«Έφυγε» ο γιατρός των φτωχών
Επιστήμη & Τεχνολογία

«Έφυγε» ο γιατρός των φτωχών

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών ο Χαθίντο Κονβίτ. Ο μεγάλος φιλάνθρωπος και επιστήμονας γιατρός από τη Βενεζουέλα, γνωστός ως «γιατρός των φτωχών» πέθανε τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014.

Γεννήθηκε το 1913 από οικογένεια Ισπανών μεταναστών και σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Καράκας. Έδωσε μάχη για να ξεπεραστεί ο στιγματισμός των ασθενών με λέπρα και συνεργάστηκε με τους περιθωριοποιημένους στις παρυφές των πόλεων αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές της ζούγκλας. Απέκτησε μεγάλη φήμη με την εξέλιξη του εμβολίου κατά της λέπρας και δαπάνησε μια ολόκληρη ζωή βοηθώντας τους φτωχούς.

«Ο δρ. Κονβίτ έγινε λαϊκός ήρωας στη Βενεζουέλα λόγω της αφοσίωσής του στους φτωχούς και στους περιθωριοποιημένους ασθενείς. Σε όλη τη σταδιοδρομία του, ποτέ δεν πληρώθηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε στους ασθενείς του», αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Το 1987, ο γιατρός συνδύασε την υπάρχουσα θεραπεία κατά της φυματίωσης και ένα βακτηρίδιο που βρίσκεται στους αρμαδίλλους (μικρά θηλαστικά της οικογένειας Δασυποδίδες) για να σχεδιάσει ένα νέο εμβόλιο κατά της λέπρας. Ανακάλυψε επίσης το εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης, μιας τροπικής ασθένειας του δέρματος που μεταδίδεται από σκνίπες και σχετίζεται με τη φτώχεια και τον υποσιτισμό.

Ο μεγάλος επιστήμονας εργαζόταν, μέχρι προσφάτως, πάνω στην αναζήτηση της θεραπείας του καρκίνου και δημοσίευσε την τελευταία του μελέτη το 2013 σε ηλικία 100 ετών. «Δεν χάνω τον ύπνο μου επειδή δεν κέρδισα το βραβείο Νόμπελ, αλλά τον χάνω στη μάχη για την εύρεση της θεραπείας κατά του καρκίνου» είχε πει.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε πρότεινει, το 1988, τον Χαθίντο Κονβίτ για το βραβείο Νόμπελ, χωρίς όμως να το κερδίσει.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet