ πρότεινε να παραχωρηθεί ο τάφος ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης του έργου του, που έχει διεθνώς καταξιωθεί.

Λυπούμαστε για τη συμπεριφορά της διοίκησης Στεργίου, η οποία κατά τη γνώμη μας σαφώς έρχεται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα των συμπολιτών μας και έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές και αξίες του λαού μας, που έχει μάθει να τιμά όλους εκείνους που έχουν βοηθήσει τη χώρα μας και έχουν συμβάλλει στη διεθνή πολιτιστική της προβολή.

Δυστυχώς όμως, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι η παρούσα διοίκηση του Δήμου βλέπει τα θέματα κοντόφθαλμα και μυωπικά, αδυνατώντας να δείξει τη στοιχειώδη αναγνώριση και τον σεβασμό εκεί που απαιτείται.

Ποιος ήταν ο Χέρμαν Μπλάουτ

Ο Χέρµαν Mπλάouτ γεννήθηκε το 1939, στο IlIertissen της Γερμανίας. Σπούδασε ζωγραφική, γλυπτική και γραφικές τέχνες στο Μόναχο και στο Αμβούργο.

Ήρθε στην Ελλάδα το 1965 και εγκαταστάθηκε στη χώρα µας. παντρεύτηκε τη Σοφία Τζαμαλούκα, µε την οποία απέκτησε δυο κόρες. Δίδαξε στη σχολή Σταυράκου, στο χρονικό διάστημα 1969 – 1972. Κέρδισε την Υποτροφία του Υπουργείου Παιδείας 1974 – 1976 για τη μελέτη του πάνω στην ελληνική μυθολογία. Το 1980 έγινε µέλος της Επαγγελματικής Ένωσης Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).

Το 1993 ήταν ο εμπνευστής του πολιτιστικού τρένου των υπουργείων Άμυνας και Πολιτισμού που διέσχισε όλη την Ελλάδα µε το πολύτιμο φορτίο του.

Το 1996 ήταν ιδρυτικό µέλος του ΟΣΔΕΕΤΕ (Οργανισμός για τα Πνευματικά Δικαιώματα των Εικαστικών) και για πέντε χρόνια υπήρξε µέλος του διοικητικού συμβουλίου. Το 1999 απέκτησε την Ελληνική υπηκοότητα.

Έχει κάνει 59 ατομικές εκθέσεις, ανάμεσα στις οποίες τέσσερις αναδρομικές (1981 Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία Τέχνης – Θεσσαλονίκη, 1985 Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, 1995 Αίθουσα Αλέξανδρος Γαρδέλη – Μαρούσι, 2004 Δημοτική Πινακοθήκη Αθηναίων).

Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές άλλες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εικονογράφησε βιβλία, αφίσες, ημερολόγια και έχει κάνει και τοιχογραφίες.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στη Βραζιλία, στην Αυστρία, στην Πολωνία και στη Σερβία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet