«Ασπίδα» κατά του διαβήτη ο καφές
Επιστήμη & Τεχνολογία

«Ασπίδα» κατά του διαβήτη ο καφές

Αύξηση στην κατανάλωση καφέ σημαίνει μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, με βάση τους επιστήμονες, επιβεβαιώνει τα ευρήματα σχετικών προηγούμενων ερευνών, ενώ επίσης δείχνει ότι όσοι αρχίζουν να πίνουν λιγότερο καφέ, κινδυνεύουν πλέον περισσότερο από διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σίλπα Μπουπαθιράτζου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέλυσαν δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες τα οποία συσχέτιζαν την εμφάνιση διαβήτη με την κατανάλωση καφέ (κανονικού και χωρίς καφεΐνη), καθώς και τσαγιού (με καφεΐνη). Από τους 10.000 συμμετέχοντες περίπου οι 7.300 ήταν διαβητικοί.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων όσοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα αύξησαν την καθημερινή κατανάλωση καφέ κατά τουλάχιστον ενάμισι φλιτζάνι για περίοδο τεσσάρων ετών, είχαν κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν άλλαξαν τις συνήθειές τους σχετικά με την κατανάλωση καφέ. Όσοι μείωσαν τη μέση καθημερινή κατανάλωση καφέ κατά δύο φλιτζάνια, είχαν κατά 17% αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη.

Εκείνοι που κατανάλωναν συστηματικά τον περισσότερο καφέ, δηλαδή τρία η περισσότερα φλιτζάνια κάθε ημέρα, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη, 37% λιγότερο σε σχέση με όσους έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ καθημερινά. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι η μεταβολή στην κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη ή τσαγιού με καφεΐνη δεν επιφέρει κάποια αλλαγή στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

«Είναι σημαντικό ότι οι αλλαγές στην κατανάλωση καφέ μπορούν να έχουν επίπτωση στον κίνδυνο για διαβήτη και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες. Και συνέχισαν: «για τους περισσότερους ανθρώπους, ο καφές μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία τους, όμως δεν είναι παρά ένας μόνο ανάμεσα σε πολλούς άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο για διαβήτη. Είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους ανθρώπους να προσέχουν το βάρος τους και να ασκούνται σωματικά».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιέυθηκαν στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Μελέτη του διαβήτη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet