Οι καρχαρίες έχουν… προσωπικότητα
Επιστήμη & Τεχνολογία

Οι καρχαρίες έχουν… προσωπικότητα

Οι καρχαρίες εμφανίζουν ξεχωριστές προσωπικότητες, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τη συμπεριφορά διαφόρων ομάδων ενός είδους σκυλόψαρου, αποτελούμενες από δέκα άτομα. Οι καρχαρίες εμφάνισαν διακριτές κοινωνικές συμπεριφορές, είτε σχηματίζοντας υποομάδες λίγων ατόμων, είτε επιλέγοντας να είναι μόνοι, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο.

Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που εξετάζει τις διαφορετικές προσωπικότητες των καρχαριών, έλαβε χώρα σε μεγάλες δεξαμενές του Συνδέσμου Θαλάσσιας Βιολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην πόλη Πλίμουθ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Οι καρχαρίες χωρίστηκαν σε δέκα διαφορετικές ομάδες των δέκα ατόμων και εξετάστηκε η συμπεριφορά τους σε τρία διαφορετικά σενάρια. Στο πρώτο σενάριο το περιβάλλον της δεξαμενής ήταν πολύπλοκο, με αρκετούς βράχους και άλλα χαρακτηριστικά, ενώ στο δεύτερο οι καρχαρίες τοποθετήθηκαν σε μία απλή δεξαμενή, γεμισμένη μόνο με νερό και με χαλίκι στον βυθό. Στο τρίτο σενάριο το περιβάλλον της δεξαμενής είχε ενδιάμεση διαμόρφωση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, ανεξάρτητα του περιβάλλοντος, οι πιο κοινωνικοί καρχαρίες συνέχιζαν να μένουν σε ομάδες, ενώ οι λιγότερο κοινωνικοί έτειναν να μένουν μόνοι τους σε κάθε περίπτωση. Με άλλα λόγια, οι θέσεις του κοινωνικού δικτύου, επαναλαμβάνονταν με την πάροδο του χρόνου και υπό διαφορετικά μοντέλα βιοτόπων, όπως δήλωσε ο Ντέηβιντ Τζακόμπι, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

«Οι ερευνητές παρατήρησαν ποιος καρχαρίας συναναστρεφόταν με κάθε έναν από τους υπόλοιπους καρχαρίες σε έναν υψηλό αριθμό περιστάσεων κατά τη διάρκεια δύο πλήρων ημερών, επομένως είχαν τη δυνατότητα να καταγράψουν με μεγάλη λεπτομέρεια το βάθος των κοινωνικών τους σχέσεων», δήλωσε ο Γουίλιαμ Χιουζ, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet