Οκτώ ώρες συνεδρίαση Δ.Σ. χωρίς ουδείς να μάθει γιατί κάηκε η Πεντέλη
Πολιτική

Οκτώ ώρες συνεδρίαση Δ.Σ. χωρίς ουδείς να μάθει γιατί κάηκε η Πεντέλη

Κάτω από ασφυκτικές συνθήκες, με δεκάδες πολίτες, παρουσία της αστυνομίας και πολλή ένταση ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου 2024 η κρίσιμη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης για το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς της 12ης Αυγούστου από την περιοχή. Μια μαραθώνια συνεδρίαση η οποία ολοκληρώθηκε εν μέρει μετά τη μία τα μεσάνυχτα της Τρίτης, αφού τα περισσότερα ερωτήματα που τέθηκαν έμειναν αναπάντητα, οι πολίτες δεν κατάφεραν να αρθρώσουν ούτε μία λέξη και φυσικά δεν ειπώθηκε σχεδόν τίποτα για τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην Πεντέλη.

Ξεκίνησε ανάποδα

Η χωροταξική διάταξη της -ούτως ή άλλως μικρής- αίθουσας περιόρισε ακόμη περισσότερο τον διαθέσιμο για το κοινό χώρο, αφήνοντας πολλούς πολίτες εκτός, ενώ η επιλογή να κρατηθούν κλειστές οι πόρτες που οδηγούσαν στα μπαλκόνια του δημαρχείου (ακόμη και οι κουρτίνες) δημιουργούσαν ασφυκτικές συνθήκες.

Στις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών εντός της αίθουσας -την ώρα που πολλοί από όσους είχαν μείνει έξω από αυτήν χτυπούσαν ρυθμικά τα τζάμια- αλλά και των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης που ζητούσαν να ανοίξουν οι πόρτες -ακόμη και για λόγους υγείας- ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Όθωνας Δημοσθένους επαναλάμβανε τη φράση «οι πόρτες δεν πρόκειται να ανοίξουν και όποιος δεν θέλει μπορεί να περάσει έξω».

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Όλα τα παραπάνω ηλέκτρισαν την ήδη βαριά ατμόσφαιρα, οδηγώντας σε μια συνεδρίαση με συνεχείς διακοπές, νεύρα και αντιδικίες που έφθασαν στα όρια της σωματικής επαφής, καθιστώντας σχεδόν αδύνατον να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική συζήτηση. Κι όλα αυτά μπροστά σε τρεις εκπροσώπους του ελληνικού κοινοβουλίου που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση και συγκεκριμένα των Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.), Αφροδίτη Κτενά (ΚΚΕ) και Αθανασίου Χαλκιά (Σπαρτιάτες).

Είναι ενδεικτικό ότι η πρώτη τοποθέτηση της δημάρχου Νατάσσας Κοσμοπούλου κράτησε σχεδόν 1,5 ώρα, αφού  οι διακοπές ήταν απανωτές, ενώ ο πρόεδρος του Σώματος -πολλές φορές εκτός εαυτού- μάλωνε με δημοτικούς συμβούλους και πολίτες σε μία -αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος- προσπάθεια να επιβάλει την τάξη.

Ν. Κοσμοπούλου: Στο κομμάτι που μας αναλογούσε, πετύχαμε την αποστολή μας

Η δήμαρχος, στις τοποθετήσεις της, επανέλαβε πολλές φορές ότι η πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου «ήρθε από το βουνό», ήταν από τις δυσκολότερες των τελευταίων χρόνων, σε συνθήκες απόλυτης ξηρασίας, δοκιμάζοντας τις δυνατότητες και τις υποδομές της πόλης. Η κ. Κοσμοπούλου υποστήριξε ότι σε τέτοιου μεγέθους κρίσεις υπάρχουν λάθη και ελλείψεις, τις οποίες ωστόσο απέδωσε αποκλειστικώς στην Πυροσβεστική και στον γενικότερο κρατικό συντονισμό (πολλές φορές αναφέρθηκε στην έλλειψη εναέριων μέσων κατά την τρίτη αναζωπύρωση). Όπως τόνισε, οι δήμοι δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη, αντιθέτως οι δυνάμεις τους σε αυτές τις περιπτώσεις τίθενται υπό τις εντολές της Πυροσβεστικής.

Μάλιστα, δήλωσε υπερήφανη για τον τρόπο που αντέδρασε ο δημοτικός μηχανισμός της, ο οποίος κατά την ίδια λειτούργησε ικανοποιητικά σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και υποστήριξης στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η δήμαρχος στην προσφορά των υπαλλήλων, των εθελοντών, αλλά και απλών πολιτών τις κρίσιμες ώρες, υποστήριξε ότι το Πεντελικό πρέπει να οχυρωθεί εντελώς διαφορετικά από αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, «αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά και τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, και παρά τις σφοδρές αντιπαραθέσεις της με μέλη της αντιπολίτευσης, ζήτησε από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις να συμβάλουν ώστε να αποτραπεί στο μέλλον η πιθανότητα να καεί εκ νέου το βουνό, ενώ προανήγγειλε ότι θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση του Σώματος, όπου θα κατατεθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις της διοίκησης για την επόμενη μέρα, αλλά και θα περιμένει τις αντίστοιχες προτάσεις των άλλων συνδυασμών.

Δ. Κεχαγιά: Ατελείωτη ανοργανωσιά, συντονισμός από τα… κανάλια

Για λάθος πληροφόρηση, ατελείωτη ανοργανωσιά και συντονισμό από τα… κανάλια έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά, σημειώνοντας ότι ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχε καεί σε τέτοιον βαθμό η Πεντέλη. Η ίδια κατηγόρησε τη δήμαρχο ότι με τις δικές της ανακοινώσεις «κοίμισε τον κόσμο ότι ο κίνδυνος είχε περάσει», στηλίτευσε την επιλογή της να μεταφέρει το Κέντρο Επιχειρήσεων από το δημαρχείο στην Πεντέλη, όπου και ουσιαστικά το «ακύρωσε» η εξέλιξη της πυρκαγιάς, αναφέρθηκε σε δημοτικά οχήματα που κινούνταν χωρίς συντονισμό και σχέδιο, αλλά και για έλλειψη ενός συγκεκριμένου κέντρου εντολών.

Η κ. Κεχαγιά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι για πρώτη φορά κάηκαν δημοτικές υποδομές, ενώ ζήτησε να μάθει από τη διοίκηση πώς μπορεί να διασφαλίσει ότι του χρόνου η περιοχή δεν θα βιώσει μία παρόμοια τραγωδία.

Δ. Παπακωνσταντίνου: Ανεπαρκής έως επικίνδυνη – Αν δεν μπορείς, παραιτήσου

Όποιος αναλαμβάνει αξιώματα, έχει και ευθύνες, τις οποίες και πρέπει να φέρει εις πέρας υποστήριξε ο επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Συνεργασία Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου. Όπως τόνισε, εκ του αποτελέσματος, με βάση τη σημερινή εικόνα της περιοχής, η διοίκηση απέτυχε στη διαχείριση της πυρκαγιάς, ενώ αποδείχθηκε ότι είχε αφήσει την πόλη ανοχύρωτη.

Μάλιστα, υπενθύμισε στην κ. Κοσμοπούλου ότι, ως αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας στην προηγούμενη διοίκηση, είχε ομολογήσει την ανικανότητά της να διαχειριστεί και τον χιονιά που είχε πλήξει την πόλη, και ότι πλέον αποδεικνύεται «ανεπαρκής, έως επικίνδυνη», ενώ της υπέδειξε ότι «αν δεν μπορεί, υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης».

Αγγ. Παλαιοδήμος: Επικοινωνιακή διαχείριση μιας αποτυχίας

Ως τη μεγαλύτερη καταστροφή στην πόλη χαρακτήρισε το πέρασμα της πυρκαγιάς της 12ης Αυγούστου από την Πεντέλη ο επικεφαλής της παράταξης Πεντέλη 2020 Άγγελος Παλαιοδήμος, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κρίση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Δήμος οφείλει να διεκδικήσει από τον πρωθυπουργό ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πυρόπληκτους, αλλά και να ζητήσει κάποιες παραιτήσεις για την αποτυχία διαχείρισης της κρίσης, αφού διαθέτει έναν εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο και δύο εντεταλμένους συμβούλους Πολιτικής Προστασίας. «Ωραία τα γαλόνια, αλλά υπάρχουν ένα κάρο ευθύνες πίσω από αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Παλαιοδήμος ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα τέσσερα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνεδρίασης, την οποία προκάλεσε η αντιπολίτευση (ενημέρωση για τον τρόπο που κινήθηκε ο δημοτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, συγκρότηση σχεδίου ανόρθωσης της πόλης, μέτρα ανακούφισης των πολιτών και ενέργειες για άμεση ανακήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων).

Γ. Κουρή: Η επιλεκτική ανικανότητα… βάζει τις πυρκαγιές

Στην «επιλεκτική ανικανότητα» κράτους, περιφέρειας και δήμων να προστατεύουν τους πολίτες απέδωσε τα καταστροφικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς του Αυγούστου η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωση Πεντέλης Γεωργία Κουρή. Όπως είπε, το αποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, η παντελής έλλειψη επιστημονικού σχεδιασμού για το Πεντελικό, τα τεράστια κενά σε Πυροσβεστική και δασικές υπηρεσίες, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και εξοπλισμού.

Η ίδια υποστήριξε ότι το 1 εκατ. ευρώ που πήρε ο Δήμος θα «ταΐσει του εργολάβους» και δεν καλύπτει τις ανάγκες των πυρόπληκτων, ενώ θύμισε ότι το Πεντελικό έχει γίνει πολλές φορές στόχος «αξιοποίησης» από διάφορα συμφέροντα, προσπάθειες που έχει σταματήσει μέχρι σήμερα η «λαϊκή αντίδραση».   

Κ. Αποστολίδης: Δεν άκουσα τίποτα για κενά και ελλείψεις

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης Πεντέλη Πόλη Πρότυπο Κώστας Αποστολίδης τόνισε ότι δεν άκουσε από τη διοίκηση εάν διαπίστωσε κάποια κενά και ελλείψεις στη διαχείριση της κρίσης, ώστε να διορθωθούν στο μέλλον, ενώ αναφέρθηκε και στις παλινωδίες στο θέμα του ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού), εκφράζοντας την απορία εάν η νέα διοίκηση του Συνδέσμου, την οποία -όπως είπε- επέβαλε η κ. Κοσμοπούλου, κατάφερε να αξιοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητες του συγκεκριμένου μηχανισμού.

Ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε επίσης στα λάθος μηνύματα που μετέφερε η δήμαρχος μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, ενώ της υπενθύμισε ότι είναι «τυπικά νέα διοίκηση», αφού έχει διατελέσει αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας στην προηγούμενη δημοτική αρχή.   

Συνεχή τα «πυρά» από την αντιπολίτευση

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν αρκετοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ασκώντας σκληρή κριτική στους χειρισμούς της διοίκησης, πάντα σε υψηλούς τόνους και με διαρκείς αντιπαραθέσεις με τους δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης.

Μεταξύ αυτών, ο δημοτικός σύμβουλος της Συμπολιτείας και τέως πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος, ο οποίος -σε ιδιαίτερα έντονο ύφος- στηλίτευσε την εγκατάλειψη του Κέντρου Επιχειρήσεων εν μέσω της πυρκαγιάς, αναφέρθηκε σε απουσίες αντιδημάρχων από το πεδίο, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες «άστοχες» ενέργειες της διοίκησης μετά την πυρκαγιά, όπως τα κορμοδέματα, χωρίς άδεια του δασαρχείου και τη συλλογή αμιάντου. Μάλιστα, απευθυνόμενος στη δήμαρχο, είπε ότι η μόνη λύση είναι η παραίτησή της.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν και ο Σωτήρης Φλίντρας (Συμπολιτεία), ο οποίος είπε ότι «μετά το χάος» στη διάρκεια της πυρκαγιάς ακολούθησε η «έκθεση ιδεών» της δημάρχου, αναφέρθηκε σε σειρά λαθών που έγιναν, ενώ τόνισε ότι σε ατομικό επίπεδο ο καθένας έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά σε διοικητικό επίπεδο υπήρξε πλήρης αποτυχία. «Η καθ’ ύλην αρμόδια, η δήμαρχος, δεν έκανε τίποτα σε επίπεδο σχεδίου, οργάνωσης και εκτέλεσης» υποστήριξε ο κ. Φλίντρας, προσθέτοντας ότι λυπάται «για την κατάντια της διοίκησης» και κυρίως για το γεγονός ότι «η δήμαρχος, αντί να σκύψει το κεφάλι και να ζητήσει μια συγγνώμη, το μόνο που κάνει είναι να απειλεί τους πάντες με μηνύσεις».

Αναπάντητα έμεινα τα ερωτήματα του δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Ηλιόπουλου (Συμπολιτεία) για το πόσα φρεάτια στην πόλη έχουν καθαριστεί, ενόψει πιθανών πλημμηρικών φαινομένων, αφού οι απαντήσεις… χάθηκαν κάπου ανάμεσα στην έντονη αντιπαράθεση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημήτρη Τσούκλερη.

Ότι δήλωνε πανέτοιμη για ό,τι συμβεί, δίνοντας την εντύπωση πως μπορούσε να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε κίνδυνο πυρκαγιάς, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Δημοκρατική Συνεργασία Νίκος Τόλιος. Ο ίδιος έδωσε μια πολύ περιγραφική εικόνα για «τραγικά λάθη» και παραλείψεις που σημειώθηκαν από παράγοντες του Δήμου κυρίως στη Νέα Πεντέλη, κάνοντας λόγος για «πλήρη ανοργανωσιά».

Τέλος, από την ίδια παράταξη, ο Λευτέρης Κοντουλάκος, με σειρά ερωτημάτων, αλλά και «καρφιών», στηλίτευσε το «παραπλανητικό μήνυμα» της δημάρχου για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, την ανικανότητα προστασίας της δημοτικής περιουσίας, τον ρόλο των συμβούλων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η διοίκηση στη λειτουργία του ΣΠΑΠ, καθώς και τη μη διαμαρτυρία της δημάρχου κατά τη σύσκεψη στην Πεντέλη, υπό τον πρωθυπουργό, για την έλλειψη εναέριων μέσων. Επίσης, αναφέρθηκε στην προηγούμενη θητεία της κ. Κοσμοπούλου ως αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας ότι έχασε όλες τις κρίσιμες μάχες με τα φυσικά φαινόμενα, αλλά διατήρησε την ίδια ομάδα…

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών

Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές εστίασαν στις κρατικές ευθύνες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αν και με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες ο καθένας.

Η κ. Αποστολάκη υποστήριξε ότι η Πεντέλη δεν κάηκε λόγω κλιματικής αλλαγής, προσθέτοντας ότι οι πυρκαγιές «σβήνονται» μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, μέσω της κατάλληλης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού, κάτι που δεν έγινε. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακόμη δεν έχει εξειδικεύσει τα μέτρα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή.

Η κ. Κτενά μίλησε «για έργο που βλέπουμε και ξαναβλέπουμε συνέχεια», για το οποίο υπάρχει ένας «διαχρονικά ένοχος» κι αυτή είναι η κυρίαρχη πολιτική που αποψιλώνει υπηρεσίες, ψηφίζει «δασοκτόνους» νόμους, διασπά την πρόληψη από την πυρόσβεση και επιλέγει να πληρώνει περισσότερα για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές, αντί να επενδύει στο κομμάτι της αποτροπής τους.

Τέλος, ο κ. Χαλκιάς αναφέρθηκε σε «αποτυχία με ονοματεπώνυμο», χρεώνοντας τα όσα έγιναν στην κυβέρνηση και στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια. Επίσης, έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού, ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών, καθώς και μία τακτική που θέλει την Πυροσβεστική να μην προβάλλει καμία αντίσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Νεότερη ενημέρωση

Το δελτίο Τύπου της δημοτικής αρχής για τη συνεδρίαση:

Η τοποθέτηση του κ. Δ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση:

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πεντέλης για τη συνεδρίαση:

Η ανακοίνωση της παράταξης Πεντέλη Πόλη Πρότυπο για τη συνεδρίαση του Δ.Σ.:

Η ανακοίνωση της Συμπολιτείας για τη συνεδρίαση του Δ.Σ.:

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet