Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού

Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2016 ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού αναδεικνύει τις διαχρονικές αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μικράς Ασίας.

Φέτος συμπληρώνονται 94 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και 450 χρόνια από τη θεμελίωση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στα Βουρλά, γενέτειρα πολλών προσφύγων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Νέο Ψυχικό.

Παράλληλα, η επιτυχής διοργάνωση της συναυλίας για τοΝ Μικρασιατικό Ελληνισμό, τον Σεπτέμβριο του 2013, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό από τον Δήμο, ήταν το έναυσμα να ενεργοποιηθούν οι Μικρασιάτες του Δήμου, τόσο για τη δημιουργία του Μικρασιατικού Συλλόγου «Ο Άγιος Γεώργιος», όσο και για την οργάνωση του 1ου διήμερου Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία του Λουκά Π. Χριστοδούλου, προέδρου ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας – μια ιστορική, πολιτιστική και οικονομική αναδρομή στη ζωή της Σμύρνης πριν από την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 – και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ-ποστάλ».

Επίσης, μικρασιατικά τραγούδια, παραδοσιακή μουσική και χοροί με τη συμμετοχή της Χορωδίας Παραδοσιακού Τραγουδιού του ΟΠΑΝ Δήμου Νέας Ιωνίας – συνοδεία Οργανικού Μουσικού Συνόλου, της Ορχήστρας Μικρασιατικής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης-Ψυχικού, και διαφόρων χορευτικών συγκροτημάτων.

Με την ετήσια θεσμοθέτηση της διοργάνωσης του «Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού», στόχος του Δήμου είναι να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά και ταυτόχρονα να κατανοήσει το κοινό ότι η μυστική πηγή που τροφοδοτούσε την υπερήφανη  πορεία  των προγόνων μας, ήταν ο πολιτισμικός τους εξοπλισμός και η δύναμη της ψυχής τους.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου: «Γνωρίζουμε ότι το κοσμοϊστορικό γεγονός του Μικρασιατικού Ελληνισμού δεν μπορεί να συγκριθεί με το σήμερα, η αισιοδοξία όμως των Μικρασιατών, η οποία υπερνικούσε τα εμπόδια και τη στέρηση, κάνοντάς τους να αγκιστρωθούν δυνατότερα από τη ζωή, μπορεί να αποτελέσει για όλους μας δίδαγμα ζωής και πρότυπο μίμησης».

Πού: Πλατεία Αγ. Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό, καθώς και ο ίδιος ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, του προστάτη των Προσφύγων του Δήμου μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet